Hoppál Péter kutakodik az eltűnt pécsi milliárdok után

Bizottság alakul a pécsi önkormányzat adósságának vizsgálatára – jelentette be a gyámság alá helyezett polgármester.

MN
2017. 09. 07. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városvezető napirend előtti felszólalásában felidézte: 2009 májusában 40 milliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Akkor úgy látta, az adósságállomány „eltakarításához” 25 év kell, a kormány adósságátvállalása azonban segített. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendbe rakása 6 milliárd forintba került.

Páva Zsolt közölte, a bizottság feladata, hogy kivizsgálja, milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy „ilyen helyzetbe” jutott a megyeszékhely.

Az önkormányzat önfeloszlatását, a városvezetés lemondását sürgető ellenzéki felvetésekkel kapcsolatban azt a kérdést tette fel: „vajon csökken-e a költségvetési adósság, erősebb lesz-e Pécs gazdasága” ennek köszönhetően – írja az MTI.

A PécsMa.hu beszámolója szerint Hoppál Péter országgyűlési képviselő közölte: megtisztelő a felkérés, amit elfogad, hiszen képviselőként felelősséget visel a városért és az itt élőkért. A képviselő egyetértett a polgármesterrel, hogy adósak az okok kimutatásával, amelyek a jelenlegi helyzetet megalapozták; az általa vezetett tényfeltáró bizottság ezt fogja pótolni.

Korábban Csizi Péter fideszes parlamenti képviselő közölte, különadót tervez kivetni a pécsi multinacionális vállalatokra abban a 27 pontból álló javaslatcsomagban, amely a csütörtöki közgyűlésre készül el. Úgy fogalmazott: a város 7,5 milliárd forintos hiányának lefaragását célzó csomag lényege, hogy a politika magán kezdi a spórolást, nem hárítja át a pécsiekre. A különadó pontos mértéke csütörtökön dől el, a lakosságnak nem kell újabb helyi adókra vagy a jelenlegiek emelésére számítania – tette hozzá.

A parlamenti képviselő leszögezte: nem történt puccs a városban azzal, hogy az ő vezetésével felállt az önkormányzat irányítását segítő új, stratégiai kérdésekben a határozatokat előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség – továbbra is Páva Zsolt polgármester vezeti a várost. A tanácsadó testület nem az önkormányzat, hanem a pécsi Fidesz–KDNP-frakció stratégiai irányítását végzi – jelentette ki.

A politikus közölte: számítanak a kormány segítségére, azonban a konkrét javaslatokkal az önkormányzatnak kell előállnia.

A Magyar Nemzet is írt a városban történt hatalomváltásról, és arról is, hogy az óriásira nőtt költségvetési hiány enyhítésére milyen megszorításokat javasolhat a stratégiai testület.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.