Megpuccsolhatták Pécs polgármesterét, gyámság alatt Páva Zsolt

Minden arra utal, hogy valójában egy fideszes országgyűlési képviselő, Bánki Erik bizalmasa, Csizi Péter irányítja a várost.

Babos Attila
2017. 08. 31. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új döntéshozó testület segíti Pécs irányítását – ezzel a címmel jelent meg a pécsi önkormányzat internetes újságjában, a PécsMa.hu-n cikk csütörtökön délután. Az anyagot szemléző Szabad Pécs kiemelte, mindez egyetlen nappal azelőtt történt, hogy – az első magyarországi egyetem alapításának 650. évfordulóján, szeptember 1-jén – Orbán Viktor tervezetten Pécsre látogat.

A Fidesz–KDNP frakciószövetség pécsi városi képviselőcsoportja szerdán döntött arról, hogy a város irányítását immáron egy új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben – írja a pécsi önkormányzati lap. „A testületnek a polgármesteren és az alpolgármestereken kívül tagja lesz Pécs két egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselője, Csizi Péter és dr. Hoppál Péter”. A testület elnöke pedig maga Csizi Péter.

„Több feladat lesz, mint eddig volt” – idézi a PécsMa Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselőt, akiről a Szabad Pécs azt írja, hogy Bánki Eriknek, a parlament gazdasági bizottsága fideszes elnökének a bizalmasa, s volt pécsi alpolgármester. Minden bizonnyal azért őt szólaltatták meg, mert szerdán este őt választotta elnökévé a pécsi Fidesz–KDNP frakciószövetsége. És azért, mert ez a hír nem jelent, nem jelenthet mást a Szabad Pécs forrásai szerint, mint azt, hogy

Pávát gyakorlatilag megpuccsolták, és hogy valójában mostantól Csizi Péter irányítja a pécsi önkormányzatot.  

A Mészáros Lőrinc-féle hatalomátvétel után a Dunántúli Naplótól menesztett újságírók által alapított független pécsi hírportál már régóta úgy értesült, hogy Páva Zsoltnak biztosan mennie kell, vagy legalábbis háttérbe kell vonulnia. Ez a pletyka, számos más forgatókönyv mellett, régóta közszájon forgott a baranyai megyeszékhelyen. A kérdés csak az volt, hogy miként és mikor fog távozni a politika első vonalából Páva Zsolt, illetőleg mennyire gyengíti pozícióját a város csődközeli helyzete, továbbá több közelmúltbéli botrány miatt a politikai ellenfelei, illetve a Fidesz felső vezetése.

Az mindemellett egyértelműnek tűnt, hogy nem lesz polgármesteri lemondás-lemondatás, a választások előtt nem vállalnak egy lehetséges vereséget, egy polgármester-választással járó negatív sajtófigyelmet Pécsett.

Természetesen kerestük mind Páva Zsoltot, mind Csizi Pétert, de nem értük utol őket, és küldtünk kérdéseket a pécsi városházának is, de egyelőre nem jött tőlük válasz. 

Az viszont jogi és demokratikus nonszensz, hogy

egy kinevezett tanácsadó-irányító testület, amelyet demokratikus úton senki nem választott meg, vezetők és képviselők mellett/helyett dönthet, vagy érdemben beleszólhat a 150 ezres egyetemi város ügyeibe. 

A PécsMa erről úgy ír: a testület célja, hogy „a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen”.

A portálnak erről Csizi Péter úgy nyilatkozott: „Új politikai szakasz kezdődik a város irányításában. Közös erővel segíteni a város működését, szorosabbra fűzni a viszonyt a városirányítás és a kormányzati szinten folyó tárgyalásokban oroszlánrészt vállaló parlamenti képviselők között, és sokkal határozottabban bevonni a mindennapok gondolkodásába a város gazdasági és szellemi életének szereplőit.”

Továbbá arról is beszélt, hogy „Európában elkezdődött a 21. század versenye, amely új kihívásokat tartogat a regionális központok, így Pécs számára is. Ha ebben a versenyben sikeresek akarunk lenni, akkor közös gondolkodásra, határozott döntésekre, lépésekre, új megoldásokra van szükségünk. A most megalakult testület ezt hivatott szolgálni. Gyorsan és határozottan lezárni a múltat, akár a gazdasági ügyeket is, és nekilátni a jövőnek, a holnapnak”.

Szabad Pécsnek nyilatkozó jobbikos önkormányzati képviselő Fogarasi Gábor leszögezte, ez az egész vicc a köbön. Hozzátette, a Jobbik is szerette volna, ha létrejön egy hasonló testület,

de független, valódi szakértőkből, nem pedig azokból, akik alkalmatlanok a feladatra.

Csizi Péter azon kijelentésére pedig, mely szerint „szorosabbra kell fűzni a viszonyt a városirányítás és a kormányzati szinten folyó tárgyalásokban oroszlánrészt vállaló parlamenti képviselők között”, úgy reagált, ettől inkább a jóisten mentse meg a várost, hiszen éppen ők voltak azok, akik ide juttatták Pécset! Ha még szorosabb lesz a kapcsolat, akkor nekünk végünk – fogalmazott Fogarasi. 

Páva Zsolt kiskorúsítva lett, gyámsága alá helyezte Csizi Péter – így kommentálta a történteket Szakács László. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint

egy ilyen párttestület létrehozása – azon túl, hogy a pártállami időket idézi – egész egyszerűen törvénytelen. Többek között az önkormányzati törvény, a városi szervezeti és működési szabályzat sem teszi lehetővé egy ilyen döntéshozói testület működését.

Ez a „szervezet” nem készíthet előterjesztést, nem hozhat döntést, ahhoz továbbra is csak Páva Zsoltnak, a pécsiek által megválasztott polgármesternek van joga – hangsúlyozta Szakács László. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.