Adóemeléssel, leépítéssel indít Pécs „fantomvezetése”

Első körben legalább 20 főt bocsátanak el az önkormányzattól. A városi cégeket is átalakítják.

Molnár Richárd
2017. 09. 04. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkerültek a pécsi városháza honlapjára azok a Páva Zsolt fideszes polgármester által jegyzett előterjesztések, amelyek értelmében kemény megszorításokkal akarják rendbe hozni a baranyai megyeszékhely több milliárd forintos költségvetési hiányát. A Szabad Pécs cikke szerint az intézkedések már csak névleg Páva Zsolt indítványai, valószínűleg a Pécs irányítását gyakorlatilag átvevő stratégiai irányítótestület hagyta jóvá őket.

Pécsett a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen tárgyalják majd a megszorításokat, amelyeket a pécsi hírportál szerint a várost 33 napig vizsgáló revizorok „mondhattak tollba”. Első körben legalább 20 főt bocsátanak el az önkormányzattól. Ezenfelül átalakítják a városi cégeket is: a Pécsi Horvát Színházat működtető nonprofit kft.-t az Országos Horvát Önkormányzatnak adja át a város, amivel évi 20 millió forintot spórol a költségvetés. Megszabadulnak az Orfűi-tótól is. Az Orfű Pécsi-tó Nonprofit Kft. üzletrészei 26,67 százalékának a város a tulajdonosa, ezt valamelyik tulajdonostársnak adnák el. Szintén átruháznák valamelyik tulajdonostársra a Dél-dunántúli Idegenforgalmi Közhasznú Nonprofit Kft.-ben, valamint az Irány Pécs Nonprofit Kft.-ben meglévő tulajdonrészt.

A cégeladásokon felül egyéb intézkedések révén további adóbevétel-többletet akar szerezni az önkormányzat. Ennek részeként 850 forintról ezer forintra nőne négyzetméterenként az üzleti célokat szolgáló építmények adója. Éves szinten ettől az intézkedéstől százmillió forintos többletbevételt remélnek. A nem magánszemély tulajdonában álló garázsok után az adó mértéke 500 forint/négyzetméter lesz. Megadóztatná az önkormányzat a Pécs látképét rontó foghíjtelkeket is, amelyeket jellemzően fizetőparkolóként üzemeltetnek. A javaslat az építmény tekintetében 79, a telekadó vonatkozásában 80 millió forintos bevételnövekedést remél.

Sajtóhírek szerint egyébként a stratégiai testület lényegében puccsal vette át a hatalmat a polgármestertől, aki ugyan részt vesz annak munkájában, de a legnagyobb befolyása két fideszes országgyűlési képviselőnek, Csizi Péternek és Hoppál Péternek van benne. Lapinformációk szerint Csizi Péter a parlamenti gazdasági bizottság szintén fideszes elnökének, Bánki Eriknek a bizalmasa. A polgármestert azért nem mondatták le, mert a jövő évi országgyűlési választás előtt nem akartak kockáztatni egy önkormányzati választási vereséget, és az ezzel járó negatív sajtófigyelmet. Csizi Péter az új testület felállításával kapcsolatban egy helyi portálnak korábban azt mondta, hogy „szinte azonnal át kell tekinteni a város hosszú távú működését, kezelni kell a gazdasági problémákat, át kell tekinteni a Pécs kulturális életét befolyásoló intézmények, szakterületek működését, és persze új, hatékony megoldásokat kell alkalmazni a mindennapok működésében. A város karbantartásában, takarításában, gondozásában is”. Múlt hét pénteken pedig a Pécsre látogató Orbán Viktor kormányfő a város gazdálkodási problémáival kapcsolatban röviden azt mondta: „Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.