Orbán Viktor négy területen lát javítanivalót

A miniszterelnök a világrend változásáról és az új francia elnök Európával kapcsolatos elképzeléseiről is beszélt Kötcsén.

MN
2017. 09. 02. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi parlamenti választás tétjéről, a világrend változásáról és az új francia elnök Európával kapcsolatos elképzeléseiről is beszélt Orbán Viktor a kötcsei polgári pikniken – mondta szombaton az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ismertetése szerint a kormányfő az eltelt hét év eredményeinek megvédését nevezte a következő választás tétjének; ezek között kiemelte az ország határainak megvédését a sokak által támadott határkerítéssel együtt, a családok és a munkahelyek biztonságának megőrzését és a közbiztonság fenntartását.

A kormányfő beszélt arról a NATO köreiben publikált számításról, amely szerint 2020-ig 60 millió migráns kelhet útra Afrikából, túlnyomó többségük Európa felé.

Orbán Viktor előadása a nemzetközi ügyek széles körét ölelte fel, beszélt a világrend megváltozásáról, az Európa előtt álló feladatokról, és hosszan értekezett az új francia államfőnek a héten megjelent nagy interjújáról is. Emmanuel Macronnak a Le Point-ban kifejtett gondolatai helyenként egyezést mutatnak Magyarország érdekeivel, ugyanakkor az interjú számos megállapításával vitába szállt Orbán Viktor. A külpolitikai realizmus szükségességével, a Nyugat válságjelenségeinek leírásával például teljes mértékben egyetértett a miniszterelnök, ahogy azzal a megállapítással is, hogy az európai alapelvek tiszteletben tartásával ki kell javítani azokat a hibákat, amelyek miatt ma Európa rosszul működik – mondta Havasi Bertalan.

Az Atv.hu információi szerint a kormányfő arról is beszélt, hogy egyáltalán nem veszi biztosra a fideszes kétharmados győzelmet, ezért azt mondta, hogy nincs lejátszva a 2018-as választás, a Fidesznek és a kormánynak tanulnia kell a 2002-es kudarcból. „A választás akkor ér véget, ha kihirdetik az eredményt” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő  úgy fogalmazott, „küzdőtér van”, nem lehet hátradőlni a kormányoldalon. Azért sem, mert Orbán úgy gondolja, hogy bár az emberek rendre és stabilitásra vágynak, de a nyugati példák azt mutatják, hogy a sokciklusos kormányzást „unhatják is”, ezért frissítésre van szükség a Fidesz esetében is.

Orbán Viktor szerint a mostani országgyűlési választás legfontosabb tétje az, hogy meg tudják-e védeni a kerítést, az eltelt hét év eredményeit, tudnak-e gondoskodni továbbra is az ország védelméről, és képesek-e megvédeni a családpolitikát, a családok és a munkahelyek biztonságát – tolmácsolta a kormányfő Kötcsén elmondott szavait a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. 

Rogán Antal az M1 tudósítása szerint ismertette: a miniszterelnök a kötcsei polgári pikniken külön beszélt arról, hogy a NATO-ban publikált számítások szerint Afrikából 2020-ig 60 millió bevándorló fog útra kelni, jó részük Európa felé. Hozzátette: ebből is látszik, hogy a migráció keltette óriási veszély még egyáltalán nem múlt el. Amikor a választáson dönteniük kell az embereknek, akkor azt is mérlegelniük kell, hogy ki az, aki képes arra, hogy az országot megvédje – fogalmazott.

Rogán kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy terhes, nehéz és éles küzdelemre számít a választási kampányban. Hozzátette: eddig nem használt eszközöket, akár utcai zavargásokat is el tud képzelni. Megjegyezte: vannak olyan külföldi erők, amelyek ezeknek a szervezésében aktívan szerepet vállalnak, de reményét fejezte ki, hogy végül az utcai zavargásokat el tudják kerülni.

A Pesti Srácok tudósítása szerint Orbán harcias beszéddel tüzelte híveit. A kormányfő úgy látja, hogy a magyar kormányt és Magyarországot valójában Washingtonból, Berlinből és Brüsszelből lehet megbuktatni. Ennek kapcsán pozitív fejleménynek nevezte, hogy míg 2010-ben a médiarendszer 70 százaléka német tulajdonban volt, mára 50 százalékban hazai kézbe került. A napilappiacot említette legkedvezőbb példaként, ahol a felcsúti barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő cégek terjeszkedtek leginkább.

A kormányfő úgy vélte, Trianon óta soha nem volt olyan erős az ország, mint most. Szerinte 1920 óta nem volt rá lehetőség, hogy befolyásoljuk a Kárpát-medence sorsát, de mára Magyarország a térségben „középállami státust” ért el. Azért is kell megnyerni a választást, hogy az eredményeket megőrizzék, mert kormányváltás esetén minden elvész. Négy területen azonban még Orbán szerint is van mit javítania a kormánynak. A népesedési mutatók tekintetében lehangoló és biztató statisztikai adatok is vannak, a magyar nemzet részét alkotó cigányság pedig a kormányfő szerint „erőtartalék”. Ezenfelül a hadsereg felépítését el kell kezdeni, javítani kell az innováción és a nemzetszervezésen.

A külföldi kormánybuktató szándékok mellett Orbán más külső veszélyeket is vizionált. Európa iszlamizációját reális lehetőségnek nevezte, ami Kínában és az Egyesült Államokban esélytelen lenne. A miniszterelnök megemlítette, hogy Oroszországban harminc év múlva a lakosság egyharmada muszlim lehet, és azzal is számolni kell, hogy az iszlám népesség aránya Nyugat-Európában 2030-ra 20 százalékra emelkedik.

A rendezvény nem volt sajtónyilvános, így a részt vevő politikusokat és közéleti személyiségeket csak a kapu előtt faggathatták az újságírók – már akinél sikerrel jártak. Rogán Antal például úgy igyekezett, hogy a felesége szólt utána, várja már meg.

A kormány elmúlt években elért eredményeinek megvédése határozza meg a kötcsei polgári piknik idei beszélgetéseit – mondta a piknik előtt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a helyszínen. Balog annyit még elmondott, hogy nem lesz szó a lombikprogramról, amelynek egyházi megítélése sok vitát generált az elmúlt napokban. Később Novák Katalin szociális és családügyi államtitkár azonban ezt cáfolta: ő határozottan állította az ellenkezőjét. 

Orbán Viktor miniszterelnök kevéssel délután fél kettő körül érkezett a piknik helyszínére, ahol Balog Zoltán fogadta.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke sietősen vágott át a sajtó képviselői között. Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök is gyorsan továbbment, miután megkérdezték tőle, hogyan áll a doktori dolgozatával. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is képviseltette magát, aki azt mondta, szerinte Magyarországon az elmúlt években került optimális helyzetbe a sajtó, míg Németországban nincs ilyen sajtószabadság, szerinte ott „nagyon egyenirányított” a média.

A Fidesz–KDNP és holdudvara hagyományosnak mondható politikai szezonnyitó eseményén két főbb témában számítottak előadásokra: a demográfiai állapot és azon belül a családpolitika, valamint a keresztény üldözöttek segítése. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.