Balog Zoltán: Az eredmények megvédéséről szól a kötcsei piknik

Szombaton tartják a Fidesz–KDNP és holdudvarának hagyományos politikai szezonnyitó rendezvényét, zárt körben.

MN
2017. 09. 02. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány elmúlt években elért eredményeinek megvédése határozza meg a kötcsei polgári piknik idei beszélgetéseit – tudta meg a Magyar Nemzet munkatársa Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől a helyszínen. A rendezvény, amelyen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is, nem nyilvános, oda a sajtó munkatársait nem engedik be.

Balog a piknik előtt válaszolt a sajtó kérdéseire, és annyit még elmondott, hogy nem lesz szó a lombikprogramról, amelynek egyházi megítélése sok vitát generált az elmúlt napokban. Később Novák Katalin szociális és családügyi államtitkár azonban ezt cáfolta: ő határozottan állította az ellenkezőjét.

Orbán Viktor miniszterelnök kevéssel délután fél 2 körül érkezett a piknik helyszínére, ahol Balog Zoltán fogadta. Kérdésünkre, hogy Kövér László szavai alapján tényleg zavargásokra számít-e a Fidesz, illetve hogyan készülnek erre, nem kívánt válaszolni, ahogy a sajtó más kérdésére sem. A tervek szerint a miniszterelnök délután 5 órakor kezdte a beszédét. 

A Fidesz–KDNP és holdudvarának hagyományosnak mondható politikai szezonnyitó eseményén két főbb témában számítanak előadásokra: a demográfiai állapot és azon belül a családpolitika, valamint a keresztény üldözöttek segítése. 

A meghívottak közül megjelent Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki sietősen vágott át a sajtó képviselői között. Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök is gyorsan továbbment, miután megkérdezték tőle, hogyan áll a doktori dolgozatával. A Demokrata főszerkesztője, Bencsik András is képviseltette magát, aki azt mondta, szerinte Magyarországon az elmúlt években került optimális helyzetbe a sajtó, míg Németországban nincs ilyen sajtószabadság, szerinte ott „nagyon egyenirányított” a média.

Rogán Antal nagyon nem akart válaszolni az újságírók kérdéseire, olyannyira sietett, hogy a felesége szólt utána, hogy várja meg.

A családias környezetben zajló fogadásra érkező Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai tanácsadója üdvözölné, ha a határon zajló migrációs helyzetről is szó esne az összejövetelen, mert szerinte továbbra is a legsúlyosabb kérdés a bevándorlás.

Odabent, a pikniken már biztosan jó a hangulat, legalábbis Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke már több képet is posztolt arról, hogy bográcsban főz, illetve pálinkát kínál a vendégeknek. Itt éppen Schmitt Pállal és feleségével látható:

Balog a Magyari Időknek adott, szombaton megjelent interjúban a találkozó kapcsán azt mondta: a maga részéről azt tartja a legfontosabbnak, hogy „keresztény európai értékeink, az életformánk megőrzésének lehetőségeiről beszéljünk”. Ennek a témának szerinte van aktuálpolitikai vetülete is, hiszen „amit felépítettünk az elmúlt hét évben, azt meg szeretnénk védeni”, és nem is feltétlenül csak az ellenzéki pártoktól.

Balog nem akarta elárulni, kik lesznek az egyéb előadók, csak annyit mondott, hogy „az egyikük az ifjúságért felelős kormányzati tisztségviselő”, mivel a fiatal családokról szeretnének beszélni. „Hogy mit jelent a családbarát Magyarország, és hogyan állunk a számok, a folyamatok tükrében a családok megerősítésével” – mondta a miniszter.

Emellett minden évben meghívnak egy egyházi embert is, „egy olyan tanítót, aki Magyarországnak a lelki állapotáról és a lelki-szellemi megújulás esélyeiről, feladatairól tud beszélni” – mondta Balog, aki szerint idén egy neves bencés szerzetes lesz a vendég. Egyetlen konkrét nevet árult el: Mezey Katalin, az idén elhunyt Jókai Anna kiadója és barátja Baloggal együtt mutatja be az Átvilágítás című kötetet, az utolsót, amit Jókai Anna írt.

Arra a kérdésre, hogy várható-e vita és kritika a találkozón, Balog azt mondta: azt a körülbelül ötszáz embert várják a gazdaság, a tudomány, a kultúra, az oktatás világából, az egyházi életből, akik jóban és rosszban egyaránt támogatói voltak a kormánypártoknak, még akkor is, ha problémákat láttak. „Értünk haragszanak, nem ellenünk” – fogalmazott József Attila szavaival a miniszter, aki szerint „az efféle bírálatra minden kormánynak szüksége van”, tehát nem kell kiiktatni az ilyen hangokat, sőt meg kell hallgatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.