Olcsóbb és gyorsabban hozzáférhető lesz a lombikprogram

Több beültetést támogat az állam, de az embriók felhasználását egyelőre nem szigorítják.

Kuslits Szonja
2017. 08. 30. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megemelik a gyógyszertámogatást a lombikprogramban részt vevők számára, és a jövőben már nem csak 5 eljárást támogat a társadalombiztosítás. Ehelyett ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek esetében is négy-négy alkalommal finanszírozza a beavatkozást az állam – jelentette be Balog Zoltán a témában tartott sajtótájékoztatón. Kiderült: a mostani kormányrendeletben egyelőre nincs szó az embriók kezelésének és felhasználásának szigorításáról, de ez  a kérdés is napirenden van a minisztériumban.

Az emberi erőforrás miniszter elmondta, a kezelés és a művi megtermékenyítés költsége alkalmanként, beavatkozástól függően 360-525 ezer forint között mozog. A módosítás hatására azt várják, hogy 2-3 éven belül megduplázódhat a mostani beavatkozások száma, ehhez 2-3 milliárd forintos plusz finanszírozást biztosítanak. Az állami fenntartású kórházakban kapacitásbővítés is várható, hogy több beavatkozást tudjanak végezni, erre 5 milliárd forintot szán a kormány. Balog Zoltán szerint cél az átláthatóság, ám kérdésünkre, hogy jelenleg miért nem átlátható a rendszer, nem adott érdemi választ.

A miniszter beszélt egyébként arról is: senkinek nem szeretnének tanácsot adni, ugyanakkor segíteni szeretnék azokat a párokat, akik meddőségi problémákkal küzdve különböző megoldási lehetőségeket keresnek. Hangsúlyozta, más módszerek is elérhetőek, nem kell feltétlen a lombikprogramot igénybe venni, vannak alternatív kezelési módok, melyek például a Budai Irgalmasendi Kórházban vagy a Bethesda Gyermekkórházban érhetők el. Emellett a párok a miniszter szerint választhatják az örökbefogadást is, ennek menetét is igyekeznek megkönnyíteni.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt közölte, az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra emelik, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhat fel gyógyszert az orvos. Az államtitkár beszélt arról is, az államilag támogatott intézményekben is várható bővítés annak érdekében, hogy több ilyen beavatkozást végezhessenek. Úgy tűnik, nem kerülnek hátrányba a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződött magánintézmények sem, hiszen az ott elvégzett beavatkozásokat is támogathatja a társadalombiztosító.

Az utóbbi időben nagy port vert fel Veres András győri megyéspüspök témában adott nyilatkozata. Mint ismert, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy nyilatkozott: a katolikus egyház számára nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés. Veres András lapunknak adott interjújában elmondta: azok a katolikus párok, akik részt vettek a lombikbébiprogramban, a legtöbben tudatlanságból tették. Arra a kérdésre, hogy bűnt követ-e el, aki részt vesz a programban, azt felelte: „Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos”.

Balog Zoltán kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, van olyan, amiben egyetért Veres András győri megyéspüspökkel, és van, amiben nem. Szerinte súlyos etikai kérdés, hogy mi történik a be nem ültetett embriókkal, és minden megtesznek azért, hogy az üzleti cél ne írhassa felül a gyermek születésének fontosságát, hangsúlyozta, hogy szigorúnak kell lenni ebben a kérdésben, és az életet tiszteletben tartó szabályozást kell megteremteni. Orvostechnikai változásokról azonban nem beszélt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: ma már a párok közel húsz százaléka kell hogy szembenézzen valamilyen meddőségi problémával. Ennek egyik oka, hogy a nők ma már átlagosan 30 éves kor felett vállalnak gyermeket, és minél későbbre tolódik ez, annál nagyobb az esély a különböző meddőségi problémákra. Az államtitkár legérdekesebb kijelentése az volt, mikor közölte: szeretnék, ha csökkennének a terhek is, itt pedig épp a nők hormonterhelését emelte ki. Mint mondta, szeretnék, hogy a kezelés alatt minél kevesebb hormonális terhelés érné az édesanyákat, és ezzel párhuzamosan több gyermeket vállalhassanak. Ez azért is érdekes, mert ezeket a hormonokat a nők általában azért kapják, hogy így segítsék elő az embriók megtapadását és beágyazódását. Azt pedig, hogy kinek milyen mértékű hormonra van szüksége, egyedül az orvos tudja eldönteni, személyre szabottan. A várakozási idővel kapcsolatban szó volt arról is, hogy a mostani bővítés célja, hogy ne kelljen hosszú ideig várakozni a pároknak a lombikkezelésre, és a lehető leghamarabb elkezdhessék ezt a folyamatot.

Kedden egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is megszólalt az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.