Túlórákban rejti el az állam a pedagógushiányt

A nyugdíjazások miatt a szakképzésben három éven belül nagyon kevés lesz a tanár.

Hutter Marianna
2017. 09. 29. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt nem fogom mondani, mert akkor nem mondanék igazat, hogy nincs pedagógushiány – jelentette ki Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese a Nemzeti Pedagóguskar szerdai konferenciáján. Ugyanakkor hozzátette: az elmúlt években mindig is fennállt ez a probléma, elismerte azt is, hogy nagyon sok tanár túlórázik. Hogy Hajnalnak mennyire igaza van, azt számtalan szakmai segélykiáltás támasztotta alá az elmúlt években, többek között amikor az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete tavaly arról számolt be, hogy volt olyan általános iskola, ahol egy gimnazistának kellett informatikaórát tartania. Akkor száz szaktanárt hiányoltak, lapunk idén szeptemberben nyolcvannál több álláshirdetést talált. – A szakképzésben a tanárhiány mértéke három éven belül sokkal nagyobb lesz – mondta lapunk megkeresésére Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke. A Ratkó-korszakban született tanárok három éven belül teljesen ki fognak vonulni a pályáról, akik a szakképzési intézmények gerincét adják – tette hozzá.

A sajtóban megjelent kalkulációk csak egy-egy szeletét tudták bemutatni annak, hogy mekkora tanárhiánnyal küzdenek az iskolák. 180 tanárhiánnyal küzdő településről és 2600 álláshirdetésről számolt be a 24.hu, az állami Közigállás.hu-n 500-600 között mozog a tanároknak szánt álláshirdetések száma. Ugyanakkor az iskolák, pontosabban fenntartóik nem minden hiányzó helyet hirdetnek meg – tudtuk meg Békés megyei pedagógusoktól. Az ideális tanítási feltételekhez számos intézményben több tanárra lenne szükség, azonban a helyettesítésre felhasználható keretekkel pótolják a hiányzó tanerőt, akár hónapokon keresztül.

A tanárhiány pontos mértékéről akkor kaphatnánk képet, ha a Klebelsberg Központ tankerületei, valamint a szakképzési centrumok nyilvánosságra hoznák, hogyan alakult a tanárok helyettesítési és túlóraszáma – megkeresésünkre továbbra is várjuk válaszukat. Érdemes ugyanakkor figyelembe venni az OECD legfrissebb nemzetközi oktatási jelentését, amely szerint a tanárok nálunk többet dolgoznak az átlagnál, 1624 órát egy évben, ami a 180 napos tanév egy napjára bontva 9 óránál is több munkát jelent.

A tanárok iskolai munkaideje heti 32 óra, amiből legfeljebb 26 órát kell közvetlenül tanításra fordítaniuk. Azonban efelett elrendelhető az eseti helyettesítés, ami nem haladhatja meg a heti 6 órát, a tanévben pedig legfeljebb 30 napon kötelezhetnek egy pedagógust arra, hogy megtartsa egy hiányzó kollégája óráját. Ezért még nem kapnak túlóradíjat, kizárólag akkor, ha a 32 órát is meghaladja a heti óraszámuk.

Előrelépés lehet Hajnal Gabriella szerint, ha az óraadó pedagógus státusban tanító tanárok – ami főként a nyugdíjas pedagógusokat érinti – a mostani 10 óra helyett 14 órát is tarthatnának. További ötletként merült fel, hogy az utolsó éves egyetemistáknak már megengednék, hogy tanítsanak az iskolákban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.