Hiába Trócsányiék igyekezete, megszűnt a nyomozás a végrehajtóknál

Több millió forintot költött az igazságügyi tárca a kamara átvilágítására, ám az ügyészség megszüntette az eljárást.

Horváth Csaba László
2017. 10. 20. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnál [korábban kamara – a szerk.] különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt folytatott nyomozást – tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Főügyészség.

Bagoly Bettina főügyészségi szóvivő a Magyar Nemzetnek elmondta, nem volt megállapítható, hogy hűtlen kezelés történt volna, függetlenül attól hogy a köztestület gazdálkodása megállapíthatóan pazarló és észszerűtlen volt. Mint mondta, igazságügyi szakértőt is kirendeltek a köztestülethez, aki megállapította, hogy számos hibát vétett a kamara, ám ezek nem voltak olyan mértékűek, hogy a testület valós pénzügyi helyzetének áttekintését meghiúsítsák.

A szakértői jelentés alapján egyébként felmerült egy további bűncselekmény, méghozzá különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettének gyanúja is, ami miatt három gyanúsítottat hallgattak ki. Azonban – tette hozzá a szóvivő – ebben az ügyrészben a nyomozást bizonyítottság hiányában szintén megszüntette az ügyészség. 

Az ügyészség nyomozást megszüntető határozata a Trócsányi László vezette Igazságügyi Minisztériumnak lehet igazán kínos, ugyanis a tárca 2015-ben tett feljelentést azután, hogy több millió forintot közpénzt költött el a végrehajtók átfogó jogi, pénzügyi és informatikai átvilágítására. Ez alapján közölte azt a minisztérium, hogy a szakértői dokumentumokban szereplő megállapítások felvetik a bűncselekmény gyanúját.

Lapunk korábban több részletet is közölt a jelentésből, miszerint a szervezet vezetőségének bizonyos tagjai busás fizetéshez jutottak. Némely vezetők keresete meghaladta az évi tízmillió forintot, és további milliókat vettek ki a pénztárból külföldi kiküldetések napidíjaként elszámolva.

Krejniker Miklós, aki húsz éven át volt elnöke a végrehajtói kamarának például – az átvilágítási dokumentum szerint – több mint 70 millió forint fizetést vett fel 2010 és 2015 között, valamint további 6 milliót, ami külföldi kiküldetéseinek napidíjaként járt neki.

Császti Ferenc neve is felmerült, aki hosszú ideig a köztestület alelnöki tisztségét töltötte be. A minisztériumi vizsgálati jelentés alapján ő 45 millió forintot keresett öt év alatt a kamarában, valamint további 7 millió forintot vett föl külföldi utazásaira. Emellett pedig végrehajtói irodájának bevétele az elmúlt években meghaladta az 500 millió forintot. A szervezet átvilágítása során megfogalmazódott az a gyanú, hogy a testület éveken át szabálytalanul fizette ki a több tízmillió forintot a vezetőségnek.

A szabályok alapján a tiszteletdíjak kifizetését a testület választmányának kellett volna jóváhagynia, ám szakértői megállapítások szerint a vezetők esetében nincsenek hivatalosan aláírt vagy elfogadott kimutatások, csupán elektronikus levelekben lehet föllelni őket. Figyelemre méltó, hogy a kimutatások szerint Császti Ferenc például a munkaszüneti napokra, például január 1-jére is elszámolta járandóságát, Krejniker Miklós pedig a számítások alapján többnyire napi tizenkét órát töltött a kamarai munkával. Érdekes körülmény az is, hogy a két kamarai vezető csaknem állandó résztvevője volt a végrehajtói kamara külföldi útjainak, ahol 150 euró napidíjat kaptak. 2010 és 2015 között több mint negyven külföldi eseményen vett részt – változó összetételben – a köztestület vezetése. Az úti célok közt volt például Kanada, Skócia, Kréta, Ciprus, valamint a Dél-afrikai Köztársaság is. Nem mellékes, hogy az utakra több alkalommal rokonok, ismerősök is elkísérték a tagokat.

A kamara egyébként nem filléreskedett az informatikai beruházásokkal sem. Az ügyészségi feljelentéshez csatolt átvilágítási anyag szerint 2010 és 2014 között 765 millió forintot fordítottak erre a célra, az viszont nem derült ki, pontosan mire is költötték a hatalmas összeget. Akadt olyan teljesítés is a tételek között, amelynél a kifizetéshez tartozó szerződés egyáltalán nem volt fellelhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.