Kálmán Olga: Hülyeségekre pazaroljam az időmet?

A műsorvezető szerint a kormánypárti politikusok nem tehetik meg, hogy egyes sajtóorgánumoknak nem adnak tájékoztatást. Interjú.

Pintér Bence
2017. 10. 24. 7:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem egészen egy éve hagyta el az ATV-t a Hír TV kedvéért. Hogy érzi: jól döntött? – kérdeztük Kálmán Olgától, aki március óta vezeti az Egyenesen című közéleti műsort a Hír Televízióban.
– Életem egyik legjobb döntése volt.

– Miért?
– Ha ezt részletezzük, akkor pár mondatot mondanom kell az ATV-ről, ami nem túl elegáns. Mondjuk úgy, hogy jókor hoztam meg ezt a döntést. Az nyilvánosan is megjelent, hogy a csatorna a bulvár és a szórakoztatás felé tolódik, ez pedig nem az én műfajom. A jelenről pedig: a Hír TV-nél mind emberileg, mind szakmailag jól érzem magam. A Hír TV közössége jó közösség, remek társaság.

– Mennyire követték önt a nézők az új csatornára?
– Baj lenne, ha minden nézőt ismernék; pártpolitikusoktól szoktam megkérdezni: „Bővült a tagságuk? Név szerint?” Visszatérve: igen, úgy gondolom, hogy a nézők egy része követett; a Hír TV-nek pedig volt már egy törzsközönsége, amelynek a jó része még mindig kitart a csatorna mellett. Nyilván azért, mert egyetértettek azzal a váltással, ami változást hozott a médiaportfólió életében. Nem is az az érdekes, hogy miattam mennyi néző jött, hanem az, hogy a Hír TV nézőbázisa hogy tevődik össze. Jobboldali, konzervatív beállítottságú néző volt és maradt is: olyanok, akik az országban zajló folyamatokkal nem értenek egyet. Nem úgy érzékelik, hogy az általuk egykor választott fideszes kormány a jobboldali, konzervatív értékeket képviseli. De sok baloldali nézőnk is van – ők már akkor is érkeztek, amikor én még nem voltam itt.

– Az ideológiai szempont mennyire jelenik meg a műsorszerkesztésben?
– Amikor a napi hírekhez kötődnek a meghívott vendégek, akkor nyilván nem lehet ilyen szempontból mérlegelni. A téma a lényeg és a hozzá tartozó vendég. Ha nem napi hírekről van szó, akkor egy adott témához szívesen választunk jobboldali, konzervatív kötődésű embert, mert tudom, hogy rájuk is kíváncsiak a nézők. Látszik a nézettségen.

– Szívesen jönnek a műsorba ezek a jobboldali értelmiségiek? Nincs valamiféle félelem részükről?
– Volt egy komoly törésvonal ezen a téren: a CEU-ügy. Akkor a jobboldali, konzervatív holdudvar nagyon sok tagja azt mondta, hogy ha most nem szólal meg, akkor később már késő lesz. Ha arra gondol, hogy az államigazgatásban vagy a kormányhoz köthető bármilyen fontos állami szervnél, közpénzből működő intézménynél dolgozó emberek esetén van-e ilyen félelem, akkor azt kell mondanom, hogy van.

– A kormánypárti politikus azért továbbra is hiánycikk
– Persze, a fideszes bojkott változatlanul tart. Erről továbbra is az a véleményem, hogy ilyen egész egyszerűen nincs. Ezt egyetlenegy országban sem tehetnék meg. A miniszterelnök és a televízió tulajdonosa haragudhat egymásra, de ehhez nekem semmi közöm nincs. Ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy ehhez a nézőknek meg végképp semmi közük. Hogy egy kormányzó párt az állampolgárok halmazából egy eléggé nagy tömeget kiszakít, és azt mondja, hogy a Hír TV vagy a Magyar Nemzet nézőinek, olvasóinak nem adok tájékoztatást – ilyen nincs! A Hír TV nézői ugyanúgy adófizető polgárok, ők biztosítják a politikusok fizetését, és joguk van elvárni, hogy ezek a politikusok tájékoztassák őket. Nem egy három olvasóval rendelkező blog vagyunk. A Fidesz sok százezer embert kivon azok köréből, akiket kötelességük lenne tájékoztatni.

– „Itt még lehet egyenesen kérdezni és kritizálni” – áll a műsora legújabb reklámplakátján. Máshol már nem lehet?
– A sajtószabadság, a szólásszabadság egyik utolsó fontos bástyájánál dolgozunk. Két-három évvel ezelőtt ezt azért nem gondoltam volna.

– Előttünk a választási időszak, amiből ön párat már végigcsinált újságíróként. Durvább most a kampány, mint régen volt?
– Persze. Az ember nyilván nem a kampány durvaságát várja. Egy politikai újságírónak ez a négyévenként megadatott időszak a jutalomjáték. Várom, hogy elinduljon egy választási év hajrája, aminek kicsúcsosodása a választási műsor.

– Az ATV-ben 2014-ig nem nagyon szerepeltek a Jobbik politikusai és témái, ahogy más helyeken sem. Utólag sikeresnek látja ezt a stratégiát?
– Ezt fel szoktam emlegetni a jelenkor ellenzékének adásban is. 2014-ig a balliberális média többsége bojkott alá vette a Jobbikot, és azt mondta, hogy nem ad felületet egy szélsőséges pártnak. De nézzük meg a parlamenti eredményüket annak tükrében, hogy ilyen szűk felülete volt a pártnak! Így is lehet szavazókat gyűjteni: dolgozni kell. A Jobbik-eset az iskolapéldája annak, hogy ha egy párt járja a vidéket, ott van az emberek között, és megérti az emberek gondját – más kérdés, hogy ezt mire és hogyan használja ki –, akkor díjazzák a választók. Nem csak a tévéműsorokon keresztül lehet szavazókat gyűjteni. Ha valaki most úgy érzi, szűkek a médialehetőségei, akkor meg kell próbálni ugyanazt az utat járni, amit a Jobbik járt.

– Olvassa a kormánypárthoz közel álló lapokat?
– Érdekes időket élünk. Mielőtt a tulajdonos és a miniszterelnök szakítása bekövetkezett, eszembe sem jutott volna, hogy például elvből ne olvassak Magyar Nemzetet, mert jobboldali beállítottságú. Most viszont nagyon sokszor nincs értelme a kormányzati szócsőként működő termékeket olvasni. Hülyeségekre pazaroljam az időmet? Léteznek bizonyos stációk, amelyekre rádöbben az ember. Először tátott szájjal elolvas valamit, és úgy marad a szája. Aztán hangosan röhög. Végül pedig rájön, hogy ennél sokkal, de sokkal többet ér a saját ideje. Szerzői név nélkül megjelenő, stilisztikailag borzalmas cikkek Nem is nagyon akarom tudni, hogy ki a szerző, hiszen a szakmát szégyeníti meg. Tájékozódás és tájékozottság szempontjából nincs hiányérzetem, ha nem nézem meg az ilyen online lapokat. Bár vannak árnyalatok: a Magyar Időket át szoktam futni, hiszen számtalan esetben első kézből kapott információk szerepelnek benne egy-egy tervezett kormánydöntésről.

– Volt szó róla az elmúlt hónapokban, hogy a propagandagépezet nem az ellenzéki pártokkal és politikusokkal, hanem az újságírókkal akar foglalkozni. Ön érzékelt ebből valamit?
– Persze, rám vannak mozdulva, hogy úgy mondjam. De örülök, hogy nézik a műsort kockáról kockára. Ha egy keresztény-konzervatív értelmiségi ember a vendégem, akkor máris beindul a támadás az illető ellen. Ha mondjuk egy volt KDNP-s politikus azt mondja, hogy ez nem kereszténydemokrácia, akkor másnap máris megjelenik róla egy lejárató cikk a kormánypárti médiában.

– Mit kérdezne Orbán Viktortól, ha elmenne a műsorába?
– Én itt vagyok minden este. De nem próbálkoztam az elmúlt fél évben meghívni őt.

– Képzeljük el mégis. Mi lenne az első kérdés?
– Az első kérdés a legfontosabb, éppen ezért nem is árulnám el, mi lenne az. De tudja mit? Azt kérdezném tőle, hogy jól érzi-e magát ebben az országban. Erre nem lehet propagandaszöveget nyomni. Ha azt mondja, hogy igen, akkor megkérdezném: mitől?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.