Közel ötvenmilliárd mehet a Szent János-kórházra és a Kútvölgyi Klinikai Tömbre

Úgy tudjuk, az emblematikus toronyépület is megújulhat majd, bár végleges döntés még nem született.

Kuslits Szonja
2017. 10. 07. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken megjelent hírekkel ellentétben 9 milliárd forintnál jóval többet fordítanak majd a budapesti Szent János-kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb fejlesztésére – tudtuk meg. Lapunk információi szerint legalább 46 milliárd forintból újulhatnak majd meg a létesítmények. Erről egy – a kórházfejlesztési projekthez közeli – neve elhallgatását kérő forrásunk beszélt.

Mint ismeretes, a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága pénteken azt közölte, hogy összesen 9,3 milliárd forintot fordítanak a Kútvölgyi járóbeteg-szakrendelőire, valamint a Szent János-kórház fejlesztésére 2020-ig. Az építészeti munkálatokra 7,066 milliárd, orvostechnikai, informatikai fejlesztésekre pedig 2,3 milliárd forint van a tervezett költségvetésben. Ez az összeg azonban forrásaink szerint csupán a szakrendelőkre vonatkozik. A Szent János-kórház eredeti területén várhatóan a fejlesztésekre további 17 milliárd forint jut majd, és 20 milliárd forintot fordíthatnak a Kútvölgyi toronyépületének átalakítására. Végleges döntés azonban még nincs.

A fővárosi kórházfejlesztési projekt során a Szent János-kórházból a Kútvölgyibe költöztetik a járóbeteg-szakrendelést. Itt építik ki a XII. kerület rendelőintézetét. A kórházi osztályhoz tartozó szakambulancia azonban továbbra is a Szent János-kórház területén marad. Ahogy a belgyógyászat, a pszichiátria, a krónikus belgyógyászat és a gyermekosztály is. Utóbbi ki is bővül, egy épületbe kerül a gyerekrehabilitáció, a pszichiátria, a sebészet és a gyerekosztály is. A Kútvölgyi toronyépületébe költözik majd például a sebészet és az ortopédia is.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a felújítással kapcsolatban annyit mondott lapunknak: 9 milliárd forint valóban csak egy szakrendelő komolyabb felújítására lehet elég, a teljes kórházfelújításra kevés lenne.

Az ütemezésről és arról, hogy a betegellátást mikortól érintik a felújítási munkák, egyelőre semmit sem közölt a minisztérium. Mindössze annyit szögeztek le a lapnak, hogy a korszerűsítés több ütemben, de folyamatos betegellátás mellett történik. Elképzelhető, hogy 2018 második felétől már korszerűbb eszközökkel találkozhatnak a János-kórházban. Például MR- és érfestő berendezés is működik majd.

Azonban az intézményben messze nem az érfestő berendezés hiánya okozza jelenleg a legnagyobb problémát. A kazán meghibásodása miatt ugyanis – ahogy arról az intézmény a honlapján tájékoztat – egyes osztályokon nem működik a fűtés. Mint írták, a gondot jelezték a fenntartónak, amely lépéseket tett a helyzet rendezésére. Az érintett osztályokat ellátták meleg takarókkal.

Tegnap kiderült az is: a kezdeti bezárási tervekkel ellentétben úgy tűnik, jól jár a Péterfy Sándor Utcai Kórház is. Sásdi Antal, az intézmény főigazgatója azt közölte: az intézmény 1,1 milliárd forintból újul meg, a kórház eszközeinek fejlesztésére pedig 192 millió forint jut. A négy telephelyéből három marad meg, a Szövetség utcai megszűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.