Plakátrongálás: gyanúban a fideszes alpolgármester

A Fideszhez köthető politikusok aktívan részt vesznek a kormányt bíráló plakátok megrongálásában.

Katona Mariann
2017. 10. 20. 3:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét napvilágra került egy eset, amely szerint a Fideszhez köthető politikusok aktívan részt vesznek a kormányt bíráló plakátok – mára már napi szintűvé vált – megrongálásában. A Jobbikhoz közeli N1TV hozott nyilvánosságra egy felvételt, amelyet – a videóban elhangzottak szerint – a párt mezőkövesdi tagjai rögzítettek. Ebben az látszik, hogy a párt egyik óriásplakátját az esti, éjszakai órákban egy férfi fekete festékkel mázolja le, majd amikor a jobbikosok megpróbálják felelősségre vonni, beül egy autóba. A kocsi sofőrjét a felvételen nem látni, a rendszáma alapján azonban a helyi jobbikosok azonosították a rongálásban részt vevőket. A jármű Surmann Antalé, Nyékládháza fideszes alpolgármesteréé.

Surmann Antal a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta, nem kíván nyilatkozni az ügyben. Arra a kérdésünkre, hogy ő vezette-e az autót, csak annyit mondott, hogy „kitalálmány az egész”, és nem szeretne olyan miatt védekezni, amit nem is követett el, majd megismételte, hogy nem nyilatkozik a kérdésben.

Előfordult azonban már olyan eset, hogy kormánypárti politikusok bizonyítottan is érintettek voltak a plakátrongálásokban. Még áprilisban az Alfahír.hu hozott nyilvánosságra egy e-mailt, amelyben Csonka László, a XV. kerület fideszes önkormányzati képviselője, Kósa Lajos akkori személyi titkára buzdított a jobbikos plakátok „feldíszítésére”. Később arra hivatkozott, hogy a plakátok megrongálása valójában csak véleménynyilvánítás. De emlékezetes az is, amikor lapunk tulajdonosának, Simicska Lajosnak a saját hirdetőoszlopaira kiírt mondatát nem más, mint a Fidelitas veszprémi elnöke festette át.

A Jobbik év elején kezdett bele országos plakátkampányába, a rongálások pedig szinte az első pillanatban elkezdődtek. A hirdetéseket, amint kikerültek, egy-két napon belül nagy eséllyel lefestették. Úgy tűnik tehát, hogy országosan, szervezetten zajlik a rongálás. Még olyan plakátokat is átfestettek, amelyek egy-egy magasabb kerítés vagy házfal oldalán voltak, vagyis az elkövetők éjszakai kirándulásaikra létrával járnak.

Ezt követte a plakáttörvény néven ismertté vált szabályozás, amellyel a parlament kormánypárti többsége kimondta: csak listaáron hirdethetnek óriásplakáton a pártok. A Jobbik ezt úgy igyekezett kijátszani, hogy több mint ezer óriásplakátot egyszerűen megvásárolt, ma már azokon hirdet. Ám ennél a pontnál már nemcsak a rongálók, hanem a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felügyelete alatt álló kormányhivatalok célpontjai is lettek a plakátok. Az intézmények azt kifogásolják, hogy a Jobbik nem jelentette be a listaárat, amelyen a plakátokat bérbe adnák, és nem küldte meg a bérbeadásról szóló szerződést sem. Csakhogy mivel a Jobbik a saját plakáthelyein hirdet, értelemszerűen nem kötött szerződést saját magával, listaárat pedig azért nem állapítottak meg, mert másnak nem akarják azt bérbe adni. A kormányhivatalok több helyen – rendőrségi biztosítás mellett – távolítottak már el plakátokat, még a helyszínen lévő jobbikos országgyűlési képviselő sem tudta ezt megakadályozni.

A párt egyébként eddig országszerte 45 olyan határozatot kapott a kormányhivataloktól, amelyek arról szólnak, hogy egy-egy adott plakátot le fognak szedni – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Jakab Péter szóvivő. A jobbikos politikus kifejtette: azt folyamatosan ellenőrzik, hogy mennyit távolítottak el valójában, és azokat igyekeznek pótolni. Ugyanígy egyfolytában figyelik, hogy a rongálások miatt hány óriásplakátjukat kell újraragasztani, de erre még nincs összesítésük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.