Publicus: Túlzó a magyaroknak az őcsényi eset, de erős az idegenellenesség

MN
2017. 10. 22. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok 80 százaléka tiltakozna, ha a szomszédságában lévő panzióba Magyarországon jogszerűen tartózkodó menekültek nyaralnának, ugyanakkor 70 százalék szerint túlzó volt az őcsényiek reakciója az ottani panziótulajdonos ellen – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből, amit a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.

Az úgynevezett Soros-tervről szóló nemzeti konzultációról a megkérdezettek fele úgy véli, hogy az csak egy kommunikációs eszköz, az emberek harmada szerint viszont a kormány valóban kíváncsi az emberek véleményére a bevándorlásról.

Kiemelendő, hogy mindössze a válaszadók 29 százaléka találkozott menekültekkel – a csoportban nagyon sok a 30 év alatti, a legkevesebben a 60 év felettiek találkoztak menekültekkel. Akik azt válaszolták, hogy személyesen is érinti őket a menekültkérdés (36 százalék), a csoporton belül jelentős többségben voltak a kormánypártiak és a kormányváltást nem akarók. Akik érintve érzik magukat, leginkább az említették, hogy változott a közérzetük (50 százalék), megosztotta családját és barátait a kérdés (42 százalék), változott a környezetük a biztonsága (23 százalék), vagy veszélybe került a munkájuk (7 százalék) – írja a Publicus.

A megkérdezettek 82 százaléka szerint túl sok menekült érkezik, Európa ezt nem fogja bírni. A válaszadóknak továbbra is a többsége (56 százalék) nem gondolja, hogy kötelességünk segíteni a menekülteken. A felmérés készítő emlékeztetnek, hogy ez az arány 2015 szeptemberében még fordított volt, akkor majdnem kétharmad (64 százalék) gondolta úgy, hogy kötelességünk segíteni a menekülteken, ám a mostani eredmény mégis javulást mutat a 2016-os kvótanépszavazáskor mért mélyponthoz képest.

Érdekesség, hogy többségbe (51 százalék) kerültek azok, akik szerint a menekülteket emberségesebben kellene kezelni. Kiemelendő, hogy a Jobbik-szavazók körében is többségbe került (50 százalék a 47-tel szemben) a hasonló véleményen lévők tábora, a baloldali pártok támogatói körében is inkább megerősödtek ezek a többségi hangok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.