Sehova sem vezető bicikliút épült több mint egymilliárdért

Az Etyek és Tarján közötti bicikliút igazából senkinek sem kellett, mégis egy egész vagyon ment el rá.

MN
2017. 10. 20. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az út látszólag nem is volt olyan drága, hiszen – mint azt a 444 írja – a 36,4 kilométeres teljes hossz költsége mindössze 1,26 milliárd forint volt. A projekt azonban sok szempontból is különös. Annak ugyanis nem sok nyoma van a kormányzati felületeken, hogy hova és miért építenek kerékpárutakat. Mindennek tanulmányokkal történő alátámasztása elméletileg a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ feladata lenne, de a központot azóta megszüntették, így a honlapja is eltűnt a szakmai anyagokkal együtt.

A mégis előkerült tanulmányban azonban az Etyek–Tarjáni bicikliút (amely a hivatalos adatok szerint sem éri el valójában egyik települést sem) nem szerepel. A Fejér Megyei Önkormányzat honlapján mégis elérhető egy hír, miszerint a kormány még két éve 2,275 milliárd forintot adott a projektre, majd tavaly további 1,441 milliárddal egészítették ki a támogatást.

A 444 megpróbált a hivatalos kapcsolattartóként megjelölt emberektől információhoz jutni, de nem jártak különösebb sikerrel. A Közbeszerzési Értesítőben ugyanakkor három, a projekttel kapcsolatos szerződésre leltek, összesen 1,573 milliárd forint értékben.

De vajon mi épült a valóságban? Bicske és Etyek között nem történt más, mint a már egyébként is meglévő autóútra sárga festékkel biciklit ábrázoló piktogramokat festettek. A bicskei szőlőhegyen leaszfaltoztak egy földutat, Bicske szélétől Csabdi széléig, illetve utóbbi területén egy rövid szakaszon pedig valóban megépült a bicikliút. Onnantól Tarjánig ugyancsak a régi földút kapott aszfaltos borítást.

Viszont ahol valóban megépült a bicikliút, annak sincs semmi értelme, mert jelentős kerülőutat jelentene, ha a környező települések lakosai valóban használnák, és több helyütt a semmi közepén érnek véget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.