Simon Gábor a Magyar Nemzetnek: „Munkanélküli vagyok, főállású apa”

Az adócsalással vádolt egykori MSZP-s politikus reméli, pártatlan döntést hoz perében a bíróság.

Molnár Richárd
2017. 10. 20. 14:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár tökéletesen beszél magyarul, mégis németül tanúskodott Ausztriából videotelefonon és tolmács segítségével a költségvetési csalással vádolt volt MSZP-elnökhelyettes, Simon Gábor egykori bankára tegnap a Fővárosi Törvényszéken. A Budapesten született, Ausztriában élő nő 2001-ben Svájcban dolgozott az UBS bankban, amikor egy magyar állampolgárságú ügyfele Magyarországon bemutatta neki Simont, aki felkérte őt a megtakarításai kezelésére.

A tanú szerint ekkor ellenőrizték, hogy legális az eredete Simon UBS-számlán elhelyezett pénzének. Simon annyira megbízott a nőben és pénzügyi tanácsaiban – a tárgyalás során elhangzott észrevételében személyi bankárának nevezte –, hogy amikor az 2008-ban az osztrák Bankhaus Spänglernél kezdett dolgozni, a politikus az UBS-nél lévő megtakarításait átvitte az osztrák pénzintézetbe.

A volt bankár (aki egyébként többször is kijavította a tolmácsot, amikor az szerinte pontatlanul fordított) elmondta, az osztrák számlanyitáshoz már az is bizalmat adott, hogy Simon régóta az ő ügyfele volt, de a döntéshez a felettesei, illetve a bank pénzmosás elleni felelősének hozzájárulása is kellett. Ekkor nem kértek iratokat a pénz eredetének igazolására. Simont azzal vádolják, hogy 267 millió forintnyi valutamegtakarítása után nem fizette be a terheket, ezzel 120 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek.

A politikus azt mondta a tárgyaláson vizsgált számla nyitása kapcsán, hogy a pénz részben a politikai tevékenysége előtti jövedelméből, egy magyarországi kommunikációs ügynökségének, illetve ingatlanának eladásából, részben pedig államtitkári fizetéséből származott. A bankárnak nem voltak kétségei a pénz legális eredetéről. – Húsz éven át szedte össze a pénzt. Forintban voltak ezek csak nagy összegek, euróban teljesen elfogadhatónak számítottak – tette hozzá. A tanú megerősítette: a pénzt nem személyesen Simon, hanem aláírási joggal bíró élettársa fizette be az osztrák bankba Bécsben. A bankár szerint a politikus azt állította, hogy azért fektetett be Ausztriában, mert Magyarországon hiányolta a banktitkot, és itthon bizonytalanságot tapasztalt. Bírói kérdésre a tanú kijelentette: nem ismerte Welsz Tamást (a Simon-ügy egyik résztvevőjét, aki egy rendőrautóban vesztette életét), csak a médiában hallotta a nevét, azt pedig nem tudja, hogy Welsznek volt-e számlája Ausztriában.

A tárgyalás szünetében Simon lapunknak azt mondta, volt bankára vallomása is őt igazolja. Arra számít, a per még legalább egy évig el fog húzódni, és reméli, hogy az igazságszolgáltatás pártatlan döntést fog hozni. Kérdésünkre kijelentette: „Munkanélküli vagyok, főállású apa, a feleségem a családfenntartó.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.