Egy ideig nem lesznek új ingyenes oltások

Elképzelhető, hogy azok a 16 éves lányok, akik még nem estek át a bárányhimlőn, ingyen kapnak majd vakcinát.

Kuslits Szonja
2017. 11. 10. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínű, hogy az idén már nem lesz döntés arról, hogy lesz-e ingyenes bárányhimlőoltás, és mennyiben támogatják majd az agyhártyagyulladás (meningococcus B) elleni vakcinát. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár ugyanis arról beszélt a sajtónak egy pénteki eseményen: a javaslat még csak az illetékes kabinet előtt van, a kormány ezután foglalkozhat a kérdéssel.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének konferenciáján elmondta: a bárányhimlő elleni védőoltás esetében két verzióval számolnak, az egyik, hogy ajánlott, ingyen elérhető oltássá teszik. A másik, hogy – mivel a terhesség alatt súlyos szövődményeket okozhat – a 16 éves lányoknál vizsgálnák, ki az, aki nem védett, és az kaphatna ingyen oltást.

A kanyaróval kapcsolatban az államtitkár kifejtette: a járvány miatt a Romániával határos megyékben vizsgálták, hogy a korábbi védőoltások mennyire nyújtanak védelmet a felnőtteknek, és kiderült, hogy az egészségügyi dolgozók több mint tíz százaléka nem védett. Kiemelte: fontos lenne elérni, hogy legalább részükre ingyenes és kötelező legyen az oltás. Az elvégzett szűrést egyébként kiterjesztenék az egész országra.

Az agyhártyagyulladás elleni meningocuccos B-vakcina jelenleg egyáltalán nem támogatott, Ónodi-Szűcs Zoltán szerint valamilyen mértékben szeretnék támogatottá tenni, de konkrét számokat nem mondott. Így továbbra sem tudni, hogy mennyivel lehet majd olcsóbb a jelenleg százezer forintnál is drágább oltássorozat. A vakcina darabja ugyanis 27 ezer forint körül mozog, így a csecsemőjét védeni kívánó szülőnek 108 ezer forintjába kerül, hogy a szükséges négy oltást beadassa. Egyéves kor felett már elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

A konferencia fő témája egyébként a házi gyermekorvosi rendszer megújítása volt, ugyanis – mint kiderült – Magyarországon júliusban 1500 házi gyermekorvosi praxis működött. Ők látják el a gyermekek 75 százalékát. A többi gyereket gyermekorvosi ellátás hiányában vegyes praxisokban látják el, illetve 14 éves kor felett a felnőttháziorvosi praxisok is elérhetők. A vegyes praxisok esetében probléma, hogy a háziorvosok képzésük során mindössze négy hónapot tanulnak gyermekgyógyászatot.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke elmondta: a konferencián bemutatott anyagban olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek biztosíthatják a szakma túlélését. Változtatásra ugyanis nagy szükség van. Szerinte fontos lenne, hogy a képzés során egységes módszertan érvényesüljön, vagyis ugyanolyan kompetenciákkal bírjanak a végzett fiatalok, függetlenül attól, hogy hol tanultak. Minőségi oktatóhálózatra lenne szükség. Emellett szeretnék, ha olyan plusztevékenységeket lehetne elvégezni az alapellátásban, amilyenekért pluszfinanszírozás is járna, és amilyenekkel a szakrendelőkről is levennének terhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.