Lázár János: Érdekes döntések születnek a Kúrián a taóval kapcsolatban

A miniszter szerint az EP visszaél a hatalmával. Az amerikai nagykövetség pályázata előtt „értetlenül áll”.

MN
2017. 11. 16. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tállai András benzinárcsökkentése, a taópénzekkel kapcsolatban született döntés, az ukrán oktatási törvény és az amerikai külügyminisztérium magyar sajtót érintő pályázata is szóba került Lázár János és Kovács Zoltán szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az EP visszaél a hatalmával, Budapest pedig mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy segítse Varsót.

Gazdaság. Lázár János elsőként arról beszélt, hogy Magyarország az Európai Unióban a 6. vagy 7. legjobb gazdasági növekedést produkálta, ami meghaladja az unió átlagát.

A munkanélküliség négy százalék körül van, ami az EU tagországain belül a negyedik legalacsonyabb ráta – mondta a miniszter. „Munkaalapú országot, munkaalapú társadalmat, munkaalapú közösséget szervezünk” – jelentette ki. Hozzátette, a nagy hitelminősítő intézetek várakozása is pozitív Magyarország tekintetében.

Most azokhoz a hitelekhez kérünk segítséget, amit annak idején a szocialisták vettek fel – mondta Lázár János. Beszélt az államadósság csökkentéséről is, jelezve, hogy úgy számolnak: 2019-ben 70 százalék alá csökken a GDP-arányos adósság mértéke.

Nyugdíjprémium. A miniszter kiemelte, hogy megalapozott a nyugdíjprémium kifizetése. November végén megkezdni a Magyar Posta az előkészületeket a tízezer forintos Erzsébet-utalványok kiszállításához – fűzte hozzá. 

EU-támogatás. A 24.hu úgy tudja, a jövő héten auditorok érkeznek Budapestre, és felülvizsgálják például az M3-as metróvonal 39-ről 60 milliárdra dráguló felújítását – ha pedig nem találják rendben az ellenőrzési rendszert, az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszthetik. „Magyarország az Európai Unióval kötött támogatási megállapodását jól teljesíti” – szögezte le erre reagálva Lázár János, és hozzátette, az Európai Bizottság rendszeresen ellenőrzi a tagországok ellenőrzési rendszerét, és a magyar rendszerek jól működtek az elmúlt években, hazánk minden felülvizsgálatnak megfelelt. Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy ne lennének viták számos ügyben, ezek azonban a normális együttműködés jegyében zajlanak az Európai Bizottság munkatársaival.

Ukrán oktatási törvény. A „keleti partnerség” következik, és remélik, hogy ez segíteni fog abban, hogy hassanak Ukrajnára. Amíg a magyarokat hátrányosan érintő törvényt nem vonják vissza, minden fórumon fel fognak lépni.

Amerikai pályázat. Az amerikai külügyminisztérium magyarországi vidéki médiának meghirdetett pályázatának ügyében a miniszter közölte: nagyon furcsa folyamat, „értetlenül állunk a lépés előtt”. Mint mondta, ez a választási kampányba történő beavatkozásnak is tekinthető, és nem világos, mi az amerikai külügyminisztérium célja.

Lengyel igazságügyi rendszer. Azzal kapcsolatban, hogy Lengyelországgal szemben kezdeményezik az uniós atomfegyverként emlegetett, az alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást, amelynek végén a tagállamok akár felfüggeszthetik a lengyelek szavazati jogát, a miniszter kiemelte: egy ország szuverenitását érte támadás, az EP visszaél hatalmával, és Magyarország ezt semmiképpen sem fogja támogatni. Szó sem lehet ennek az eljárásnak a megindításáról – szögezte le, hozzátéve, Budapest minden lépést kész megtenni azért, hogy Varsót segítse.

Bevándorlás. Lázár János kiemelte: az EU-nak fizetnie kellene a határkerítés költségeinek felét, ám erre nem hajlandó. Újra az Európai Bizottság elnökéhez fordulnak, mert szerintük kettős mérce, hogy van olyan ország, amelyiket támogatják, míg Magyarországot nem. Lázár János szerint a következő két napban azzal lehet majd szembesülni, hogy a bizottság véleménye szerint az unió szociális pillére a migráció támogatása lenne. Ezt azonban Magyarország sosem fogja támogatni, mi úgy gondoljuk, hogy az európai munkavállalókat kell támogatni – közölte.

Nemzeti konzultáció. Arra a felvetésre, hogy többen nem kapták meg a kérdőíveket, Kovács Zoltán azt mondta, pénteken adták fel az utolsókat. „Ezen a héten, azt gondolom, mindenkinél ott van, ott lesz” – fűzte hozzá Lázár János. Mint mondta, eddig 1 millió 295 ember küldte vissza a konzultációs kérdőívet.

Taópénz. „Érdekes döntések születnek a Kúrián a taóval kapcsolatban” – jelentette ki. Az, aki a gyerek után családi adókedvezményt vesz igénybe, elszámolással tartozik, mire is költötték? – kérdezte, hozzátéve, érdemes lenne a törvényben „rendet vágni”, de ez a kormányülésen nem került szóba. Lázár János szerint van egy bíró, Baka András, aki nagyon haragszik Magyarországra, és szerinte valamilyen „rejtélyes véletlen miatt” minden, a taóval kapcsolatos ügy hozzá kerül.

Tállai András benzinárcsökkentése. Mint ismert, Tállai a Facebook-oldalán dicsekedett el azzal, hogy az ő közbenjárásával lett olcsóbb az üzemanyag (a benzin 11, a gázolaj 5 forinttal). Arra a felvetésre, hogy Lázár is gondolkodott-e hasonló lépésen Hódmezővásárhelyen, a miniszter azt mondta: vannak benzinkutak, ahol olcsóbb, és van, ahol drágább a benzin, és most kiderült, hogy Mezőkövesden már térségekhez képest magasabb. A kormánynak ehhez nincs köze, Tállai pedig csak szóvá tette ezt. Ha Hódmezővásárhelyen lesz ilyen, ő is meg fogja kérdezni a kiskereskedőt vagy a Molt, és megpróbálja majd megérteni, miért van ez. „Tállai András azt tette, amire fölesküdött”, a munkáját végezte – fogalmazott, és úgy vélekedett: ha nem ő lenne a NAV elnöke, ebből országos hír sem lett volna.

Elektronikus közbeszerzés. Arra a felvetésre, hogy a hírek szerint nemcsak tanácsokkal segítik Orbán Viktor vejének üzleti körei a kormány közbeszerzéseit, hanem az elektronikus közbeszerzés kizárólagos üzemeltetőjének a vezetője is közülük kerül ki, Lázár azt mondta: az elektronikus közbeszerzést Magyarországnak legkésőbb jövő áprilisában be kell vezetnie. Ahhoz, hogy ne kelljen átmeneti időt vagy felmentést kérni, megvettek egy programot, és egy százszázalékos állami tulajdonban lévő céget hoztak létre, ebbe tették be egy piaci szereplőtől vásárolt eszközöket. Ez előnyt vagy hátrányt senkinek nem fog jelenteni, ugyanolyan rendszer lesz, mint más tagországokban – szögezte le, és azt üzente, „árnyékra vetődnek, ha itt keresnek valamit”.

Lázár János mindemellett bejelentette:

A Hvg.hu Lázár János sajtótájékoztatója után megkereste a Kúriát azzal kapcsolatban, mit gondolnak a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavairól. A Kúria közölte: közéleti szereplők politikai megnyilvánulásaira nem reagálnak. Rákérdeztek arra is, miért Baka András kapja a taós ügyeket, mire azt írták, hogy „az ügyelosztási rend a Kúrián naptári évre előre meghatározott és igazodik az ítélkező tanácsok speciális szakmai ismereteihez. A Polgári Kollégium bírói tanácsai egyes jogterületekre szakosodtak, meghatározott jogterülethez tartozó ügyeket bírálnak el.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.