Kézi vezérlés Tállai András és a Mol között?

A mezőkövesdi benzinkút a Mol központi kezelésében van, aktuális árairól a budapesti központban döntenek.

Wiedemann Tamás
2017. 11. 13. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csökkenő magyar versenyképességgel állította párhuzamba Tállai András üzemanyagár-letörő akcióját a Bloomberg hírügynökség. Az elsőként a Napi.hu portálon szemlézett anyag szerint a magyar gazdaság kézi vezérlésének bizonyítéka, hogy a fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár és nem mellékesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke lakossági kérés nyomán elintézte, hogy a mezőkövesdi Mol-kúton olcsóbb legyen az üzemanyag. A cikk felidézi, hogy a kormány, beavatkozva a piaci folyamatokba, 2010 óta kampánytémaként használja a rezsicsökkentést, de közben az ország versenyképessége egyre romlik: a Világgazdasági Fórum idei listáján már csak a 101. helyen szerepel az ország.

Az ügyben lapunk megkereste a Molt, de az olajtársaság nem kívánt reagálni. A szóban forgó töltőállomásról annyit ugyanakkor kiderítettünk, hogy a Mol saját kezelésében van, vagyis nem vállalkozó üzemelteti, aktuális árairól pedig a budapesti központban döntöttek. Azaz nem egy úgynevezett franchise-rendszerben működtetett benzinkúton érte el a helyi vállalkozóval egyeztetve Tállai András az üzemanyagárak csökkentését, hanem a magyar gazdaság egyik legjelentősebb szereplőjénél.

A NAV-elnök rezsicsökkentő akcióját idehaza az ellenzéki pártok kivételével nem ítélték meg olyan élesen, mint a Bloomberg szerzője. Nagy Csongor István versenyjogász például azt nyilatkozta lapunknak, hogy versenyjogi értelemben nem lát problémát a Mol árazásával kapcsolatban, mivel saját kútról van szó. Ha franchise-rendszerben üzemeltetnék a benzinkutat, akkor már érdekesebb lett volna a helyzet – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy az mindenképp sajátos jelenség, ha egy töltőállomás árait nem a piaci viszonyok határozzák meg.

Hasonlóan vélekedett Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke is, annyi kiegészítéssel, hogy a Mol franchise-partnereinek is az olajtársaság központjában határozzák meg az árakat a regionális sajátosságokat figyelembe véve. – Az bizonyosan állítható, hogy a Mol által tett gesztus csökkenti a cég legmagasabb elérhető nyereségét, tény ugyanakkor, hogy az árazás a társaság vezetését illeti meg, vagyis a cég nem vétett a jogszabályok ellen – mondta a szakember. Dióslaki érdekes kérdésnek tartja, mi történne akkor, ha nem Tállai András, hanem egy másik magánszemély szólna a Molnak, hogy csökkentse az árakat.

Az LMP feljelentést tesz az ügyben, mert a párt szerint a politikus visszaélt a hatalmával. – Egy országgyűlési képviselő esetében is rendkívül aggályos lenne egy ilyen fellépés, a NAV elnökétől pedig különösen aggasztó, hiszen joggal merül fel a gyanú, hogy Tállai András a hivatali hatalmával visszaélve érte el a célját – közölte Demeter Márta LMP-s politikus. A Demokratikus Koalíció nem látja értelmét, hogy Polt Péter legfőbb ügyésznél tegyenek feljelentést hivatali visszaélés miatt Tállai András ellen. Az ellenzéki párt az Európai Bizottságnál tesz bejelentést, mert a NAV-elnök eljárását piactorzítónak véli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.