Bizottsággal vizsgáltatna a Fidesz

Nincs félnivalója Demszky Gábornak, ezért bátran áll minden vizsgálat elé – mondta a volt főpolgármester ügyvédje.

2017. 02. 07. 7:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs félnivalója Demszky Gábornak, ezért bátran áll minden vizsgálat elé – közölte lapunkkal Magyar György, a volt SZDSZ-es főpolgármester jogi képviselője arra a hírre reagálva, hogy parlamenti gazdasági bizottság vizsgálná ki a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyet. Ezt a testület kormánypárti elnöke, Bánki Erik jelentette be, hozzáfűzve: a vizsgálatot a Fidesz országgyűlési frakciója kezdeményezte.

Az OLAF, azaz a Csalás Elleni Európai Hivatal a 406 milliárdos összegű metróberuházás vizsgálatakor 167 milliárdosra tette a szabálytalanságokkal, feltételezett bűncselekményekkel érintett uniós pénzeket. Miközben a 4-es metrónál feltárt szabálytalanságok és bűncselekmények gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészség és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda pontosan az OLAF-jelentés alapján nyomoz, a kormánypártok három volt baloldali miniszterelnököt is meghallgatnának: Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont. Rajtuk kívül meghívót küldenének a korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettesnek, Horváth Csabának és volt párttársának, az egykori fővárosi szocialista frakcióvezetőnek, a ma DK-s Gy. Németh Erzsébetnek.

Gyurcsány nem vesz részt

Gyurcsány Ferenc és Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi politikusa sem megy el a 4-es metró körüli korrupciógyanút vizsgáló parlamenti bizottság ülésére. A párt arra hivatkozik, hogy az OLAF-jelentés megállapítása szerint az érintett időszak kormányai nem felelősek az ügyben. Gy. Németh Erzsébet nem városvezető, és fővárosi céget sem irányított. (MTI)

– Aki nem jelenik meg, annak „vaj van a füle mögött” – hangoztatta Bánki Erik, aki kész tényként beszélt arról, hogy „a metróberuházás összegének körülbelül egyharmadát ellopták”.

A Demszky Gábor nevében kérdéseinkre válaszoló Magyar György megismételte: „a volt főpolgármesternek nincs takargatnivalója, ezért várhatóan elmegy a bizottsági ülésre, de jogi felelőssége fel sem vetődhet. A 4-es metró beruházása a BKV-é volt, a szerződéseket sem az önkormányzat, hanem cégek kötötték. – Élesen el kell különíteni a politikai felelősséget a polgári jogitól és a büntetőjogitól, mert aki az OLAF-jelentésből büntetőjogi következtetést von le, maga is jogsértést követ el – hangoztatta Magyar György.

Horváth Csaba azt mondta: ha kap meghívót, ő is elmegy a bizottság ülésére, de szerinte érdekesebb lehet, hogy kiket nem hívnak meg, és miért. Utalt arra, nyomozás zajlik, így érdemi vizsgálatot nem vár. Megemlítette: neki egy percig sem volt hatásköre a 4-es metró.

Gy. Németh Erzsébet közölte: ő nem megy el. – Az OLAF-jelentés politikus felelősségét fel sem veti. Tarlós István főpolgármester sem feltételezte, hogy nekem közöm lenne bármihez is – sorolta az indokait a DK tagja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.