Fertőzések: több a skarlát és az agyhártyagyulladás is

A friss mutatók szerint emelkedett az AIDS-betegek száma, azonban kevesebb embert kezeltek bárányhimlővel.

Kuslits Szonja
2018. 01. 05. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedett az E.coli baktérium által okozott vastagbélbetegségek, a hasmenéssel járó campylobacteriosisos fertőzések és az AIDS-betegek száma is 2016-ban, miközben jelentősen kevesebb volt a rotavírusos és bárányhimlős fertőzések száma.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – lapunk által megismert – legfrissebb, bejelentett fertőző megbetegedéseket összegző adatai szerint a 2015-ös 43 után 2016-ban már 53 AIDS-es beteget jelentettek, és 228 új HIV-fertőzött volt az országban.

Egy korábbi jelentés szerint egyébként nem megfelelők a felvilágosító kampányok, gyakran épp azért adják tovább a HIV vírust a fertőzöttek, mert nincsenek tisztában azzal, hogy betegek. Pedig ingyenes és anonim szűrések már az ország több pontján is elérhetők. A friss mutatókból kiderült az is, hogy rendkívüli mértékben emelkedett a skarláttal fertőzött páciensek száma. Ugyanis míg 2015-ben 2643 ilyen esetet rögzítettek, addig ez a szám tavaly már 4776 volt. Vagyis több mint nyolcvan százalékkal volt több érintett. A cseppfertőzéssel terjedő skarlát tünetei a láz, torokfájdalom, nyaki nyirokcsomó-duzzanat és a bőrkiütés. Penicillinnel kezelhető, de fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljanak a fertőzöttek. Ha ugyanis kezeletlen marad, akkor súlyos vese- és szívproblémákat okozhat.

A bélrendszert érintő fertőzések is gyakoribbak voltak 2016-ban. A gyomor-bél hurutot okozó, hasmenéssel járó campylobacteriosis miatt 2016-ban 8579-en szorultak ellátásra a 2015-ös 8366-tal szemben. A fertőzés egyébként nagyon gyakori, a hazánkban előforduló összes hasmenéses eset mintegy egynegyedét Campylobacter-fajok okozzák.

A rendkívül veszélyes, gennyes agyhártyagyulladás is többször fordult elő: 2010-hez és 2015-höz képest is nagyobb számban fertőződtek meg emiatt 2016-ban. Akkor 244 embernél diagnosztizáltak ilyen betegséget. Ennél a betegségnél többféle baktériumtípus is lehet a fertőzés oka, a leggyakrabban – 148 esetben – azonban nem tudták megállapítani, pontosan melyik volt a fertőzés oka. Ilyenkor a betegség valószínűleg szövődményként jelentkezik. Az agyhártyagyulladás elleni oltások kapcsán gyakran emlegetett meningococcus baktérium 49 esetben volt oka a fertőzésnek.

A rendszerint fertőzött étel miatt kialakuló, de az agyhártyagyulladásnál veszélytelenebb szalmonellás megbetegedések száma a 2015-ös évhez hasonlóan tavalyelőtt is ötezer körül mozgott. A fertőzés egyébként nyáron a meleg miatt gyakoribb, akkor ugyanis könnyen elszaporodnak a baktériumok a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben. A kórokozó terjedését elősegítik a nem megfelelő higiénés viszonyok is.

Jó hír, hogy míg 2015-ben 6498 rotavírusos esetet jelentettek, addig 2016-ban már csak 4884-an betegedtek meg emiatt. Csökkent továbbá a hepatitis A és a bárányhimlő előfordulása is. Utóbbi esetében 41 ezerről 37 ezerre csökkent a fertőzöttek száma. A betegség ellen hamarosan térítésmentes védőoltást kaphatnak a gyerekek, ugyanis a tervek szerint bekerül a kötelező oltások körébe. Ez azért is komoly előrelépés, mert eddig kevesen adatták be a jelenleg 22 ezer forint körül mozgó, jelenleg még ajánlott oltást.

Egy év alatt kevesebb mint negyedére – 156-ról 32-re – csökkentek a kiszáradás, étvágytalanság és a láz miatt könnyen súlyossá váló vérhas miatti megbetegedések is. Ez a betegség egyébként 1970-ben még több mint 7600 embert érintett, 1980-ban 4600 felett volt az esetszám, míg 2000-re már 600 alá csökkent a jelentett fertőzések száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.