Elios-ügy: Lázárral vitethetik el a balhét, hogy mentsék Orbán vejét

Belháborúhoz vezetett a Fideszben az OLAF által kifogásolt Tiborcz-féle cég ügye. A kancelláriaminiszter lehet az első vesztes.

MN
2018. 02. 14. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belháború robbant ki a Fideszben az Elios-botrány miatt, az első nagy vesztes Lázár János lehet – írja az Alfahír. Más forrásból lapunk is úgy értesült, „kilövési engedélyt” adhattak ki az Elios-ügy kapcsán Lázár Jánosra.

Az Alfahír arról ír: egyre valószínűbb, hogy Lázár Jánossal vitetik el a balhét, áldozatként beállítva a miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt. Információik szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyre többször beszél arról szűk körben, hogy a botrányban őt akarják beáldozni.

Mindezt alátámasztani látszik, hogy Huth Gergely, a kormányközeli PestiSrácok főszerkesztője az ATV Csatt című műsorában már arról beszélt, hogy Lázár János intrikát folytat (egy múlt évi kormányinfón Lázár azt állította, hogy Tiborcz Istvánnal közösen találták ki, hogy Hódmezővásárhelyen hogy fogják a közvilágítást modernizálni). Huth közölte, hogy „miközben Tiborcz István tényszerűen nem volt döntéshozói pozícióban”, nyilvánvaló, „hogy ez egy picike fricska, azért ezt a következtetést bátran levonhatjuk”. „Maradjunk abban, hogy ez a csipkelődés még a szalon keretei között marad, de azért csipkelődés” – fűzte hozzá.

Bár a Fidesz-média és Lázár János is a lapunk tulajdonosa, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégre, a Közgépre próbálta kenni a felelősséget, az Alfahír szerint

„a Fidesz belátta: kénytelen lesz elengedni az erőltetett Simicska-szálat, ennél ugyanis komolyabb az ügy”.

A minap egy sajtótájékoztatón Lázár azzal érvelt, hogy a Közgép volt a társaság tulajdonosa, és így – amennyiben az Európai Bizottság nettó korrekcióról dönt – a felelősséget is neki kell vállalnia.

Viszont a valóság az, hogy a Simicska-féle E-OS 2013 közepén kiszállt az Eliosból, az OLAF-jelentésben vizsgált harmincöt projektből mindössze háromnál esett arra az időszakra a felhívás kiírása, vagy az Eliosszal történt a szerződés megkötése, amikor a Közgép még közvetett tulajdonos volt. A nyilvános cégadatok is azt bizonyítják, hogy Simicska nem vett ki osztalékot a cégből, amikor tulajdonrésze volt az Eliosban – a 24.hu arról számolt be, Tiborcz Istvánék vettek ki nagy pénzt a cégből, hiába volt ott Simicska is.

A VS.hu egyébként 2015 augusztusában arról írt, hogy

Lázárék már korábban is borsot törtek az Elios-vezetők orra alá.

Egy Jászberényben kiírt közbeszerzésen ugyanis az Elioson kívül versenytársak is indultak, amelyek olcsóbban elvállalták volna a munkát. A Miniszterelnökségnek pedig az egész kiírás nem tetszett: egyrészt nem sikerült elsőre kiírni a közbeszerzést, mert a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya (KFF) kétszer is visszadobta azt, ugyanis versenykorlátozónak találta. A Miniszterelnökség március 13-án kelt minőség-ellenőrzési jelentéséből az derül ki, hogy a KFF több pontban is aggályosnak találta a kiírást, főleg a pályázóktól megkövetelt, túlságosan szigorú referencia miatt. Az ajánlattevőknek legalább 280 millió forintos, LED-es közvilágítás-korszerűsítésből származó bevételt kellett volna felmutatniuk, illetve legalább 2560 darab LED-es lámpát felszerelniük. A Miniszterelnökség több körben is alkudozott a várossal a kiírásról: a VS.hu birtokába jutott egy második levél is, amely április 24-én kelt, és amelyben Császár Dániel helyettes államtitkár ismét úgynevezett nem támogató tanúsítványt állított ki Jászberénynek.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az OLAF úgy látja, üzemszerűen csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítási tenderein. A 35 vizsgált pályázatból 17 esetében sablonszerűen nyerte a pályázatokat a vállalat 2013 és 2015 között, amikor még Tiborcz István érdekeltségében állt. Az OLAF 13 milliárd forintos uniós támogatás megvonását javasolta a feltárt visszaélések miatt.

Lázár János egy múlt évi kormányinfón azt állította, hogy Tiborcz Istvánnal közösen találták ki, hogy Hódmezővásárhelyen hogy fogják a közvilágítást modernizálni. Az már csak az OLAF jelentéséből derül ki, hogy az akkoriban Lázár vezette város volt az első, ahol megágyazhattak Tiborczék lámpabizniszének. A jelentés szerint ugyanis noha szabálytalanságok árán zsebelte be a projektet az Elios, ez tökéletes referenciának bizonyult: győzelemhez segítette a későbbi pályázatok egész sorozatán.

Arról már régóta szólnak hírek, hogy Lázár a 2018-as választások után inkább választókerületében folytatná a munkáját. A miniszter erről lapunknak még szeptemberben azt mondta, szíve szerint a választókerületét választja. – Úgy gondolom, hogy az itteni közösségeknek szükségük van arra, hogy segítsek nekik, és én segíteni szeretnék. Többet, mint amennyit eddig tettem – jelentette ki.

A minap pedig a Zoom.hu „Lázár János kijött a fényre és Orbán Viktor babérjaira tör” címmel közölt cikket. Azzal kapcsolatban, hogy a miniszter újabban videókban enged betekintést munkájába és magánéletébe, azt írták: szakértők azzal egyetértenek, hogy a miniszter honlapjára mindenképpen érdemes odafigyelni. De nem feltétlenül azért, hogy követhessük életét, hanem mert

a Fidesz-kormányban igencsak szokatlan – és tulajdonképpen példa nélküli –, hogy egy magas pozícióban lévő politikus Orbán Viktor babérjaira tör.

Márpedig átvitt értelemben Lázár János éppen ezt teszi, rajta kívül egyetlen ember van, aki ennyire tudatosan építi közösségi médiás és internetes jelenlétét: a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.