Lázár városában ágyaztak meg Tiborczék lámpabizniszének

Az OLAF által feltárt szervezett csalás és az összeférhetetlenség nyomai Hódmezővásárhelyen bukkantak fel először.

MN
2018. 02. 09. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmasat szakított az Elios Hódmezővásárhelyen, a projekten Tiborcz Istvánék mellett az akkori polgármesterhez, Lázár Jánoshoz köthető üzleti körök is serénykedtek – írja a 24.hu. A portál úgy informál, hogy a miniszterelnök veje személyesen tárgyalt a lámpákról, a lebonyolításban résztvevő közbeszerzési tanácsadók pedig később a Lázár vezette Miniszterelnökségtől kaptak megbízásokat.

Hódmezővásárhely – az akkor még Lázár János vezette város – volt a legelső, amelynek közvilágítási tenderét megnyerte az akkoriban Tiborcz István érdekeltségében álló cég. Noha szabálytalanságok árán zsebelte be a projektet, tökéletes referenciának bizonyult: győzelemhez segítette az Eliost a későbbi pályázatok egész sorozatán.

Bár a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni a jelentést a 24.hu mégis hozzájutott egy példányhoz. A portál legutóbbi cikkében a több mint 100 oldalas OLAF-jelentés alapján azt írja, hogy az unió csalás elleni hivatala által vizsgált, vagyis az összes Elios-nyeremény közül a hódmezővásárhelyi volt a legdrágább, a jelentésbeli végösszeg alapján végül 940 millió forintba került. Az OLAF az Elios 35 közvilágítási projektjét vizsgálta, és összesen 43,7 millió euró (több mint 13 milliárd forint) uniós támogatás megvonását javasolta. A hivatal a 35 projekt mindegyikénél talált szabálytalanságot, és 17 esetben jutott arra a következtetésre, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A jelentés szerint a pályázatban a megrendelő önkormányzat nem kötötte ki, pontosan milyen technológiával kell elérni azt, hogy energiatakarékosabb legyen a város közvilágítása, annak kidolgozását a pályázókra bízták.

A hódmezővásárhelyi megbízást az ES Holding Zrt., a későbbi Elios kapta, a megállapodást 2010 márciusában írták alá. A cég 577 millió forintért vállalta a munkát, és két másik pályázót ütött ki: az egyik a Tungsram-Schréder Zrt. volt 779 millió forintos ajánlattal, a másik a Metalcom Zrt. 575 millió forintossal. A 24.hu megjegyzi, hogy a több száz milliós megbízáshoz képest figyelemre méltó, hogy az ES Holding úgy nyerte el a megbízást, hogy 2008-ban nem volt bevétele, 2009-ben pedig mindössze 9 millió forintos forgalmat bonyolított, ráadásul semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett a közvilágítás terén.

Az ügy érdekessége, hogy az ES Holding, annak érdekében, hogy megfeleljen az elvárt szakmai és pénzügyi feltételeknek két alvállalkozóval szerződött: a KT Electronic Kft.-vel és a Vill-Korr Hungária Zrt.-vel. A Tungsram viszont nem volt elégedett a hódmezővásárhelyi önkormányzat döntésével, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, ám arra hivatkozva, hogy a beadványt későn adták be, elutasították.

És itt jön a csavar: a szerződés aláírása után az ES-Holding lecserélte a világítóeszközöket szállító KT Electronic Kft.-t a Tunsgram-Schréderre. A megbeszéléseken az ES Holdingot Erdei Bálint és Tiborcz István képviselte. 2011 májusában 341 millió forint értékű szerződést kötött a Tungsrammal az Elios. Az OLAF jelentése szerint ezt nem tehették volna meg, mert a szabad verseny elve megtiltja, hogy egy korábbi versenytárs legyen a pályázat nyertesének alvállalkozója. Ráadásul a magyar közbeszerzési törvénynek sem felelt meg az alvállalkozói megbízás.

Az OLAF által feltárt szervezett csalás és az összeférhetetlenség nyomai már itt, a kezdeteknél felbukkantak. A hódmezővásárhelyi projekt volt az első alkalom, amikor a Tender-Network Zrt. és az ES Holding együttműködött, a tanácsadó cég projektmenedzsmenti feladatokat látott el. Ráadásul a Tungsram szinte állandó partnerévé vált az Eliosnak: a vizsgált 35 tenderből 26 alkalommal a Tungsram-Schréder volt a beszállító.

A 24.hu rámutat, hogy a megbízó önkormányzatot Lázár János képviselte, az OLAF-jelentés alapján minden ízében szabálytalan közbeszerzéshez pedig az „Ész-Ker” Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. adott tanácsot a városnak. A cég Lázár polgármestersége idején 129 millió forintos közbeszerzési és energetikai tanácsadásra kapott megbízást Hódmezővásárhelyen, azóta pedig már a Lázár vezette Miniszterelnökség közbeszerzési tanácsadójává vált. Amellett, hogy az „Ész-Ker”-tulajdonos Kárpáti Péter Györgyöt Lázár gazdasági holdudvarához sorolják, 2016 augusztusáig érdekelt volt az Orbán Ráhel–Tiborcz István házaspár törzshelyeként emlegetett Terminal éttermet üzemeltető Pakor-Gasztronómia Kft.-ben.

Lázár János szerint azonban nincs szó bűnszövetkezetről az OLAF jelentésében. A kancelláriaminiszter a Hír TV-nek azt mondta: a jelentésben csak ajánlásokat tesz az uniós szerv. Lázár János ugyanakkor megismételte korábbi közlését: ha lezárul az Európai Bizottság vizsgálata, akkor fogják nyilvánosságra hozni a dokumentumot. Bár a Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is találkozott az ügyben érintett Tiborcz Istvánnal, azt állítja, nem beszéltek az OLAF-jelentésről.

Korábban már fény derült arra, hogy az OLAF-vizsgálatában két szekszárdi pályázat vált gyanússá. A Tiborcz cégét vizsgáló jelentésalapján is bizonyítható, hogy a cég az egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett a város fideszes vezetőivel, majd pedig olyan indulási feltételek kerültek a pályázati kiírásba, amelyeket kizárólag az Elios tudott teljesíteni. Szekszárd akkori fideszes polgármestere, Horváth István már 2012-ben beszélt telefonon az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-tel a pályázatokról. Ez fontos körülmény, mert a projektek kiírása csak fél évvel később jelent meg, tehát hivatalosan az Elios egyáltalán nem tudhatott volna a pályázati lehetőségről. Emellett a 2455 lámpára olyan részletes technikai paramétereket is előírtak, amelyek teljesen egybevágtak az Elios LED-lámpa beszállítója, a Tungsram-Schréder Zrt. termékeinek jellemzőivel. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.