Az OLAF szerint szervezetten csalta el a LED-tendereket Tiborcz cége

A 24.hu szerezte meg a jelentést, amelyben részletesen leírják, hogyan csalták el a közvilágítási pályázatokat.

MN
2018. 02. 07. 6:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését az Elios Innovatív Zrt. közvilágítási projektjeiről, a 24.hu mégis hozzájutott egy példányhoz. A korábban – 2015. április 28. előtt – a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében lévő cég 35 közvilágítási projektjét vizsgálta az OLAF, és összesen 43,7 millió euró (több mint 13 milliárd forint) uniós támogatás megvonását javasolta.

A 35 projekt mindegyikénél talált szabálytalanságot az OLAF, de 17 esetben arra jutott, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. A 2012-es csomagba tartozó pályázatokat eleve úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg, vagy az a konzorcium, amelynek tagja a cég. Az Elios volt például az egyetlen cég, amelynek 2012-ben volt már komolyabb LED-es referenciája az első, hódmezővásárhelyi projektből.

A 17 pályázatban nagyon hasonló módon játszották ki a feltételeket, például trükköztek az úgynevezett megtérülési rátával: az Elios nem felelt volna meg az elvárt megtérülésnek, amit 50 ezer világított órával, 15 évre kellett volna kiszámolni, mert ennyi lett volna a lámpák élettartama. A pályázat beadása előtti utolsó pillanatban viszont a képletben használt 50 ezer órát minden pályázatban átírták százezerre. Bár a valóságban a lámpák élettartama csak körülbelül 60 ezer óra, a megtérülési mutató így megfelelt az elvártnak. 

Több helyen is szakértőkkel auditáltatták azt, hogy a lámpák valóban képesek-e százezer órán át világítani. A százezres felső határt viszont nem technikai dokumentumokra hivatkozva adták meg, hanem azzal, hogy ezt a magyar hatóságok engedélyezték mint felső határt. A lámpákat szállító Tungsram-Schréder 2012-es katalógusa, amelyet az OLAF-hoz eljuttattak, szintén jóval alacsonyabb, 60 ezer és 80 ezer közötti számokról ír. Az auditáló szakértők egy része elfogadta az Elios százezres adatát, másik része nem, így a hatóságok úgy döntöttek, nincs konszenzus az élettartamban.

Az OLAF szerint az Elios a saját ajánlatához szerezte be a független indikatív ajánlatokat, de a pályázat beadásáig nem fáradtak ezzel, kizárólag a közbeszerzési eljárás hiánypótlási időszakában adták be. Ezek azonban nem igazi ajánlatok voltak, az OLAF jelentése szerint ugyanaz a személy ugyanazon a számítógépen írta őket, ugyanazt a matematikai egyenletet használva: a második és harmadik legjobb ajánlat minden esetben 5 és 7 százalékkal volt magasabbra árazva, függetlenül a költségektől és a lámpák árától.

Az OLAF által gyanított, szervezett csalás értelmi szerzői nem feltétlenül a kedvezményezettek, azaz a megrendelő önkormányzatok voltak, hanem inkább a tanácsadók. Például a két jóbarát, Hamar Endre és Tiborcz István üzlettársak voltak, de mindketten üzleteltek az Eliosban is. Hamar tanácsadó cége, a Sistrade Kft. közösen írta meg a beadott Excel-táblákat az Elios munkatársával, Mancz Ivettel. Ezekben szerepeltek a korábban említett belső megtérülési ráták. Hamar Endrének arra is lehetősége volt, hogy a kiírások feltételeit befolyásolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.