Gatyára vetkőztetik az ügyvédeket a börtönökben

Több szakember szerint a büntetés-végrehajtás megalázza és hátráltatja a védőket.

Lándori Tamás
2018. 02. 13. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban valóságos panaszáradattal kezdődött a Magyar Kriminológiai Társaság ülése, amelynek témája a magyarországi börtönök és az ügyfeleiket látogató ügyvédek viszonya volt.

Bevezetésként Nemes András PhD-hallgató a fogva tartott gyanúsítottak és vádlottak védelemhez való jogáról beszélt. Leszögezte, az ügyvéd a védekezés leghatékonyabb eszköze, aki a terhelt jogismeretének hiányát foltozza be. Fontos tényező tehát a fegyveregyenlőség elvének érvényesülésében, így végső soron a tisztességes eljárás megvalósulásában.

Csakhogy a szervezet főtitkára, Kadlót Erzsébet ügyvéd szerint az ügyvédek kapcsolattartását védencükkel ott akadályozza a büntetés-végrehajtási (bv) szervezet, ahol csak tudja. Mint mondta, már a beléptetés sem jogszerű, számos munkaeszköz bevitelét megtiltják a biztonsági szabályzatok, és sokszor még cipőjüket is levetetik a jogászokkal. De látott már olyat is, hogy egy ügyvédet gatyára vetkőztettek beléptetésnél.

Kadlót Erzsébet arra is kitért, hogy a bejutáshoz olyan adminisztratív elvárásokat támaszt a hatóság a védőkkel szemben, ami idő- és munkaigényes, ugyanakkor semmilyen jogszabályból nem következik. Pedig emberi jogot érintő szabályozás csak törvényben jogszerű.

Az ügyvédi beszélőt több intézményben csak méltatlan, zsibvásári körülmények között teszik lehetővé, máshol pedig a zárt üvegfal miatt nincs mód a bizalmas beszélgetésre – folytatta az ügyvédnő, aki szerint gyakori az is, hogy iratot csak úgy tud átadni ügyfelének, hogy először a fegyőr kezébe adja a dokumentumot. Úgy látja, az utóbbi években nemcsak egyre inkább érvényesül a rossz emlékű „ne csak őrizd, gyűlöld is!” elv, hanem már az ügyvédekre is kiterjesztették.

Egy ügyvéd felszólaló a közönség soraiból ellentmondott Kadlót Erzsébet szavainak; szerinte egyáltalán nem jellemző az ügyvédek szándékos megalázása vagy munkájuk akadályozása. Más védők viszont Kadlót Erzsébettel értettek egyet. Czenczer Orsolya bv. őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense is szót kért, és tételenként szállt vitába az kritikákkal. Kifejtette: nehéz a védelemhez való jog, az intézet biztonsága és a büntetés célja által alkotott hármas elvárásnak egyszerre megfelelni. Különösen, hogy volt rá példa, amikor egy ügyvédnő a szandáljában próbált SIM-kártyát becsempészni – érvelt a cipőlevételes beléptetéssel összefüggésben.

Czenczer Orsolya és a kriminológiai társaság tagjai végül egy közös vita megtartásában állapodtak meg. A szervezet legutóbbi konferenciájára három vezető bv-s volt hivatalos, de előző nap mindhárman lemondták a részvételt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.