Politikai kockázatot jelent könyvet nyomtatni Orbán Viktorról?

Van olyan nyomda, amelyik szerint igen, ezért nem is vállalták kollégánk könyvének kinyomtatását.

MN
2018. 02. 07. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten került a boltokba kollégánk, Kósa András könyve a miniszterelnökről, Orbán Viktor, a káosz embere címmel. A kötetet a Noran Libro kiadó adta ki, a cég munkatársai nem várt akadállyal is szembesültek a megjelentetés előtt. Az első körben nyertes ajánlattevő nyomda ugyanis, amikor kiderült, hogy mi a könyv címe és témája, visszalépett a megbízástól. Arra hivatkoztak, hogy „politikailag kockázatos” lenne egy, a kormányfőt kritizáló könyv kiadása a számukra. A cég 2015-ben több tíz milliós uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi-terv révén.

A könyv ugyanakkor igyekszik kiegyensúlyozott képet adni Orbán Viktorról. A szerző harminc emberrel folytatott háttérbeszélgetéseket, célja az volt, hogy a lehető legalaposabb képet nyújtsa arról, „mi lehet Orbán Viktor fejében” Magyarországról, kormányzása céljairól, az ellenzékről, az Európai Unió jövőjéről, a magyar–orosz kapcsolatokról, mit gondolhat a korrupcióról vagy éppen a felcsúti stadionról. A szerző célja hangsúlyozottan a 2010 utáni Orbán Viktor bemutatása volt, ezért beszélgetőpartnerei jelenleg is aktív kormánypárti, illetve ellenzéki politikusok voltak, illetve olyanok, akik 2010 után is kapcsolatban maradtak legalább egy darabig a miniszterelnökkel, még ha azóta esetleg szembe is fordultak vele.

A szerző alapkérdése ugyanakkor az volt, hogy

azt a hatalmas bizalmi tőkét, amivel Orbán Viktor 2010-ben kormányra került, miért nem egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb ország megteremtése érdekében használta.

„Természetesen megvan a magam értékítélete a rendszerről, a jelenlegi közállapotokról, és külön fejezetben keresem a választ arra, hogy miért nem élt Orbán Viktor másképp ezzel a kivételes felhatalmazással, miért nem próbált meg egy olyan országot teremteni 2010 után, amiben a véleményem szerint mindannyian sokkal jobban érezhetnénk most magunkat, hogy az Orbán Viktor által létrehozott rendszer hogyan juthat el arra a szintre, hogy 2017 végén egy minisztériumi főtisztviselő (nyilván nem a kormányfő személyes utasítására) kötelességének érezze, hogy felhívjon egy ismert közgazdászt és kvázi megfenyegesse, hogy ha nem hagy fel a médiában hangoztatott kormánykritikus véleményével, akkor a kórházban ápolt édesapja „esetleg nem kapja meg a megfelelő kezelést”. Vagy hogy miért nem kormányozta arra az országot, hogy legalábbis ne gondolhassák azt sokan, bármi is lesz a választások eredménye, katasztrófát élnek át” – olvasható a könyv bevezetőjében.

A könyvhöz Török Gábor írt előszót, ő többek között így fogalmaz: „Ebben a könyvben rengeteg véleményt olvashatunk egyetlen politikussal kapcsolatban, aki történetesen a rendszerváltás utáni Magyarország legfontosabb politikai szereplője.

Akit ennek az országnak a politikai rendszere érdekel, nem hiheti azt, hogy az ebben a könyvben boncolgatott kérdések megválaszolása nélkül teljes képe lehet a magyar politikai valóságról.

Miközben azonban a kérdések relevánsak, a válaszok kapcsán könnyű eltévedni. Olvasgatva a könyvben idézett véleményeket, némelyeket találónak, igaznak, másokat azonban igazságtalannak vagy éppen hazugnak gondoltam.  Mint ahogy a szerző értelmezési kísérleteinél, kommentárjainál is olykor elgondolkoztam azon, hogy vajon mennyire tekinthetők pontos és igaz válaszoknak. ( ) Egy politikus megítélése szempontjából szerintem a legfontosabb az, hogy a szándékai és a tettei milyen képet festenek róla. Ezt a képet azonban sokan, sokféleképpen látják, értékelik. S bár ezek a vélemények nem mindig pontosak, nem mindig igazak és nem is mindig jószándékúak, mégis jellemzik a kort és a politikust, s mint ilyenek, a kor és a politikus iránt érdeklődők számára fontosak és tanulságosak.”

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.