Amikor a kórház igazgatójának fontosabb a pártpropaganda, mint a lakosok érdeke

Hiába kért személyes találkozót Demeter Márta, minősíthetetlen hangnemben utasította el a Bajcsy főigazgatója.

MN
2018. 03. 19. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kért személyes találkozót a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatójától Demeter Márta LMP-s politikus, az intézményvezető újra minősíthetetlen hangnemben utasította el a kért találkozót, és egyetlen munkatársának sem engedélyezte, hogy válaszoljon a kórház működésével kapcsolatos kérdéseire – írta közleményében Demeter Márta.

A zöldpárti politikus arra lett volna kíváncsi, hogy miből alakult ki a Bajcsy-Zsilinszky Kórház csaknem egymilliárdos adósságállománya; milyen lépéseket tesznek, hogy a sürgősségi osztályon ne kelljen hosszú órákig várakozni a betegeknek, és mennyi az átlagos várakozási idő; hogyan oldják meg azt a tarthatatlan helyzetet, hogy a CT- és MR-vizsgálatokat az udvaron álló kamionban végzik; hogyan oldják meg az egyre növekvő orvos- és ápolóhiányt, miután csaknem 20 orvos és ugyanennyi ápoló hiányzik az intézményből. Demeter Márta azonnali választ vár kérdéseire mind a betegek, mind pedig az intézmény túlterhelt dolgozói, orvosai és ápolói érdekében.

Mint írta, „a főigazgató érdemi tájékoztatás helyett csak frázispufogtató, üres fenyegetőzésekkel és vagdalkozásokkal teli propagandaszöveggel válaszolt, ami megmutatja, mennyire kiterjedt a Fidesz kommunikációs gépezete, amely az intézményvezetőket is felhasználja, hogy ne kelljen az emberek előtt elszámolni a Fidesz számára rendkívül kínos helyzettel”. Abban bízik azonban, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 2018-as költségvetésében „egyéb kommunikációs szolgáltatásra” rendelkezésre álló 16 millió forintos keretet nemcsak a kormánypropaganda folytatására használják fel, de hajlandók lesznek válaszolni azokra a kérdésekre is, amelyek a kőbányai, budapesti és a Pest megyei betegeket mindennapjaikban érinti.

Demeter Márta szerint a kórház ügye jól mutatja, hogy rendszerváltásra van szükség a magyar egészségügyben is. A politikus úgy véli, az egészségügyi intézményrendszernek és az intézményvezetőknek semmi nem lehet fontosabb, mint az emberek egészsége, ezért meg kell szüntetni a politikai kontrollt az intézmények felett, és az emberek érdekét figyelmen kívül hagyó propagandista intézményvezetőknek nem lehet a jövőben helyük közintézmények vezetésében.

Az LMP azt ígéri, hogy „a rendszerváltást követően” biztosítják az egészségügyben dolgozók 50 százalékos béremelését, az intézmények gazdálkodásának és a beszerzéseknek az átláthatóságát, a sürgősségi ellátás működőképességét, a túlközpontosítottság megszüntetését. Emellett minősítési rendszert vezetnének be, melynek fontos része a betegek elégedettségének mérése. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.