Szél Bernadett: A Jobbik az ellenzék vezető ereje

Ha győz a Fidesz, lehet, hogy megsemmisítheti a jelenlegi ellenzéket – mondta Bécsben az LMP társelnöke.

Posta Ákos István
2018. 03. 18. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan, hogy a miniszterelnök megfenyegesse az ellenzéket – jelentette ki Szél Bernadett szombati bécsi fórumán. Az LMP társelnöke szerint a kormányfő március tizenötödikei, ünnepi beszédében elhangzottak alapján könnyen lehet, hogy újbóli Fidesz-győzelem esetén az ellenzéket megsemmisíthetik. Már a néhány hónappal ezelőtti ÁSZ-büntetés is ezt vetíti előre: 9 milliós bírságot kapott az LMP, mert a számvevőszék túl alacsonynak találta a Hegedűs Gyula utcai pártszékház havi 400 ezer forintos bérleti díját. A Jobbikra kirótt büntetés pedig majdnem lerúgta a legerősebb ellenzéki pártot a politikai porondról.

Az LMP vezetője kijelentette, az ellenzék vezető ereje – hosszú idő óta – a Jobbik. Éppen ezért tartja Gyurcsány viselkedését óvodás szintűnek. Az LMP elnöke ugyanis kérte, hogy a vasárnapi, a volt miniszterelnök által kezdeményezett ellenzéki egyeztetésre semleges helyszínen kerüljön sor, hátha akkor Vona Gábor is eljön. Gyurcsány viszont ebbe nem ment bele, ami Szél Bernadett szerint óvodás szint. – Valószínűleg máshol tartanánk, ha nem a legelutasítottabb párt kezdeményezte volna a közös egyeztetést. Már csak a kompromisszumkészség hiánya miatt is, több nő kéne a politikába, helyre kéne tenni az egókat! – tette hozzá Szél. A női politikai kultúra konszenzusosabb jellegére példával is szolgált: az egyszülős programon együtt dolgozott a jobbikos Dúró Dórával és a szocialista Bangóné Borbély Ildikóval. 

Azt azonban többször is hangsúlyozta a zöldek miniszterelnök-jelöltje, hogy nem készül koalíciós kormányzásra sem a Jobbikkal, sem az MSZP–DK tömbbel. Ő LMP-s kormányzást akar, ehhez azonban két lépésre lesz szükség. Szerinte először vissza kell állítani a jogállamiságot, a demokráciát, majd új választást kell kiírni. – Az április nyolcadikai választás ugyanis nem lesz demokratikus, szabad, jogállami – mondta Szél Bernadett, hozzátéve: ha demokráciában élnénk, akkor nem kéne Gyurcsánnyal meg Vonával leülnöm, hogy egyeztessek a választással kapcsolatban, ugyanis egymás politikai ellenfelei vagyunk. A jelenlegi választójogi törvény azonban kikényszeríti ezt. – Gyurcsány és Vona persze nem egy súlycsoport, hiszen Gyurcsányt súlyos felelősség terheli a kormányzati tevékenysége miatt, ami hozzájárult Orbán kétharmados győzelméhez – jelentette ki az LMP társelnöke, aki szerint ugyanakkor Vona kapcsán a pálfordulás, illetve pártfordulás őszintesége és komolysága kérdéses, ha megnézi az ember a Jobbik elnökségét.

Az LMP konkrét kormányzati tervei kapcsán záporoztak a kérdések: mit tenne Szél Bernadett a felsőoktatással, az egészségüggyel, az önkormányzati szférával, a médiával? Utóbbira, a Nemzeti Hírközlési Hatóság volt vezetője, Rozgonyi Krisztina kérdezett rá, aki jelenleg a Bécsi Egyetem publicisztikai médiatudományi tanszékének kutatója. Ugyan a tervezett kormányzati struktúrát még nem hozta nyilvánosságra az LMP, annyit elárult a szakmai kérdésre az elnök asszony, hogy önálló médiaügyi tárcát akar. A közmédia költségvetését 88 milliárdról 20 milliárdra csökkentené, ugyanis nyugati országokban is ennyiből működnek, a magyarnál sokkal magasabb színvonalon a közszolgálati televíziók, rádiók. Ilyen, politikai alapú frekvenciaosztogatás sem lenne, mint ami most van. A közmédia persze nem LMP TV volna, hanem valóban független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatást folytatna.

A felsőoktatás teljesen ingyenes lenne. Nem csak az első diploma, mint ahogyan egyes pártok hangoztatják programjaikban. A vidéki felsőoktatási intézmények fenntartása az értelmiség megtartása szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír. Az elvándorlás ellen ugyanis a megélhetés biztosítása a gyógyír. Megélhetést pedig nem az Orbán-rendszer által szorgalmazott negatív bérverseny, az Európa roncstelepévé, összeszerelő üzemévé válás, hanem a minőségi munkahelyek biztosíthatják.

Márpedig manapság egy életút során 5-6 alkalommal is átképzésre, továbbképzésre kell számítani ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk. Ehhez fontos az alapozás is. – Mindent eltörölnék, amit Hoffmann Rózsa bevezetett! – mondta Szél Bernadett. A poroszos módszerrel történő lexikális bemagolás helyett ugyanis a készségek fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt az új Nemzeti alaptantervben. A pedagógusok óraszámát heti 20 órában maximalizálná az LMP. Tarthatatlan, hogy a pedagógiai asszisztensek – sok helyen – közmunkabéren vannak foglalkoztatva, míg az északi modellben kulcsszerepük van, hiszen rengeteg terhet levesznek a pedagógusok válláról, akik így a magas szintű tanításra tudnak koncentrálni. A fiatalok hazacsábítását, illetve otthon tartását segítené azzal is, hogy a közszolgálatban dolgozók szolgálati lakást kapnának. Ezenkívül az egészségügyi dolgozók és a tanári kar bérét is rendezni kell. Fontos azonban az is, hogy sokan nem csupán az alacsony bérek miatt dolgoznak külföldön, hanem az országban uralkodó hangulat miatt is. A bérek rendezésére az LMP uniós szintű javaslatot terjesztett be: legyen a tagállamonkénti kötelező minimálbér az adott tagállam átlagbérének 70 százaléka.

A ma Bécsben élő egyetemi tanár, Braun Róbert korábbi államtitkár, CSR-szakértő azt kérdezte, hogy befogadna-e az LMP 1300 EU-kvótás menekültet, lebontanák-e a kerítést, mit kezdenének a határon túli magyarok választójogával? Szél Bernadett elmondta, hogy nem híve a felülről nyitott kvótáknak, a nemzetközi szerződéseket azonban betartaná. A kerítés természetesen maradna. Ő kifejezetten rendpárti, fontosnak tartja az élő erőt is a kerítésnél, így újra létrehozná az önálló határőrséget is, amit a Fidesz-kormány szüntetett meg. A határon túliak szavazati jogát meghagyná, ugyanis visszamenőleg jogot nem veszünk el. A levélben történő szavazás lehetőségét kiterjesztené azokra a külföldön élőkre is, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel is. Az ellenőrzésen ugyanakkor szigorítana. Az, hogy a regisztráció 10 évig érvényes, sok visszaélésre ad lehetőséget.

Blaskó Katalin, a Bécsi Egyetem hungarológiai tanszékének tanára arra kérdezett rá, hogy miről tárgyalt Szél Bernadett Navracsics Tiborral, illetve hogy vannak-e még a Fideszben jóérzésű emberek. Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy minden alkalommal, amikor Brüsszelbe megy, bejelentkezik Navracsics Tibornál, ugyanis fontosnak tartja, hogy a magyar politikusok kapcsolatban legyenek a magyar EU-biztossal. Navracsics azt szokta mondani, hogy ha fiatalabb volna, LMP-s lenne, mire Szél Bernadett azt szokta válaszolni, hogy szerinte még mindig egész fiatal. Hozzátette, Navracsics kitűnően látja a magyar és az európai oktatáspolitika helyzetét, problémáit.

Ami a Fideszt illeti, sok képviselőjük okozott neki csalódást, hiszen a párt nagyon zárkózott, és egy erőszakszervezet tartja egyben. Ráadásul nemcsak a pártot, hanem a minisztériumi struktúrákat is. Rengeteg jó szakembert tettek indexre a fideszesek, közülük többen jelezték, hogy egy normális kormány esetén újra szerepet vállalnának. Különösen aggasztó a magyar diplomáciai kar helyzete, a külpolitika terén, mert a Fidesz-kormány ámokfutást végzett, magyarázta a diplomáciai végzettséggel is rendelkező politikus. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy nem kéne félniük a Fidesz-szavazóknak, ő ugyanis nem a bosszúban érdekelt, hanem abban, hogy béke legyen és normális kormányzat működjön. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.