Nyomozás indult a budavári lakásmutyi miatt

Potom pénzért osztogatott bérlakások: az ügyészség hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdeményezett eljárást.

Horváth Csaba László
2017. 02. 04. 7:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a IX. kerületi Ügyészség a Budavári Önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében – értesült a Magyar Nemzet. Az I. kerületben jutányos összegekért kiadott önkormányzati ingatlanok miatt a fideszes Tényi István, Hegedűs Lórántné, a Jobbik parlamenti képviselője és Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is feljelentést tett. Azonban a rendőrség először lesöpörte azokat arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény. Az ügyészség ugyanakkor a minap felülbírálta a nyomozókat s kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát, hogy vizsgálja ki az ügyet.

A politikusok azután fordultak a hatóságokhoz, hogy a Magyar Nemzet tavaly év végén beszámolt róla, hogy Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere a valós piaci árak töredékéért bérel önkormányzati lakást a saját maga vezette kerülettől. A politikus 81 ezer forintot fizet havonta egy 71 négyzetméteres lakásért egy olyan előkelő környéken, ahol a valós piaci ár ennek az összegnek akár az ötszöröse is lehet. De lapunk után az Index cikke is rámutatott arra, hogy rendszerszinten osztogatják potom pénzekért a patinás ingatlanokat a Várban. Nagy Gábor Tamás polgármesternek pedig egyszemélyi joga, hogy a lakásbérleti pályázatokat intézze. Ráadásul az nem nyilvános, hogy kik jutnak lakáshoz a Várnegyedben, a kedvezményezettek neve csak öt évvel később derül ki, amikor meghosszabbítják a lakásbérleti szerződéseket. 

Kiderült, hogy többek közt Torma Szilvia, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket vizsgáló főosztályának vezetője is a Várban lakik. Erre tavaly nyáron derült fény, ugyanis ekkor került a testület elé lakásbérleti szerződésének meghosszabbítása. A javaslat arról szól, hogy Torma 86 négyzetméteres lakásának bérleti szerződését további öt évre, 2021-ig meghosszabbítaná az önkormányzat. A főosztályvezető a Hess András téren lakik, a Mátyás-templom mellett. Ott, ahol az ingatlanportálok szerint sem bérelni, sem vásárolni nem lehet lakásokat. Torma Szilvia 98 ezer forintért bérli a lakást, noha az ennél kevésbé előkelő részeken is körülbelül 300 ezer forint a bérleti díja egy hasonló méretű lakásnak.

De ez még nem minden. Az önkormányzat volt pénzügyi igazgatója – aki most a Forster-központ gazdasági elnökhelyettese – 60 ezer forintért bérel egy 52 négyzetméteres lakást a Toldy utcában. Egy helyi képviselő, Dankházi Tibor a Mátyás-templom melletti Tárnok utcában lakhat egy 27 négyzetméteres lakásban havonta 47 ezer forintért. A kerület közbiztonsági közalapítványának egyik ellenőrző testületi tagja – aki 2006-ban kerületi fideszes listás jelölt is volt – egy Úri utcai 38 négyzetméteres lakásban lakik 40 ezer forintért.

Azt már a Demokratikus Koalíció helyi képviselője gyűjtötte ki, hogy milyen további ingatlanok bérlésére tett javaslatot a polgármester és milyen indokokkal. E szerint egy vállaltan jobboldali Kossuth-díjas színésznek csupán 45 ezer forintot kell fizetnie az Úri utcában egy műemlék épületbeli 117 négyzetméteres ingatlan után. A Magyarság Háza igazgatójának szintén az Úri utcai műemlék épületben 75 ezer forintba került havonta egy 65 négyzetméteres lakás. A Hagyományok Háza igazgatója pedig a Batthyány téren egy 57 négyzetméteres ingatlant kapott meg 30 ezer forintért.

Mindezek után lapunk közérdekű adatigényléssel fordult a Budavári Önkormányzathoz, hogy kiderüljön, miként osztogatja a kerület a lakásokat. Azonban kiderült, hogy az I. kerület vezetése nem szívesen osztaná meg a nyilvánossággal, miként gazdálkodik a kerület bérlakásvagyonával, ugyanis csaknem hárommillió forintot (pontosan 2 819 460 forintot) kért a hivatal a Magyar Nemzettől az ingatlan-bérbeadások részleteit tartalmazó közérdekű adatokért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.