Fiatalokra vadászik Gyurcsány Ferenc pártja

Logikus és szükségszerű, hogy Gyurcsány Ferenc a fiatalokkal újítaná meg pártja bázisát, akik nem emlékeznek vagy nem is tudnak az ország csődbe viteléről, és a 2006-os állami erőszakról — mondta lapunknak Kiszelly Zoltán arról, hogy a DK elnöke mostanság kifejezetten ezzel a generációval keresi a kapcsolatot. Mindeközben kiderült, hogy Gyurcsányné egy olyan portugál szocialista tanácsadót alkalmaz Brüsszelben, aki ellen korrupció miatt nyomoznak.

Bákonyi Ádám
2019. 08. 05. 6:12
null
A DK európai parlamenti képviselőnője azt állítja, nem tudott asszisztense viselt dolgairól Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten a fiatalokat, diákokat vette célkeresztbe Gyurcsány Ferenc, aki Budapest után nemrég Debrecenben, Miskolcon, majd Győrben tartott velük személyes találkozót. A DK elnökének közösségi oldalán megosztott képek tanulsága szerint az eseményeket érdemi érdeklődés övezte, a fiatalok a fűben vagy egy asztal körül ülve hallgatták őt, és nem győztek fotózkodni vele. „Nehéz elindulni Kötcséről a család mellől, amikor végre együtt vagyunk sok hónap rohanás után. De amikor ott vagyok, akkor azt gondolom és érzem: talán soha fontosabbat nem tettünk még” – kommentálta a találkozókat a maga dagályosan pátoszos módján Gyurcsány.

– Mivel a DK és az MSZP ­alapvetően idős szavazóbázisra támaszkodik, logikus és szükségszerű, hogy ennek bővítése érdekében Gyurcsány a fiatalok megszólításával próbálkozik. A szocia­listák ezt nem tudták jól csinálni, hiá­ba tolták az előtérbe Kunhalmi Ágnest, Tóth Bertalant vagy a pártot azóta elhagyó Demeter Mártát – fejtette ki lapunknak Kiszelly Zoltán.

A politológus emlékeztetett: régi baloldali hagyományról van szó, hisz amikor a hatvanas évek második felében kiszorult a hatalomból, Mao Ce Tung is körbejárta az országot, fiatalokkal barátkozott, és rájuk támaszkodva tért vissza.

A DK európai parlamenti képviselőnője azt állítja, nem tudott asszisztense viselt dolgairól
Fotó: Kurucz Árpád

– Gyurcsány már a 2000-es években is próbálkozott hasonlóval az Amőba-hálózat megszervezésével, ami a népszerűsége csökkenésével párhuzamosan halt el. Nem csodálkoznék, ha most valami hasonlóval állna elő – mondta a XXI. Század Intézet regionális igazgatója. Szerinte a DK-elnök okkal reménykedhet a fiatalokban, akik már nem emlékeznek vagy nem is tudnak az ország csődbe viteléről, a 2006-os őszödi beszédről, az azt követő állami erőszakról. Nekik minden vicc új, szeretnek lázadni az aktuális hatalom és az idősebb generációk ellen. Ettől függetlenül kétséges, hogy Gyurcsány tervét siker koronázza-e, aki továbbra is az egyik legnépszerűtlenebb politikus – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok, főként az első szavazók járnak legkevésbé az urnák elé, a közép- vagy idősebb generációk viszont emlékeztethetik őket a Gyurcsány kormányzása alatt történtekre.

Közben az Origó arról számolt be: az immár EP-képviselő Gyurcsányné két akkreditált asszisztense egyikének nem magyar szakembert választott, hanem a portugál Jose Alberto Alves Pereirát. A férfi korábban a portugál Szocialista Párt (PS) európai parlamenti küldöttségének – a delegációvezetőnek – volt tanácsadója az előző EP-ciklusban, a portugál rendőrség pedig azért nyomoz ellene, mert 2014–2015 környékén mintegy 20 ezer eurót lopott el a parlamenti látogatóktól, és hogy ezt leplezze, még dokumentumokat is hamisított.

„Már önmagában az is komoly kérdéseket vet fel, hogy Dobrev Klára miért éppen egy portugál férfit választott segítőjének, azonban Alves Pereira előéletét megismerve csak tovább sokasodnak a kérdőjelek” – írta az Origó. A DK állítása szerint nem tudtak arról, hogy Pereira ellen korrupció gyanúja miatt eljárás folyik. „Az Origó tájékoztatását követően a szükséges jogi lépéseket megtesszük, annak ellenére, hogy a szóban forgó munkatárs határozott idejű munkaszerződése szeptember 2-án lejár – írták Gyurcsány Ferencék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.