Bűnöző és ügyvédje keres jól az államon

Bár a törvény nem köti ki, hogy a fogvatartottnak kötelezően jogi képviseletre lenne szüksége a kártérítés megindításakor, haszonszerzésre irányuló üzletággá fejlődött a kártérítés rendszere, amelyben az ügyvéd és a fogvatartott egymásra talált – jelentette ki Budai Gyula. A fideszes politikus a Szeviép-ügyben a Szegedi Törvényszéken másodfokon született felmentő ítéletről úgy vélte, az egész jelenség Botka László szegedi polgármester korrupciós ügye.

Magyar Nemzet
2020. 01. 27. 11:50
Balla Lajos
Az olaszliszkai lincselők közül már kettőnek is megítéltek kártérítést, összesen 11 millió forintot Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rátelepedtek és üzletággá fejlesztették a fogvatartottak és elítéltek kártérítési rendszerét a balliberális körök és a Soros-hálózat által finanszírozott ügyvédi irodák – mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Ez egy haszonszerzésre irányuló üzletág, amelyben az ügyvéd és a fogvatartott egymásra talált – hangsúlyozta.

A fideszes politikus közölte: a börtönben ülő bűnözők és ügyvédeik eddig tizenkétezer pert indítottak a magyar állam ellen, és több mint tízmilliárd forintot nyertek el, amelyből több mint kilencmilliárd forint a bűnelkövetők és az ügyvédek szám­láin landolt, a sértettekhez, az áldozatokhoz csak egymilliárd forint jutott.

Rámutatott: a kártérítési törvény nem köti ki, hogy a fogvatartottnak kötelezően jogi képviseletre lenne szüksége a kártérítés megindításakor. Budai Gyula szerint a Helsinki Bizottság évekkel ezelőtt körbeadott egy olyan keresetmintát, amely segíti a fogvatartottakat a kártérítést igény benyújtásában a ­rossz magyarországi börtönviszonyok miatt. A kormánypárti politikus az ügy legárulkodóbb részletének azt nevezte, hogy a kártérítésként megítélt összegek hetven százaléka ügyvédi letéti számlára érkezett meg.

Kiemelte: korábban büntetőügyvédként Magyarország minden fegyházában járt, ezért úgy véli, a fogvatartottak körülményei nem indokolnak ilyen jellegű kártérítési összegeket. Az elmúlt időszakban jelentős börtönrekonstrukciót hajtott végre az Orbán-kormány – fűzte hozzá. Az áldozatok kártérítése messze elmarad az elítélteknek fizetett összegektől, és mivel a magyar kormánynak az áldozatok a legfontosabbak, így a kártérítések kifizetésének felfüggesztése mellett döntött – emlékeztetett Budai Gyula.

Az olaszliszkai lincselők közül már kettőnek is megítéltek kártérítést, összesen 11 millió forintot
Fotó: MTI/Balázs Attila

A képviselő a Szeviép-ügyben a Szegedi Törvényszéken másodfokon született felmentő ítéletről úgy vélte, az egész jelenség Botka László szegedi polgármester és a helyi önkormányzat korrupciós ügye. A sajtóhírek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a másodfokon felmentő ítéletet hozó egyik bíró családi cége egymilliárdos megrendelést kapott a szegedi önkormányzattól, a másik bíró pedig áron alul jutott egy szegedi belvárosi, száz négyzetméteres ingatlanhoz – részletezte. Budai Gyula szerint ezek egyértelmű dolgok, és az ember elkezd „kombinálni”, mi az oka, hogy felmentették a Szeviép-ügy vádlottjait, akik közel harmincmilliárd forintos megrendelést kaptak a szegedi önkormányzattól, de több mint ötszáz kisvállalkozót nem fizettek ki. Úgy fogalmazott: „Teljesen egyértelmű, hogy Botka László és a szegedi önkormányzat egyes szegedi bírókat különböző juttatásokkal befolyásol, és a befolyásolás következtében születhetett ez a másodfokú döntés.”

Egyre több durva részlet derül ki a Szeviép-ügyben hozott ítéletről

Budai Gyulához hasonlóan Halász János (képünkön) is úgy látja, hogy egyre több durva részlet derül ki a Szeviép-ügyben, a „Botka László polgármester és a szegedi önkormányzat korrupciós ügyében” hozott felmentő ítélet hátteréről. A Fidesz-frakció szóvivője tegnap egy debreceni sajtótájékoztatón közölte: felmerül a korrupció gyanúja az ügyben eljáró szegedi bírákkal kapcsolatban, erre már az Országos Bírósági Hivatal is felfigyelt. (A Szeviép-ügy ­miatt vizsgálatot rendelt el a Szegedi Törvényszéken az Országos Bírósági Hivatal elnöke, aki a bírósági vezetők esetleges felelősségét is vizsgálja majd, és ezzel párhuzamosan év végén eredménytelenné nyilvánította a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot is, a vizsgálat végéig nem is lesz döntés – a szerk.)

A kormánypárti politikus kifejtette: ebben az ügyben először a Botka és a szocialisták embereit másodfokon felmentő bírónő „bukott le” azzal, hogy a családi cége százmilliós megbízatásokat kap a szegedi önkormányzattól, aztán kiderült, hogy egy másik, a Szeviép-ügyben eljáró bírónő is lekötelezettje Botkának: ő egy szegedi belvárosi sétálóutcában található, száz négyzetméteres polgári lakást kapott Botkáéktól potom áron. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint nagyon úgy tűnik, hogy Botkáék a zsebükben tartottak és ezzel befolyásoltak több bírót is, akik az őket érintő súlyos korrupciós ügyekben eljártak. Halász János szerint mindez súlyosan összeférhetetlen, felháborító és veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. – Minden magyar embernek joga van a független igazságszolgáltatáshoz – mondta a frakciószóvivő, hozzátéve, az pedig erősen aláássa a közbizalmat, ha kiderül, hogy egyes bírókat így lehet befolyásolni, ezzel pedig „meg lehet venni” ítéleteket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.