Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Akadálytalanul terjednek a legelképesztőbb álhírek is

2020. 03. 23. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a kérés, a figyelmeztetés, folytatódik az álhírek és a rémhírek terjesztése a járványhelyzetben. – Ötszázezer darabos cseh maszkszállítmányt foglaltak le Budapesten – írta az Index.hu hírportál szombaton és nyomában még sok hazai lap. A hírt diplomáciai körökben is komolyan vették, ugyanis Csehország budapesti nagykövete, Bial Tibor is felajánlotta, hogy az esetről érdeklődik a magyar hatóságoknál. Végül az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján kiderült: az egészből egy szó sem igaz.

Habár a sajtó árnyékra vetődött, egyes hírportálnak maszkírozott oldalak jóformán ki sem lépnek a fényre. Az Ötpercpihenő nevű álhírportált még tavaly decemberben jelentette fel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az oldal azóta újrakezdte működését, amelynek eredményeként nemrég olyan álhír jelent meg, amely szerint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet dolgozói „étlen-szomjan látják el a koronás betegeket”. A posztot annyian osztották meg, hogy az intézet végül a Facebook-oldalán cáfolta meg a hírt. A hasonló oldalak üzemeltetőire az elmúlt hónapokban többször is lecsaptak a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Ismert: az ilyen oldalak üzemeltetőinek az a céljuk, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthatnak.

Kiderült, nem foglalták le a maszkokat (képünk illusztráció)
Fotó: REUTERS/Tyrone Siu

A hírhamisítókkal az Országgyűlés is foglalkozik ma, ugyanis A koronavírus elleni védekezésről címet viselő, Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatna, aki a védekezést akadályozza vagy meghiúsítja egy valótlan híreszteléssel. Ismeretes: a jogszabály a veszélyhelyzet meghosszabbítására tesz javaslatot. Az ellenzék és az ellenzéki média a törvényjavaslat elfogadását illetően az újságírók hatósági vegzálásától tartott. – Milyen érdekes, hogy a magát „függetlenobjetívnek” tartó ellenzéki médiakórus az álhírek elleni intézkedéseket azonnal magára vette. A magyar kormány célja, hogy megvédje az embereket a vírus terjedésétől, és nem az újságírók bebörtönzése – írta Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár az aggodalmakra válaszolva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.