időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Operatív Törzs: Nincs új haláleset a koronavírussal összefüggésben

Szilágyi Anna, Nagy Áron
2020.03.26. 11:27
Operatív Törzs: Nincs új haláleset a koronavírussal összefüggésben

A legfrissebb adatok szerint 261-re nőtt a laboratóriumi azonosított koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban, ám az elmúlt 24 órában újabb haláleset nem történt – mondta el az országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése utáni mai sajtótájékoztatón. Müller Cecília szerint az is jó hír, hogy 28 főre emelkedett a gyógyultak száma.

Hangsúlyozta, akinél gyanú merül fel – például száraz köhögést, lázat, torokfájást észlel magán –, akkor maradjon otthon és hívja fel a háziorvosát. Hozzátette,

a háziorvos dönt az infektológus, illetve a járványügyi szakemberrel, hogy szükséges-e a mentőket kiküldeni mintavételezésre, vagy súlyosabb tünetek esetén a kijelölt egészségügyi intézménybe szállítják.

Fontos, hogy csökkentsük az egészségügyi rendszerben a kontaktusok számát, az egészségügyi dolgozókra vigyáznunk kell és nekik is magukra – emelte ki a tisztifőorvos. A megfelelő védőfelszerelésben minimális annak a kockázata, hogy megfertőződnek – tette hozzá.

Müller Cecília felhívta a figyelmet

a maszkok helyes viselésének fontosságára, egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy önmagukban nem nyújtanak védelmet a vírus ellen.

Ajánlott a maszk viselése egy beteg otthoni ápolásakor – mondta a tisztifőorvos, hozzátéve: a védelem érdekében az összes higiénés szabályt be kell tartani. A maszk helyes használatról azt mondta: viselés közben ne nyúlkáljunk hozzá, először a kesztyűt kell levenni, majd alapos kézmosás következzen.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta,

a magyar-osztrák határszakaszon Hegyeshalomnál van kisebb várakozás, a magyar-román szakaszon nincs jelentősebb torlódás, a szerb vonalon Röszkénél és Tompánál kell várakozásra számítani.

Eddig 4759 hatósági házi karantént rendeltek el, ám ezek száma csökkenni fog, ahogy letelik a két hét kötelező otthon tartózkodás ideje. Az eddigi ellenőrzések során 152 esetben tettek szabálysértési feljelentést, az üzletek nyitva tartásával kapcsolatban pedig 44 esetben jelentettek szabálysértést – tette hozzá a rendőrezredes.

Lakatos Tibor hangsúlyozta,

 

azzal, hogy az állampolgárok nem mozdultak ki otthonról és a kormány is időben hozott intézkedéseket, sikerült lassítani a járvány terjedését a többi országhoz képest.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a tömeges megbetegedésekkel nyilvánvalóan nőni fog a korlátozó intézkedések száma is.

Az üzletek nyitva tartásának korlátozása egyelőre nem változik, így például a fitnesztermek is délután 3 órakor zárnak

– hangzott el a tájékoztatón. A figyelemfelhívás és az eddigi intézkedések egyik látványos eredménye, hogy jelentősen lecsökkent a közterületek használata, a normál napi élet 30 százaléka zajlik az utcákon.

A tájékoztatón elhangzott:

nem maradhatnak el a sürgősségi beavatkozások, és az akut ellátások.

Jövő hétre elkészül a kiskunhalasi konténerkórház, amely intenzív terápiás ellátásra is alkalmas lesz. Kiemelték azt is, hogy a sűrűbben lakott területeken több beteget regisztrálnak, de az ország egész területén vannak esetek.

Végül hangsúlyozták, hogy a gyógyultaknak is be kell tartani a járványügyi szabályokat.

– A fertőzöttek száma többszöröse a regisztráltaknak, de pontosan nem lehet megmondani, csak becslések vannak

– tette az országos tisztifőorvos.

Koronavírus itthon

Vakcinákkal hálálta volna meg Banglades a magyar orvosok munkáját

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.