Jelentős intézkedések történtek a héten a járvány elleni védekezésben

Nem tudjuk, hogy a mostani járvány pontosan honnan származik, és hogyan betegítette meg az embereket.

Nagy Orsolya, Veres László
Forrás: M12020. 05. 09. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3213 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölték az Operatív Törzs szombat délelőtti sajtótájékoztatóján.

Elhunyt újabb 13 idős krónikus beteg. Ezzel 405 főre emelkedett az elhunytak száma, 904-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1904 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 62 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 54 százaléka budapesti vagy Pest megyei. A Pesti úti idősotthonban 42 főre nőtt az elhunytak száma és már 305 gondozott fertőzött.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: a héten jelentős változások történtek a járványügyi intézkedésekben, Budapesten és Pest megyében fenntartják a kijárási korlátozást. A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a védelmi távolságtartást és a védőeszközök használatát. Határainkon teherforgalom szempontjából négy órás, míg személyforgalom esetében két órás várakozásra kell számítani.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: nem tudjuk, hogy a mostani járvány pontosan honnan származik, és hogyan betegítette meg az embereket. Nagy valószínűség szerint denevérektől származik, amely egy közti gazdaállatot fertőzhetett meg, így kerülhetett át az emberekre. Mára közel 4 millióan fertőződtek meg, még mindig nem ismerjük a pontos mechanizmusokat, de leginkább cseppfertőződéssel, illetve tárgyak, eszközök útján terjed. Egy fertőzött ember a tünetek megjelenése előtt már 1-2 nappal is fertőzhet, de a tünetek megjelenését követő 5-6 napon át a legvalószínűbb, hogy továbbadja a betegséget. Nem lehet megmondani, hogy miért lesz valaki súlyos beteg, míg mások enyhe tünetekkel megússzák. Azt sem tudjuk, hogy mikor lesz védőoltás. Folyamatosan nő a gyógyultak száma – tette hozzá a főorvos. 40 éve jelentették be, hogy a fekete himlő eltűnt a Földről, a betegségbe 300 millióan haltak meg. A fekete himlő vírusát azóta két szuperbiztos laborban őrzik, reméljük a Covid-19-et is így fogják hamarosan.

A külföldről hazaérkezőkkel szembeni korlátozások csak fokozatosan kerülhetnek feloldásra – közölte Kiss Róbert.

A román és ukrán határon lehetőség van vendégmunkásoknak átkelni, akik agrárágazatban kívánnak tevékenykedni. Mindez előzetes regisztrációhoz kötött, 48 órával előtte kell jelezni a határátkelőhelynél, Nagylaknál vagy Záhonynál. Eddig 31 fő kérte, hogy agrárágazatban részt kíván venni – mondta Kiss Róbert, a rendőr alezredes hozzátette: a belföldi ellenőrzések során vendéglátóegységkben nem történt szabálysértés, és e héttől online is ellenőrzik a hatósági házi karantén alatt lévőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.