Pedagógusnap, idén kicsit másképp

Százhetvenezer nevelő fáradságos munkájára irányítja rá a figyelmet az idei, rendhagyó pedagógusnap. A kormány életpályamodellje helyett az ellenzék többek között azonnali ötvenszázalékos béremelést, fizetett feltöltődési évet, a Nemzeti alaptanterv elvetését szorgalmazza. A Nemzeti Pedagógus Kar és a Pedagógusok Szakszervezete a járványügyi helyzetben való helytállásért külön is köszönetet mondott kollégáinak.

Csókás Adrienn - Baranyai Gábor
2020. 06. 08. 7:46
null
Több javaslat is van a tanárok béremelésére Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt hónapokban Magyarországon pedagógusok ezrei mutatkoztak meg új oldalukról, tették a dolgukat korábban nem tapasztalt kihívások közepette, szokatlan körülmények között. Köszönjük az év minden napján, de most, a pedagógusnapon különösen – fogalmazott pedagógusnapi köszöntőjében Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A kormány a tanárok munkáját életpályamodellel, leendő pedagógusoknak szóló speciális ösztöndíjprogrammal, béremeléssel, folyamatos iskolafejlesztésekkel becsüli meg. Ezen a nyáron a köznevelésben tízszázalékos, a szakképzésben átlagosan harmincszázalékos fizetésemelés várja a pedagógusokat, oktatókat.

Az ellenzék szerint elégtelenek a kormány intézkedései. A pedagógusnap kapcsán az MSZP ötpontos oktatási javaslatcsomagot dolgozott ki. A szocialisták azt javasolják, hogy a kormány ne vezesse be az új Nemzeti alaptantervet, mert az még több tananyagot ír elő kevesebb óraszámmal, növeli a tanulói terheket. Az MSZP az állami költségvetésből venne laptopot a diákoknak (nyílt forráskódú szoftverekkel), hogy biztosítsa a tudáshoz hozzáférés egyenlő esélyeit. Bevezetné a kilenc évfolyamos általános iskolai képzést. Az alsó tagozatot megerősítené egy új évfolyammal, több időt hagyva az alapkészségek elsajátítására. Az MSZP el szeretné érni, hogy a kormány vezesse vissza az idegen nyelvi nulladik évfolyamot. A csomag ötödik pontja a szakképzésben növelné a közismereti tárgyak arányát.

A Párbeszéd ötvenszázalékos béremelést javasol a pedagógusoknak, valamint 7-8 évente egy fizetett szabad évet feltöltődésre vagy továbbképzésre. A Párbeszéd nem ért egyet a kormánnyal az iskolai erőszak megfékezése kapcsán, úgy látják, hogy a„rendpárti vonal” az iskolaőrséggel vagy a családi pótlék elvételével nem szolgálja az oktatás, a gyermekek érdekét.

Június első vasárnapja minden évben a pedagógusoké. Ezen a napon már 1952 óta köszöntik Magyarországon az oktatásban dolgozókat. Az óvodákban, iskolákban ilyenkor apró ajándékkal, kis műsorral lepik meg tanáraikat a gyerekek. Az idei tanévben azonban ez az ünnep is más. Márciusban a járvány miatt egyik pillanatról a másikra került lakat az óvodák, iskolák épületeire. A pedagógustársadalom pedig pillanatok alatt berendezkedett egy teljesen új életre, és várakozáson felül oldotta meg a digitális távoktatással járó nehézségeket. A nem mindennapi helyzetben való helytállásért köszönetet mondott kollégáinak tegnap a Nemzeti Pedagógus Kar és a Pedagógusok Szakszervezete is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.