Politico: Orbán győzött, törölték a „jogállamiság” kifejezést az EU-csúcson

Nem felvizezték, hanem törölték a „jogállamisági” mechanizmus szövegrészt az EU-csúcson a dokumentumból.

Forrás: atv.hu, politico.eu2020. 07. 21. 10:45
Hungary's Prime Minister Viktor Orban leaves after a meeting of an EU summit on a coronavirus recovery package at the European Council building in Brussels
Hungary's Prime Minister Viktor Orban leaves after a meeting of an EU summit on a coronavirus recovery package at the European Council building in Brussels on July 18, 2020. John Thys/Pool via REUTERS - RC2ZVH93AQLW Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem felvizezték, hanem törölték a „jogállamisági” mechanizmus szövegrészt az EU-csúcson a dokumentumból, Orbán Viktor „nem túsz többé” – írta ma hajnalban a Politico uniós forrásokra hivatkozva az Európa tanácsi kompromisszumról.

A maratoni EU-csúcs negyedik napján, hétfőn este írta a Politico, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, „rábólintva a magyar és a lengyel aggodalmakra”, kiegészítette a jogállami mechanizmusról szóló javaslatát. Ez azt mondja ki, hogy a jogállamiság sérelme esetén EU-s forrásokat lehetne részben vagy teljesen megvonni tagállamoktól.

Kedd hajnalban azonban, még mielőtt Charles Michel twittelte volna az EU-csúcson az alkut, a Politico újabb, végleges verzióról írt a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban.

Az uniós portál úgy értesült, hogy Charles Michel új kompromisszumos javaslatot terjesztett az uniós állam- és kormányfők elé, ebben utal az uniós szerződésnek a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozó részére azzal: „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”.

Mindazonáltal magának az új mechanizmusnak a leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték – írta a Politico.

Az új megfogalmazás szerint bevezetik a költségvetés és a NextGenerationEU védelmére vonatkozó „feltételrendszert” – de a lehetséges szankciókat az Európai Tanács minősített többségével kell elfogadni. Ez utóbbi gesztus az erős, progresszív mechanizmust akaró tagállamoknak.

A Politico hajnali cikke szerint azt a bekezdést is törölték, amelyik felhívta az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, valamint az Európai Számvevőszéket a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok esetében az EU-pénzek felhasználásáról.

Részleteket, angol nyelven, IDE KATTINTVA olvashat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.