Szájer József is téma volt a néppárti frakcióülésen

A várakozásoknak megfelelően viszont nem szavaztak Deutsch Tamás lehetséges kizárásáról.

Magyar Nemzet
2020. 12. 09. 11:00
null
EP Plenary session - European Council and Commission statements - Conclusions of the extraordinary European Council meeting of 17-21 July 2020 Fotó: DAINA LE LARDIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt EP-frakciója szerda délelőtt ülésezett. Az egyeztetésen a várakozásoknak megfelelően nem szavaztak Deutsch Tamásnak, a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének lehetséges kizárásáról, és átfogó vitát sem tartottak az ügyében. Manfred Weber, a frakció vezetője ismertette ugyanakkor, hogy harminc aláíró kezdeményezte a Fidesz alapítójának menesztését, illetve a magyar kormánypárt néppárti frakcióból való távozását jelenleg tizenhárom tagállami delegáció támogatja – értesült lapunk.

Az online ülésen Deutsch Tamás, illetve az osztrák Othmar Karas, a kizárási kezdeményezés elindítója ismertették az álláspontjaikat.

Deutsch megismételte, hogy a vitatott interjúval nem állt szándékában Manfred Webert megsérteni, hanem a néppárti eljárásrendet, a jogállamisági vita módját kritizálta.

Röviden hozzászólt még Győri Enikő, a Fidesz képviselője, illetve a dán Pernille Weiss is az ügyhöz, majd Weber azt javasolta, hogy inkább a közeljövőben folytassák annak megvitatását. Néppárti forrásaink szerint többen jelentkeztek volna még hozzászólásra, ám jövő héten több formációban is ülésezik a politikai csoport és annak vezetése, így lehetőség lesz a magyar kérdésben való egyeztetésre. Feltételezhető az is, hogy addigra a vétók, a költségvetési patthelyzet ügye is rendeződik.

Deutsch Tamást egy lapunknak adott interjúja miatt bírálja a néppárt liberális szárnya
Fotó: Európai Parlament

Szájer szakmai munkáját méltatták

Szóba került Szájer József botránya is: a frakció vezetése megköszönte a magyar politikus sokéves, magas szakmai színvonalú munkáját, amit a néppártban végzett. Minden egyéb a magánügye – szögezték le.

Szájer József 2004 és 2009 között az Európai Néppárt és a Európai Demokraták (EPP–ED) EP-képviselőcsoport alelnöke volt, 2009-től nyolc éven át pedig a néppárti frakció jogalkotásért felelős alelnöke. Korábban a Fidesz–KDNP EP-delegációjának a vezetője volt, visszavonulásakor a politikai csoport tiszteletbeli elnöke címet viselte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.