„Elválaszthatatlan a magyar és a lengyel történelem egymástól”

Latorcai János szerint a lengyel–magyar barátság napját beárnyékolja a két főváros templomainak rongálása.

Munkatársunktól
2021. 03. 22. 13:04
LATORCAI Jnos; MINDSZENTY Jzsef
Kétnapos konferencia Mindszenty József perének 70. évfordulója alkalmából az Országházban Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Holnap március 23-án ünnepeljük a lengyel–magyar barátság napját, de a járvány miatt ezt nem tehetjük meg úgy, ahogy szeretnénk – hívta fel a figyelmet Latorcai János, a napirend előtti felszólalásában. Az Országgyűlés alelnöke egymástól elválaszthatatlannak nevezte a magyar és a lengyel közös történelmet, majd felsorolta azokat a történelmi eseményeket, amelyekben a két nemzet egymást segítette.

– Sajnos, ahogy a koronavírus-járvány, úgy bomlasztó ideológiák is megjelentek – mondta, utalva Budapest és Varsó templomainak rongálásaira.

Hozzátette: őszintén reméli, hogy ebben a küzdelemben is számíthatunk egymásra, és a szolidaritás, valamint a két nemzet iránti kölcsönös tisztelet a járvány után is megmarad.

Németh Szilárd István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott,

a két nép számíthatott egymásra, majd kiemelte a csepeli Weiss Manfréd Vasművek lőszergyártását, amellyel 1920-ban, a varsói csatában nyújtott segítséget a lengyel felkelőknek a kommunizmus elleni harcban.

– Lengyelországban bélyeget is nyomtattak a csepeliek tiszteletére, ez is mutatja a csepeliek elszántságát. Éljen a lengyel–magyar barátság! – jelentette ki az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.