Gyémántok, zsarolás, kábítószer – L. Jack és a feltaláló teljes története

A Magyar Nemzet szerdán induló cikksorozatban mutatja be egy svindlis ügyvéd és egy alaposan átvert feltaláló történetét, amely olyan fordulatokban bővelkedik, akár egy hollywoodi krimi. A sztori szálai Hongkongtól Budapestig érnek, felbukkan, majd eltűnik benne csaknem egytucatnyi gyémánt, szerepet kap egy hírhedt izraeli drágakő-kereskedő, téglaként beépített rokonok, offshore-cégek, drogok és rengeteg pénz.

2021. 05. 18. 18:15
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban számos újságcikkben foglalkozott a sajtó L. Jack ügyvéd büntetőügyével, aki a vádak szerint megzsarolta és meglopta T. J. üzletembert, feltalálót és annak cégbirodalmát. A Magyar Nemzet a tanúk, érintettek és a hatóság munkájára rálátó források segítségével ötrészes cikksorozatban rekonstruálta a történteket, amelyből egy nagypályás szélhámos képe rajzolódik ki L. Jack személyében. A történet szálai Hongkongtól Budapestig húzódnak.

Lapunk úgy tudja, hogy a kozmetikai termékeket forgalmazó üzletember, T. J. 2014-ben ismerte meg Jacket a véletlenek összjátékának köszönhetően: ekkor a cégei jogi ügyeit egy XIII. kerületi ügyvédi iroda vitte, ám a feltaláló elégedetlen volt a munkájukkal. Az L. Ügyvédi Irodát az interneten találta, teljesen véletlenül, majd felvette a kapcsolatot L. Jackkel, és nemsokára megbízta őt a cégei és személyes jogi képviseletével.

L. Jack elfogása Fotó: Police.hu

Az ügyvéd nem várt sokat első komolyabb svindlijével: az az ügyészség által is közzétett információkból is kiderült, hogy 2015-ben egy állítólagos nyomozásra hivatkozva Jack azt tanácsolta az üzletembernek, csomagoljon össze minden adathordozót és adja át neki. T. J. eleget tett a kérésnek. Amikor hónapok múlva visszakérte Jacktől az adatokat, az ügyvéd azt hazudta: bedobta őket a Dunába, amiben az üzletember sofőrje, S. Szabolcs is segédkezett, aki az ügy negyedrendű vádlottja.

S. Szabolcs valamikor 2015-ben kezdett az üzletembernek dolgozni, az üzleti utak mellett magánjellegű eseményekre is szállította őt. L. Jack és S. Szabolcs arra kérte az üzletembert, hogy vegyen egy házat, amelyet adjon át a sofőrnek szívességi használatra, amit T. J. meg is tett. Az végül csak 2017-ben derült ki, hogy S. Szabolcs az ügyvéd rokona, pontosabban annak unokaöccse, aki végig téglaként figyelte az üzletember minden mozdulatát. A ház azóta az ügyvéd machinációi miatt L. Judit tulajdona lett, aki Jack édesanyja.

Az ügyvéd 2015-ben azt tanácsolta az üzletembernek, aki külföldi terjeszkedésben gondolkodott, hogy bízza rá a külföldi cégek létrehozását és a részletfeladatokat, amelyeket névleges tisztségviselők visznek majd, és amikor a cégek „készen vannak”, csak át kell venni azokat. A jól hangzó tervvel egyetlen bökkenő volt: a nyomozás adatai szerint Jack nem tervezte átadni a külföldön megalapított gazdasági társaságokat, amelyeknek a vezető tisztségviselői az ő barátai, rokonai voltak. S. Szabolcs például tíz Seychelle-szigeteki cégnek lett a vezető tisztségviselője.

Végül ez az eseménysorozat hozta el az ügyvéd és az üzletember közötti szakítás pillanatát: 2017 szeptemberében T. J. kirúgta Jacket, mivel az nem volt hajlandó az üzletember nevére átíratni a külföldi cégeket, az ügyvéd azonban a vádak szerint ettől kezdve zsarolta. Ebbe bevonta ismerősét, a hírhedt izraeli gyémántkereskedőt, Lebovits Ronit is, aki tizenegy darab befektetési gyémántot adott el az üzletembernek hatszázmillió forint értékben.

Jack elhatározta: mindent egy lapra tesz fel. A hatóságok szerint ezért megpróbált kizsarolni T. J.-től egymillió eurót, ezenkívül meg akarta szerezni a gyémántokat és az üzletember külföldi cégeit is. Az eredmény ismert: 2020 májusában kattant a bilincs Jack és bűntársai csuklóján. Csakhogy a hatóságok egyelőre nem találják nyomát a kizsarolt értékek java részének, amely több mint egymilliárd forintot is érhet.

Az ügyvéd és társai ellen úgy emeltek vádat, hogy a hatóságok folytatják a nyomozást, illetve a Jack és négy társa elleni eljárás mellett léteznek más eljárások is az üggyel összefüggésben.

Cikksorozatunkból, amelyet a Magyarnemzet.hu-n indítunk holnap délután, minden kiderül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.