Spanglik és gyémántok – V. rész

Az elmúlt hónapokban számos újságcikkben foglalkozott a sajtó L. Jack ügyvéd büntetőügyével, aki a vádak szerint megzsarolta és meglopta T. J. üzletember, feltaláló cégbirodalmát. A Magyar Nemzet a tanúk, érintettek és a hatóság munkájára rálátó források segítségével rekonstruálta a történteket, amelyből egy nagypályás szélhámos képe rajzolódik ki L. Jack személyében. Cikksorozatunk ötödik, záró része, amelyben az ügy lehetséges következményeit mutatjuk meg.

2021. 05. 23. 18:00
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mire a feltalálónak 2014-től kezdődően felpörgött volna a üzlete, szerencsétlenségére L. Jacket bízta meg a saját és gazdasági társaságai jogi képviseletével. Ez a baklövés egy négy éven keresztül tartó macska-egér játékhoz vezetett: a nyomozás adatai szerint Jack és ismerősei minden elképzelhető módon megpróbáltak pénzt kihúzni, kizsarolni a feltalálótól. A nevében és a tudta nélkül alapítottak külföldi és hazai cégeket, amelyekkel az üzletember termékeit árulták, s amelyekből a haszon egy részét maguknak pumpálták ki vagy éppen az L. Jack ismerősei által alapított cégek az ügyvédet bízták meg jogi munkákkal.

L. Jackre 2020 májusában csapott le a rendőrség. Ha bűnösnek vallja magát és lemond a tárgyalás jogáról, nyolc évet kaphat. Fotó: Police.hu

Jack és ismerősei gyémántokat, érméket, ingatlanokat vásároltattak T. J.-vel, amelyek egy részét sosem látta viszont a feltaláló. De kicsaltak tőle pénzt fiktív irodabérlésre, a cégcsoportjának készülő – nem létező – alkalmazás fejlesztésére és egy családi házra is Törökbálinton. Mindeközben Jack beutazta a világot, egyik nyaralásból a másikba csöppent, és a cég költségére vett egy Porsche terepjárót, amelyet csak ő használt.

Mindemellett történetünk szereplői a hedonista életmód megkoronázásaként még rendszeresen szívtak is – legalábbis a lefoglalt bizonyítékok alapján.

Egy dunsztosüvegnyi fű

A hatóság 2020 májusában csapott le Jackre és társaira. A másodrendű vádlott, Lebovits Roni belvárosi lakásában reggel 7 órakor razziáztak a rendőrök. Az izraeli gyémántkereskedőnél megtalálták a feltaláló négy nagy értékű gyémántját a 11-ből, valamint lefoglaltak 187 gramm füvet is.

Érdekesség, hogy erről a nyomozók úgy írnak: „a csekély mennyiség felső határát meghaladó, de a jelentős mennyiség alsó határát bizonyítottan el nem érő” mennyiségről van szó. Ezek a fogalmak természetesen jogszabályban meghatározottak. Azt azonban egy névtelenséget kérő addiktológus szakértő elmondta lapunknak, hogy egy átlagos fogyasztó nem szokott magánál tartani ennyi füvet, amelynek feketepiaci értéke alsó hangon is 375 ezer forint, de elérheti ennek a dupláját is. Egy átlagos fogyasztó egy alkalommal 0,2-0,3 grammnyit szív el egyszerre. Ha egy-egy „spangliban” már fél gramm marihuána van, az rendkívül erősnek számít, különösen egy személyre. Ám ha azt feltételezzük, hogy Lebovits ennyit fogyaszt egy alkalommal egyszerre, amiből napi ötöt is elszív, akkor is több mint két hónapig elég lenne neki ez a mennyiség úgy, hogy mindennap fogyaszt. Vagyis a szó hétköznapi értelmében nem beszélhetünk csekély mennyiségről.

A rendőrök által a házkutatás során lefoglalt marihuána Fotó: Ügyészség.hu

Az ügy többi szereplője sem vetette meg a füvet. Az ötödrendű vádlott, T. Fanni 2020 áprilisa és májusa között összesen 130 gramm marihuánát vásárolt a nyomozók szerint, ennek egy részét elfogyasztotta, egy részét pedig továbbadta. Elméletileg L. Jack is tőle szerezte be a drogot, amelyből nagyjából 10 grammot találtak nála a rajtaütés idején a nyomozók. Úgy tudjuk: M. Ádámnál szintén talált füvet a hatóság.

Börtönt kér az ügyészség

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Jackre, ha lemond a tárgyaláshoz való jogáról, nyolc év börtön vár, a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat. Az ügyészség bűnszövetségben elkövetett zsarolással; folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalással; ügyvédi visszaéléssel és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítja. Emellett az ügyvédre mintegy hárommillió forintnyi pénzbüntetés kiszabását is szeretné elérni ügyészség. Öt évig nem gyakorolhatná hivatását és nyolc évre eltiltanák a közügyek gyakorlásától. A Magyar Ügyvédi Kamara honlapja szerint 2021. március 10-től kezdődően felfüggesztették Jack működési engedélyét.

Lebovits Roni másodrendű vádlottat szintén zsarolással gyanúsítják, valamint kábítószer-birtoklással is. Ő négy év börtönt kaphat, valamint 2,5 milliós pénzbüntetést, amennyiben lemond a tárgyalás jogáról. M. Ádám harmadrendű vádlott fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt áll bíróság elé. Három évet és egymillió forintnyi pénzbüntetést kért rá az ügyészség. S. Szabolcs negyedrendű vádlott bűnsegédként elkövetett zsarolás miatt felelhet. S.-re kétévnyi börtönt kér az ügyészség öt évre felfüggesztve. T. Fanni ötödrendű vádlottat gazdasági csalással és a kábítószer-kereskedelemmel vádolják. A fiatal nőre háromévnyi letöltendő börtön vár.

Messze még a vége

Úgy tudjuk, az ügyészség több különálló ügyben is megvádolhatja a csalókat, egyes ügyekben pedig továbbra is folyik a nyomozás, például a korábban említett Oren Rose szerepe kapcsán, de vannak még további kérdőjelek is az eltűnt gyémántok és L. Jack anyjának vagyonosodása kapcsán is. A hatóság L. Jutka esetében eddig közbizalom elleni bűncselekmény kapcsán fogalmazott meg gyanút.

Mint azt már korábban megírtuk, az üzletember zsarolásában közreműködő Beni Schwalb ellen magyarországi és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hatóság; tudomásunk szerint a férfi jelenleg Izraelben tartózkodik. T. Fanni ötödrendű vádlott és édesanyja, B. Edina – Jack korábbi élettársa – jelenleg Spanyolországban vannak, ahonnan jelezték a hatóságoknak 2020 decemberében, hogy sajnos nem tudnak vallomást tenni, mivel a koronavírus-járvány miatt nem tudnak Magyarországra utazni. B. Edinát várhatóan szintén megvádolja az ügyészség.

Az biztos, hogy a bíróságok és a nyomozók egy darabig még ellesznek ezzel az üggyel. Különösen azért, mert úgy tűnik: nehézkesen halad a vagyon visszaszerzése, a nyomozók eddig a megtalált gyémántokon kívül nem vettek zár alá jelentősebb ingatlanvagyont vagy más vagyontárgyakat.

Borítóképünk pusztán illusztráció: Marihuánás cigarettát teker egy férfi a Mike Tyson egykori amerikai profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok által szervezett jótékonysági golfversenyen a kaliforniai Dana Pointban 2019. augusztus 2-án. A torna bevételét a hajléktalanok és a függőbetegek kezelésére fordítják.

Fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

Cikksorozatunk részei:

„Tudod, milyen, amikor vesén szúrnak?” – L. Jack és a feltaláló, I. rész

Hongkongi gyémántok – L. Jack és a feltaláló, II. rész

A sofőr – L. Jack és a feltaláló, III. rész

A köddé vált iroda – L. Jack és a feltaláló, IV. rész

Spanglik és gyémántok – L. Jack és a feltaláló, V. rész

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.