A köddé vált iroda – IV. rész

Az elmúlt hónapokban számos újságcikkben foglalkozott a sajtó L. Jack ügyvéd büntetőügyével, aki a vádak szerint megzsarolta és meglopta T. J. üzletember-feltaláló cégbirodalmát. Lapunk a tanúk, érintettek és a hatóság munkájára rálátó források segítségével rekonstruálta a történteket, amelyből egy nagypályás szélhámos képe rajzolódik ki L. Jack személyében. Cikksorozatunk negyedik része, amelyből kiderül, hogy hogyan verte át Jack az üzletembert egy nemzetközi tranzakciós rendszer segítségével.

2021. 05. 22. 18:00
A köddé vált iroda
Bácskai Balázs részére Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzletileg végül is logikus döntés volt, hogy a kozmetikai cégcsoportnál az I-Account nevű programot használták a pénz mozgatására: a network-rendszerben működtetett cégek esetében egy-egy termék eladása után sokan kapnak jutalékot, a sima banki utalások költsége és lassúsága – ekkor még nem volt azonnali átutalás – pedig hatékonytalanná tette a rendszert. Nem is az volt a furcsa, hogy T. J. cégcsoportjánál elkezdték használni ezt az alkalmazást, hanem az, ahogyan: a feltaláló még semmilyen papírt nem írt alá, vele mint tulajdonossal nem kötött szerződést az I-Account, mégis egyik napról a másikra mindenki ezt a programot kezdte használni a cégnél, sőt, az üzletember is kapott egy kártyát saját számlájához, ám egyenlegének változásairól nem értesült közvetlenül.

Az I-Account egyébként egy pénzügyi tranzakciók végrehajtására kitalált platform. Nagy előnye volt, hogy interneten keresztül bárhol hozzá lehetett férni a pénzhez és gyors, olcsó valutaváltási lehetőségeket kínált. A szolgáltatáshoz kártyát is lehetett igényelni, amely tulajdonképpen úgy működött, mint egy Visa vagy Mastercard, a világon szinte bárhonnan lehetett pénzt felvenni közvetlenül az I-Account-számláról.

A vezető tisztségviselő

A rengeteg átutalás által generált problémát T. J. már régebben is érzékelte, ám a ravaszdi megoldással Jack állt elő 2015 végén, amikor még elfogadható viszony volt közte és az üzletember között. Az ügyvéd az I-Accountról először Roni Lebovitstól, az izraeli gyémántkereskedőtől hallott, aki maga is használta azt, sőt, leszervezett egy vacsorát az üzletember, L. Jack és az I-Account egyik vezető tisztségviselője részvételével, amelyre valamikor 2015 végén, egy elegáns, belvárosi Aulich utcai étteremben került sor.

L. Jack ügyvédi irodája egy budai társasházban található
Fotó: Mirkó István

Oren Haim Rose ebben az időszakban valóban az I-Account egyik vezető tisztségviselője volt. A férfi ekkor már évek óta offshore bizniszekben utazott, neve több cég kapcsán is felmerült az úgynevezett Paradise-papírokban, máltai és Seychelle-szigeteki offshore cégekben volt vezető tisztségviselő. Rose vélhetően egy stróman volt, a hongkongi I-Account irodát cégén, a LIRI Holdingon keresztül üzemeltette, ám hogy ennek a cégnek ki a valódi tulajdonosa, az rejtély. Lapunk úgy tudja, hogy meglepő módon magyar állampolgárságot is szerzett, pedig nem tud magyarul és nem él az országban.

Amikor az I-Account képviselője az üzletemberrel és Jackkel ment vacsorázni, az étterem kiválasztása nem volt véletlen: az Aulich utca 4–6. szám alatt volt bejegyezve egy magyarországi cége, itt volt az irodája, vélhetően egy ideig itt is lakott. A vacsora jól sikerült, Rose értett hozzá, hogyan tegyen jó benyomást leendő ügyfeleire, mindenesetre konkrétumokban nem állapodtak meg a felek.

Nem is volt rá szükség, ugyanis Jack rámenőssége ahhoz vezetett, hogy T. J. egyik pillanatról azt vette észre, hogy egész cége az I-Account köré szerveződött: minden utalást ezen keresztül hajtottak végre, a külföldi cégek alapításához használt összegektől kezdve a jutalékok kifizetéséig mindenhez ezt a rendszert használták.

„Ha nem fizetsz, két perc alatt tönkreteszlek”

A bűncselekmény-sorozat harmadrendű vádlottja, M. Ádám 2015 végén kezdett dolgozni az üzletembernek havi tízezer euróért, munkaviszonya egészen 2018 januárjáig tartott, ez idő alatt mintegy 300 ezer eurót kapott M. Ádám és cége. Az ő feladata volt a kozmetikai vállalatcsoport informatikai munkáinak elvégzése, kezelte, fejlesztette a cég szoftvereit, valamint kezelte az I-Account-számlákat is. Mindezen túl állítása szerint egy új szoftver fejlesztésébe is belekezdett, kifejezetten a cégcsoport számára. Erre hivatkozva egyébként 2016 végén M. Ádám még több pénzt kért az üzletembertől.

A feltaláló nem sokkal azután, hogy visszamondta Jack megbízását, M. Ádámnak is felmondott 2018 elején. Az IT-szakember ekkor haladékot kért a dokumentumok, belépőkódok átadására, mivel azt állította, hogy a céges levelezésben találhatóak magánlevelei is. Az üzletember belement a dologba, ami nagy hiba volt: M. zárolt mindent, a kritikus adatokat letöltötte és letörölte a rendszerből, és azt mondta, csak akkor adja oda a birtokában levő, a cégcsoport működéséhez nélkülözhetetlen dokumentumokat, ha százezer eurót fizetnek neki.

– Ha nem perkálsz, két perc alatt tönkreteszlek téged és a cégeidet, úgy, hogy lelövöm a webshopot – mondta, hozzátéve, hogy az I-Account-számlákat is letiltatja. M. azt kérte, hogy az üzletember Tóth T. Zoltán ügyvédnél helyezzen letétbe százezer eurót, amit meg is tett, a magát informatikai szakembernek beállító M. Ádám pedig felvette a pénzt, ám számos adatot letörölt vagy elérhetetlenné tett azok közül, amelyek nála voltak. Az ügy kapcsán a legfontosabb mozzanat, hogy a gyanú szerint M. az I-Account-számlák esetében letörölte az összes utalási előzményt, így csak nagyjából lehet tudni az üzletember cégcsoportja által kezelt pénzek útját.

A lehallgatott beszélgetések szerint például B. Edina – Jack volt barátnője, aki a cégcsoport két magyarországi gazdasági társaságában, valamint egy osztrák, egy olasz és egy svájci cégben töltött és tölt vezető tisztségviselői pozíciót – eurómilliomos lett érdemi munkavégzés nélkül. Jack arról beszélt, hogy a nő milliókat vett ki osztalékként a cégekből, a pénzből pedig az ügyvédnek is jutott: a cégcsoport rendszeresen adott fiktív jogi megbízásokat L. Jack ügyvédi irodájának, valamint ingatlanokat és ki tudja mit vásároltak az I-Account-számlákkal, immár lenyomozhatatlanul.

Hogy M. Ádám mögött is Jack volt, az kiderült a hatóságok által szemlézett, kettejük közötti üzenetváltásokból. M. mellett Oren Haim Rose is jóban volt Jackkel és részt vett az üzletember kifosztásában. Erre szintén a hanganyagok utalnak, amelyekben Jack szájából elhangzik, hogy épp találkozni megy Orennel, de olyat is mondott, hogy – Szóltam Orennek, hogy stoppoljon –, amellyel arra utalt, hogy az üzletember által vásárolt javakat akarta visszatartani, ha T. J. esetleg visszakérné őket Rose-tól.

Oren Rose és M. Ádám ismeretségére nemcsak abból következtethetünk, hogy az informatikus az I-Account rendszert kezelte, összeköti őket Tóth T. Zoltán ügyvéd személye is: Rose korábbi cégében, a Paysecurecard Kft.-ben tag volt a nagy-britanniai IACCOUNT PAY Limited GB cég is, amelynek magyarországi kézbesítési megbízottja szintén Tóth T. Zoltán ügyvédi irodája volt, aki tudomásunk szerint egy rendőrségi meghallgatáson is képviselte M. Ádámot. Mindemellett M. és Rose a Facebookon is ismerősök.

Az eltűnt iroda

A kozmetikai cégcsoportnak összesen négy cége volt Hongkongban, ezeket a cégeket szintén Jack alapíttatta és mozgatta, miközben papíron semmi köze nem volt ezekhez. Oren Rose innen irányította az I-Accountot és az üzletember cégeinek is ő biztosított irodát. T. J. 2016-ban személyesen látogatott ki Hongkongba, ahol a városnézésen túl meglátogatta az ottani cégének irodáját, amely kifejezetten jó benyomást tett rá: modern épület, rendezett irodai környezet fogadta.

2016 júliusa és 2017 szeptembere között csak az üzletember egyik hongkongi cége a négy közül 300 ezer eurót fizetett ki bérleti díj címén Oren Rose-nak. T. J. 2017 elején ismét kilátogatott Hongkongba, amikor szintén felkereste az irodát, amely ezúttal már egy másik címen volt. Itt komoly meglepetés érte, amikor kiderült: előzőleg az I-Account irodáiba vitték, nem a sajátjába, amely gyakorlatilag egy kis lyuk volt, egy garzonlakás.

Forrásaink szerint az üzletember azt mesélte az ekkor általa meglátogatott irodáról, hogy zsúfolt, koszos, piacos környéken volt. A papírokon megadott ház kapualját alig lehetett megtalálni, az épület nem is irodaház volt, hanem egy rossz állapotú panelház. A cég egy kétszobás panellakásba volt bejelentve – más cégekkel együtt. A lakás egyik szobája derékig tele volt pakolva különböző gyerekjátékokkal, a másik szoba üres volt. A lakásban csak egy ember tartózkodott, aki egy éjjeli szekrényen levő faxos telefont kezelt, látszólag más dolga nem nagyon volt. T. J. mindezért az évek alatt 300 ezer eurónyi bérleti díjat fizetett ki Jack tanácsára.

Hongkongi utcakép 2021. március 5-én
Fotó: Isaac Lawrence / AFP

A történetet különösen érdekessé teszi, hogy Jack a lehallgatások szerint módszeresen megpróbálta titkolni T. J. elől, hogy mennyit fizet ki cége az irodabérlésre. Amikor 2018 decemberében az üzletember egy másik ügyvédje kilátogatott Hongkongba, addigra már az I-Account irodáját is elköltöztették. Sem a korábbi cégek, sem a korábbi alkalmazottak nem voltak elérhetőek, gyakorlatilag minden eltűnt. Az I-Account M. Ádám kirúgása után felmondta az együttműködést a feltaláló cégével, aki így a szolgáltatónál levő adatokhoz sem tudott már hozzáférni.

Ami az I-Accountot illeti, hamarosan komoly gondokkal nézett szembe nemzetközi szinten is. A szolgáltatás elindulásával mind több bűnöző ismerte fel, hogy az I-Accounttal egyszerűsödik a pénzmosás. Kezdetben nevesebb bankok is együttműködtek a céggel, ám hamarosan mind kevesebb pénzintézet kívánta kockáztatni a hírnevét. A rendszerben levő hibák is hozzájárultak ahhoz, hogy nemsokára a cég olyan helyzetben találta magát, amikor több pénzt követeltek tőle az ügyfelek, mint amennyi a rendszerben volt. Ezért sokaknak hónapokra vagy örökre elúszott a pénzük. Az internet nyilvános fórumain 2019 nyarán különösen sok olyan bejegyzés született, amelyben az ügyfelek arra panaszkodtak, beragadt a pénzük az I-Account-számlájukra vagy valahol elakadt egy utalás. Mindennek ellenére az I-Account ma is működik, ám az említett LIRI Holding eltűnt a tulajdonosok közül, jelenleg egy georgiai cég üzemelteti.

Cikksorozatunk részei:

„Tudod, milyen, amikor vesén szúrnak?” – L. Jack és a feltaláló, I. rész

Hongkongi gyémántok – L. Jack és a feltaláló, II. rész

A sofőr – L. Jack és a feltaláló, III. rész

A köddé vált iroda – L. Jack és a feltaláló, IV. rész

Spanglik és gyémántok – L. Jack és a feltaláló, V. rész

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.