időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Európa és a kereszténység nem létezhet egymás nélkül

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.06.07. 19:51
Európa és a kereszténység nem létezhet egymás nélkül

– Az elmúlt tíz évben négyszázezerrel nőtt az egyházakat a személyi jövedelemadójuk egy százalékával támogatók száma, megállt a keresztelők számának csökkenése, nőtt az egyházi házasságkötések száma, és félmillió gyermek iratkozott be hitoktatásra – ismertette a kormány eredményeit a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin Hollandia egykori miniszterelnökével és Kurt Koch bíborossal egyetértésben elmondta: a kereszténység és Európa nem létezhet egymás nélkül.

– Nekünk, európaiaknak a kereszténység nem választás kérdése, hanem predesztináció – hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke hétfőn a Kereszténység és politikai mozgástér a XXI. században című online konferencián. Novák Katalin a Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett rendezvényen azt mondta: a történelem megmutatja nekünk, hogy Európa több mint egy földrajzi egység; „egy szellemi-lelki valóság, és ha ez a szellemi-lelki tartalom hiányozni fog a jövőjéből – vagy azért, mert tudatosan kiszorítják, vagy azért, mert hagyjuk elveszni több mint két évezrede ható erejét –, akkor Európa a lényegét veszíti el”. Hozzátette, hogy

„nem csak Európa nem létezhet a kereszténység nélkül, a kereszténység sem létezhet európai kereszténység nélkül”.

A fővárosban él Európa legnagyobb zsidó közössége

A miniszter a hazai tapasztalatokról elmondta, a 2011-es alkotmányban is megfogalmazták azt, hogy lelki és szellemi megújulásra van szükség, amely egy folyamat és amelyhez a kormány több eszközt is alkalmaz. – A kormány egyebek mellett támogatta az egyházak szerepvállalásának növekedését a közszolgáltatások területén, ennek köszönhetően

2010 óta megduplázódott az egyházi oktatási intézmények és az azokba járó gyermekek száma.

Nőtt az egyházi szerepvállalás a gyermekvédelemben, a gyermektáboroztatásban, az idősek ellátásában is – ismertette Novák Katalin, aki arról is beszélt, hogy Budapesten él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, amelynek az óvodától a felsőoktatási intézményig kiépült oktatási rendszere van. Novák Katalin közölte továbbá, hogy bevezették a köznevelésben a kötelezően választható hittan- vagy etikaoktatást, valamint Európában egyedülálló módon háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében és 130 új templom épült.

– Szent István király óta nem volt ilyen nagyságrendű templomépítés idehaza

– hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nem zárt be egy templom sem, és nem alakítottak át például bevásárlóközponttá egyet sem. Novák Katalin kiemelte, hogy az Eurostat adatai szerint Magyarország költ arányosan az Európai Unióban a legtöbbet az egyházak és az egyházi iskolák támogatására. Szólt arról is, hogy az elmúlt tíz évben négyszázezerrel nőtt az egyházakat a személyi jövedelemadójuk egy százalékával támogatók száma, megállt a keresztelők számának csökkenése, nőtt az egyházi házasságkötések száma, és félmillió gyermek iratkozott be hitoktatásra. Közölte: a kormány segíti az üldözött keresztényeket, egyebek mellett létrehoztak egy, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárságot, amelyen keresztül 170 különböző projektet támogattak öt régió 45 országában, csaknem 51 millió euró értékben.

Novák Katalin hangsúlyozta, 2010 óta megduplázódott az egyházi oktatási intézmények és az azokba járó gyermekek száma Fotó: Bach Máté

Egy évtized alatt megduplázódott a házasságkötések száma

Az üldözött keresztényeket segítő Hungary Helps programjaival 2020-ig több mint hetvenezer embernek segítettek abban, hogy a szülőföldjén maradhasson vagy visszatérhessen oda.

Kitért arra, hogy egy évtized alatt háromszorosára emelték a családok támogatására fordított összeget, így a világon arányosan a legtöbbet, a bruttó hazai termék (GDP) öt százalékát fordítja erre a kormány.

– Segíti a kormány az életkezdést, az otthonteremtést, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést, a nagycsaládosokat, a szülőket, a beteg gyermeket nevelőket, az egyszülős családokat és a nagyszülők korosztályát

– sorolta. Rámutatott arra, hogy az elmúlt tíz évben 24 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv és megduplázódott 2010 óta a házasságkötések száma, mindkettő a legnagyobb arányú növekedés Európában. A miniszter kiemelte, hogy egyre több gyermek születik házasságban, a válások száma hat évtizedes mélyponton van, az abortuszok száma házasságban közel a felére, házasságon kívül pedig a kétharmadára esett vissza. Novák Katalin úgy fogalmazott: a hazai politika konzervatív-keresztény fordulatának az a sajátossága, hogy „nem egyszerűen valamilyen keresztény megújulást hirdettünk meg és beszéltünk róla, hanem a kormányzati hatalom és felelősség birtokában döntöttünk úgy, hogy nekivágunk”.

Európát a kereszténység tette Európává

Jan Peter Balkenende, Hollandia korábbi miniszterelnöke a konferencián arról beszélt, hogy az európai keresztény kulturális értékrend számos kihívás előtt áll jelenleg, ide tartozik egyebek mellett a klímaváltozás és a természetes erőforrások szűkössége. Hangsúlyozta, hogy

az EU jövőjével kapcsolatban új narratívára van szükség, amelynek egyik eleme, hogy az eddig elért eredményekre kellene koncentrálni, másrészt, ha új víziót szeretnénk, akkor annak morális megfontolásokon kell alapulnia, mert az közelebb viheti egymáshoz az embereket.

Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke Európa keresztény gyökereinek mibenlétéről beszélt. Azt mondta, hogy Európa nem egy földrajzilag pontosan meghatározható földrész, hanem egy „sorsközösség”.

– Európát a kereszténység tette Európává; a történelem során Európa és a kereszténység története olyannyira összefonódott, hogy a kereszténység ma szorosan hozzátartozik Európa önazonosság-tudatához

– mondta, majd Ferenc pápát idézve hozzátette, hogy Európának újra fel kell fedeznie a lelkét.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.