Digital Health Summit: Elkerülhetetlen a digitalizáció a jövő gyógyszeripara számára

A gyógyszeripar digitális transzformációja vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó téma az automatizáció és az ipar 4.0 témakörében. A szektorban ugyanis átlagon felüliek az üzleti lehetőségek, emellett pedig a leginnovatívabb szegmensek közé tartozik, miközben képes megfelelő mennyiségű tőkét allokálni a fejlesztésekre. Nem véletlen tehát a nagyfokú érdeklődés az iparág iránt, legyen szó állami szereplőkről, globális nagyvállalatokról, mozgékony startupokról vagy akár digitális megoldásokat és technológiákat kínáló cégekről. A hazai Digital Health Summit konferenciát az ő részvételükkel rendezik meg szeptember 30-án, melyen az egészségipar legfontosabb szereplői képviseltetik magukat.

Szponzorált tartalom
2021. 09. 14. 10:18
Businessman,On,Blurred,Background,Holding,And,Touching,Floating,Stethoscope,3d
Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a gyógyszeripart hagyományosan az erősen válságálló szektorok közé soroljuk, a 2020-as koronavírus-válság ezt az iparágat is korábban nem látott kihívások elé állította. Ennek következtében a digitalizáció által nyújtott lehetőségek kiaknázása még fontosabbá vált, mint azelőtt. A szektor digitális átalakulása pedig a gyógyszeripar minden folyamatában jelen van – legyen szó kutatás-fejlesztésről, klinikai vizsgálatokról, gyártásról, értékesítésről vagy vásárlói kapcsolattartásról. Többek között például a folyamatok automatizálása, az emberi hibalehetőség kiküszöbölése, a big data felhasználásának lehetőségei, a kibervédelem, a betegkommunikáció és a telemedicina is mind meghatározó és jelentős pontjai a digitális átalakulásnak.

Piaci szakértők szerint a gyógyszeriparban a digitalizáció elsősorban az új gyógyszerek piacra kerülésének időtartamán tud rövidíteni. A gyógyszeripar manapság két fő kihívással szembesül: a digitális fogyasztói kereslet oldaláról eltolódik az igény a gyorsabb, pontosabban meghatározott betegigények alapján kialakított betegprogramok iránt, amelyek a gyógyszeres terápiákon túlmutatnak és ahol a digitális megoldások kiemelkedő szerepet kapnak; valamint egyre fontosabbá válik a minél gyorsabb gyógyszer-, illetve vakcinafejlesztés, mely területen a gyors adatfeldolgozásban és bizonyos kísérletek digitalizációjában, modellezésében és analízisében van fontos szerepük e digitális megoldásoknak.

Kurrens témák, releváns iparági résztvevők

Az egészségügyi digitalizáció kérdésköre hazánkban is egyre forróbb témává válik. A szakmai diskurzus elősegítése és a tapasztalatok megosztása érdekében született meg a Digital Health Summit konferencia, melyre – 2021. szeptember 30-án – immáron második alkalommal kerül sor. Az egészségügyi digitalizációra fókuszáló hazai csúcskonferencián számos neves és elismert, magyar és nemzetközi vállalat vesz részt előadóként vagy kerekasztal-beszélgetésben közreműködőként, a rendezvényen továbbá az állami és magánegészségügyi piac legfontosabb szereplői is képviseltetik magukat.

Az egyik fő előadó Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere lesz. Az Országos Kórházi Főigazgatóság képviseletében Szabó Bálint informatikai főigazgató-helyettes a digitális egészséginformatika aktualitásairól szóló előadásában arról beszél, hogy hazánk a digitális egészségügy alapjainak lerakásában élen járt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) 2017-es bevezetésével és országos szintű kiterjesztésével. A gyógyítási folyamat digitális nyomon követése, az ellátórendszer informatikai megoldásainak egységesítése, a telemedicinális fejlesztések és a mesterséges intelligencia nagyobb mértékű alkalmazása még inkább hozzájárul a digitális egészségügy fejlődéséhez. 

A konferencián az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár képviseli, aki a Digitális fejlesztések az állami egészségügyben című panelbeszélgetésen vesz részt. „A digitális egészségügy fontos haszonélvezője lesz annak a hatékony innovációs ökoszisztémának, amelynek létrehozása és működtetése az ITM kiemelt célja. Az egészségügyi projektek már az elmúlt tíz évben is fokozott figyelmet kaptak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap felhasználásában. Az ITM számos további eszközzel ösztönzi és támogatja az ágazati fejlesztéseket és a szektor digitalizációját” – hangsúlyozza Gulyás Tibor a konferencia kapcsán.

A panelbeszélgetésben részt vesz továbbá Prof. Dr. Horváth Ildikó, PhD (egészségügyért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma), valamint Szabó Bálint. 

Kiemelkedő szakmai workshop a konferencia keretében

A Roche több eseménypontban is képviselteti magát a Digital Health Summiton. Maiko Liebermann (Digital Health Leader Oncology, Personalised Healthcare & Patient Access) angol nyelvű előadásában négy olyan digitális egészségügyi innovációt mutat be, melyek célja, hogy komplex megoldásokat kínáljon a betegek problémáira, valamint hogy az egészségügyben zajló folyamatokat még hatékonyabbá tegye a betegút teljes folyamatában. A vállalat a konferencia keretében rendezi meg a Roche-workshopot is, melyen hat vezető hazai szakember a személyre szabott medicina témakörének legaktuálisabb kérdéseit járja körül – többek között például azt, hol tart most a világ ezen a téren, milyen alapokról építkezhetünk hazánkban a személyre szabott orvoslás esetében, mit kell megvalósítanunk, vagy hogyan nézne ki a jövő egészségügyi ellátása.

A gyógyszeriparban tevékenykedők széles spektruma képviselteti magát

A gyógyszeripari ökoszisztémában történő innováció témakörében a Novartis képviseletében Mauricio Campos Suarez, a Novartis AG CEE Digital Leadje tart angol nyelvű előadást, Matt Zeller, a Novartis Hungária Pharma divíziójának ügyvezető igazgatója pedig részt vesz a Személyre szabott medicina című kerekasztal-beszélgetésen. Emellett a vállalat a konferencián biztosít lehetőséget a Novartis Digital Health Startup Verseny hat döntősének, hogy nevezett projektjüket személyesen bemutassák a magyarországi egészségügyi szakma kiemelkedő szereplői előtt, melynek végén a nívós szakemberekből álló zsűri kiválasztja a startupverseny nyertesét is.

Az idegtudományok területén tevékenykedő Biogen képviseletében Madeleine Latapie (Biogen Digital Health, Paris) tart angol nyelvű, élő Zoom-előadást a digitális innováció és idegtudomány témakörében, kitérve a vállalat betegeknek készült mobilapplikációjára, a vállalat magyar leányvállalatától pedig dr. Kókai-Nagy Ákos, a Biogen Hungary Kft. ügyvezető igazgatója vesz részt a Személyre szabott medicina című kerekasztal-beszélgetésen.

Az MSD a Digitális és technológiai innovációk a változás idején témájú kerekasztal-beszélgetésen képviselteti magát, melyen Mohamed Kamal, az MSD közép-keleti európai marketingigazgatója vesz részt.

A precíziós onkológia területén tevékenykedő Oncompass Medicine Hungary Kft. képviseletében Dr. Peták István, PhD, kutatóorvos, vezérigazgató tart előadást Digitális terápiatervezés a precíziós onkológiában címmel, melyen arról hallhatnak az érdeklődők, hogyan adhat megoldást a mesterséges intelligencia alkalmazása a precíziós onkológia hatékonyságának és költséghatékonyságának növelésére.

Az eseményen felszólaló kiváló szakembereknek köszönhetően a Digital Health Summit változatos programjai garantálják, hogy a konferencián részt vevő minden érintett és érdeklődő megtalálja az őt leginkább érdeklő témákat az izgalmas szakmai eseményen.

Digital Health Summit – Magyarország digitális egészségügyi konferenciája
Időpont: 2021. szeptember 30.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.