Ismét tömegesen jönnek az illegális migránsok a déli határon

Elképesztő nyomás van a szerb-magyar határt védő rendőrökön, katonákon és a polgárőrökön. Szinte percnyi nyugtuk sincs, hiszen egymást érik az illegális migránsok tíz-húsz fős csoportjai. Már a napkelte sem tartja vissza az illegális bevándorlókat, fényes nappal is megmásszák a műszaki határzárat.

2021. 09. 09. 18:56
Forrás: Polgárőrség, Mórahalom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fáradtságot nem ismerve, éjt nappallá téve küzdenek a napjainkra ismét tömegessé vált illegális migráció ellen határrendészeink, a más megyékből a déli határra vezényelt rendőrök, a készenléti rendőrök, a katonák és a határt jól ismerő polgárőrök. Lapunk tudósítója és fotósa már múlt héten ízelítőt kaphatott a „rózsadombi fotelhangadók” körében fanyalgással fogadott és gyakran tagadott tömeges népvándorlásból. Ásotthalom–Mórahalom–Röszke, illetve Hercegszántó–Hóduna–Dunafalva–Baja. Ez a két fő szakasz, ahol tömegesen próbálnak bejutni az országba az illegális migránsok. Továbbra is zömmel katonakorú fiatal férfiak jönnek, elvétve akad csak köztük nő, asszony, gyerek. 

A határvédő és a mélységi ellenőrzést és elfogást végrehajtó fegyveres erőket segítő helyi polgárőröknek hetek óta nincs nyugodt éjszakájuk. A helyi önkéntesek az egyenruhásokkal együtt éjjel-nappal védik az államhatárt. Az illegális bevándorlókat már a napkelte sem tartja vissza. Fényes nappal is megpróbálják leküzdeni a kettős műszaki határzárat. 

A kerítésmászásról az eddig hivatalból kétkedőknek exkluzív fotót is be tudunk mutatni a mórhalmi polgárőröknek köszönhetően.

Fotó: Polgárőrség, Mórahalom

 „Amikor csak időnk és energiánk engedi, a társszervekkel láttunk el közös megerősített szolgálatot” – írta a minapi elfogásról jelentésében Sárközi László, a Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség) elnöke. 

Ásotthalom külterületén a polgárőrök közreműködésével 12 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szíriai és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Csütörtökre virradóra pedig szó szerint roham kezdődött a déli végek ellen, ami egész nap folytatódott és az ország belterületén is fogtak el illegális migránsokat, valamint embercsempészeket, köztük egy 17 éves szerb fiút is. 

A rendőrség tájékoztatása szerint Homorúdnál, Szegednél nagyobb migráns csoportot tartóztattak fel éjjel, illetve a hajnali órákban. Apostagnál egy migránsokat szállító embercsempész is fennakadt az ellenőrzésen. 

Fotó: police.hu

A Homorúdnál elfogott 18 fős csoport tagjai szomáliai, szír és iraki állampolgárnak vallották magukat  de ezt nem tudták igazolni. A csoportot a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Apostagnál egy szerb rendszámú autót ellenőriztek hajnalban, az autóban a spanyol sofőrön kívül hét migráns volt, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de nekik sem voltak papírjaik. A sofőr a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárás indult ellene. Szegednél 24 migránst kaptak el, ők is afgán és szír állampolgárnak vallották magukat. A migránsokat meghallgatásukat követően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. 

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 14 külföldit tartóztattak fel Kelebia térségében. Az illegális migránsok török és afgán állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére. 

Fotó: police.hu

Ugyancsak csütörtökön egy szerb honosságú személygépkocsit ellenőriztek az M1-es autópálya 119-es kilométerszelvényében, a Győrt elkerülő szakaszon. A járműben a 17 éves szerb sofőrön kívül tíz – magukat szír állampolgárnak valló – külföldi utazott.

A járőrök a 84-es számú főúton, Lövő térségében akartak ellenőrizni egy magyar rendszámú kisbuszt. Az autó vezetője menekülni próbált, de az út menti árokba hajtott. A helyszínen elfogták a moldáv állampolgárságú sofőrt és tizennyolc – magát szír állampolgárnak valló – utasát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.