Novák Katalin: A családnak nincs alternatívája

A miniszter zárszavával végződött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs a Várkert Bazárban.

2021. 09. 24. 18:05
Demográfiai csúcs
Novák Katalin
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családnak nincs alternatívája – jelentette ki a családokért felelős miniszter a záróbeszédében a IV. Demográfiai Csúcson. Novák Katalin tíz pontban foglalta össze a találkozó tanulságait. 

A nyugati világ egyik legnagyobb problémája, hogy nem születik gyermek, pedig nincs fenntarthatóság család nélkül

– kezdte felsorolását az első két ponttal a politikus. 

Novák Katalin szerint fontos, hogy ki tudjunk állni a hagyományos értékek mellett, és hogy ténylegesen segítsük a családokat. – Ugyanilyen lényeges, hogy határozottan kell kiállnunk az értékeink mellett – fűzte hozzá.

Szavai szerint szükség van arra, hogy találkozzunk egymással, és beszélgessünk a családról, a demográfiáról. – Egyre többen vagyunk – emlékezett vissza a 2015-ös első demográfiai csúcsra a miniszter, ahol még csak a magyar kormány képviseltette magát, idén pedig

nyolc EU-s tagállamból jöttek döntéshozók a csúcstalálkozóra.

– Feladatunk van. Amikor ilyen találkozókra megyünk, akkor mindenki tettre készen távozik, de utána nem teszünk semmit – fogalmazott a politikus, majd megjegyezte: 

gondolkodó, cselekvő emberekre van szükség,

ezen a csúcstalálkozón pedig cselekvő emberek voltak. Hozzátette: született egy deklaráció is, ami az alapja lehet a konkrét akcióknak. 

Hazánk kulturális értékeit méltatva a kormánypárti politikus kijelentette: Magyarország egy gazdag ország. Szólt arról is, hogy négy egyházi vezető áldotta meg az eseményt, mindemellett gondolkodók, olimpikonok jöttek el Budapestre, Magyarország gyönyörű fővárosába.

Novák Katalin tisztázta: elutasítják azt a logikát, hogy a világ fel van osztva gyarmattartókra és gyarmatokra, mondván: nem akarunk sem az ideológiai gyarmatok, sem a gyarmattartók közé tartozni.

– Szükségünk van még egy kormányzati ciklusra, mert

ha letérünk erről a rendíthetetlenül családközpontú kormányzati politikáról, akkor egy pillanat alatt lerombolhatunk mindent

– fejtette ki tizedik pontként Novák Katalin. Elmondta, hogy nem egy-két ciklusra terveznek családpolitikát, mert a fiataloknak hosszú ideig biztonságban kell magukat érezniük, hogy merjenek családot alapítani. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.