időjárás 1°C Miklós 2021. December 6.
logo

Novák Katalin: A családnak nincs alternatívája

Kreft-Horváth Márk
2021.09.24. 18:05 2021.09.24. 18:15
Novák Katalin: A családnak nincs alternatívája

A családnak nincs alternatívája – jelentette ki a családokért felelős miniszter a záróbeszédében a IV. Demográfiai Csúcson. Novák Katalin tíz pontban foglalta össze a találkozó tanulságait. 

A nyugati világ egyik legnagyobb problémája, hogy nem születik gyermek, pedig nincs fenntarthatóság család nélkül

– kezdte felsorolását az első két ponttal a politikus. 

Novák Katalin szerint fontos, hogy ki tudjunk állni a hagyományos értékek mellett, és hogy ténylegesen segítsük a családokat. – Ugyanilyen lényeges, hogy határozottan kell kiállnunk az értékeink mellett – fűzte hozzá.

Szavai szerint szükség van arra, hogy találkozzunk egymással, és beszélgessünk a családról, a demográfiáról. – Egyre többen vagyunk – emlékezett vissza a 2015-ös első demográfiai csúcsra a miniszter, ahol még csak a magyar kormány képviseltette magát, idén pedig

nyolc EU-s tagállamból jöttek döntéshozók a csúcstalálkozóra.

– Feladatunk van. Amikor ilyen találkozókra megyünk, akkor mindenki tettre készen távozik, de utána nem teszünk semmit – fogalmazott a politikus, majd megjegyezte: 

gondolkodó, cselekvő emberekre van szükség,

ezen a csúcstalálkozón pedig cselekvő emberek voltak. Hozzátette: született egy deklaráció is, ami az alapja lehet a konkrét akcióknak. 

Hazánk kulturális értékeit méltatva a kormánypárti politikus kijelentette: Magyarország egy gazdag ország. Szólt arról is, hogy négy egyházi vezető áldotta meg az eseményt, mindemellett gondolkodók, olimpikonok jöttek el Budapestre, Magyarország gyönyörű fővárosába.

Novák Katalin tisztázta: elutasítják azt a logikát, hogy a világ fel van osztva gyarmattartókra és gyarmatokra, mondván: nem akarunk sem az ideológiai gyarmatok, sem a gyarmattartók közé tartozni.

– Szükségünk van még egy kormányzati ciklusra, mert

ha letérünk erről a rendíthetetlenül családközpontú kormányzati politikáról, akkor egy pillanat alatt lerombolhatunk mindent

– fejtette ki tizedik pontként Novák Katalin. Elmondta, hogy nem egy-két ciklusra terveznek családpolitikát, mert a fiataloknak hosszú ideig biztonságban kell magukat érezniük, hogy merjenek családot alapítani. 

Demográfiai Csúcs

Szánthó Miklós: Nem vitára, hanem harcra van szükség

A dosszié összes cikke