időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

A kormány 2010 után átvállalta az önkormányzatok adósságállományát

Magyar Nemzet
2021.10.25. 13:03 2021.10.25. 13:14
A kormány 2010 után átvállalta az önkormányzatok adósságállományát

– Elvették a gépjárműadó harminc-negyven százalékát az önkormányzatoktól, ami gátolta a települések fejlesztéseit – hangoztatta napirend előtti felszólalásában Szabó Sándor (MSZP). A szocialista politikus szerint „tizenegy éve zajlik az önkormányzatok leépítése”, a helyi közösségi közlekedést fejlesztései „a pénzelvonások következtében akadoznak.” Hozzátette: megadóztatták a közműveket, a vállalkozások helyi iparűzési adóit elengedték a települések kárára. – Nem a kis- és középvállalkozások ellen vagyunk, de ne az önkormányzatok kontójára támogassák őket, mindketten nehéz helyzetben vannak – mondta a baloldali képviselő, aki szerint „az önkormányzati szektor is megérett a kormányváltásra.” – Javasoljuk, hogy az igazságtalan közmű- és szolidaritási adót szüntessék meg – jegyezte meg.

Pogácsás Tibor államtitkár szerint a szocialista képviselő fenyegeti az önkormányzatokat. Emlékeztetett arra, hogy 2008-ban a baloldal közel kétezermilliárd forintot vont el az önkormányzatoktól, ráadásul a megyei önkormányzatokat is hitelfelvételbe hajszolták.

– Ön ha 2010 után szétnéz, akkor mindezeket a torziókat megszüntettük: átvállaltuk az önkormányzatok adósságállományát, és állításaival ellentétben nem vontuk el a helyi iparűzési adót 

– mondta az államtitkár. Kifejtette, hogy az adóösszeget a vállalkozásoknál hagyták, a helyhatóságokat pedig kompenzálták a kieső összeg miatt, a nagyobb városokkal külön-külön állapodott meg erről a kormány. 

– Az eltelt hat év alatt több mint hatvan százalékkal több, a helyi iparűzési adóból befolyt pénz maradt az önkormányzatoknál 

– tette hozzá Pogácsás Tibor.

Borítókép: MTI/Komka Péter

Vita az országgyűlésben

„A bevándorlók maradnak, a vendégmunkások hazatérnek”

A dosszié összes cikke