időjárás 3°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo
A polgármester kiemelte, hogy a régi épület eladása nem volt napirenden

Horváth Csaba szerint múzeum lehetett volna az épületből

Mediaworks-Hírcentrum
2021.11.10. 18:46 2021.11.26. 15:09
Horváth Csaba szerint múzeum lehetett volna az épületből

A Horváth Csaba által látott tervekben ugyan szó volt róla, hogy felépítenek egy új városházát, ám a régi épületet például múzeumként hasznosították volna, nem adták volna el – válaszolta a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére Zugló polgármestere. A kerületvezető szerint a nagyívű tervek kivitelezését megakadályozta a pénzhiány. Az továbbra sem világos, hogy ha a baloldali fővárosi politikusok nem tudtak róla, hogy valaki értékesítené szeretné a Városházát, akkor a fővárosi vagyonkezelő vezetője milyen felhatalmazással és jogalappal tárgyalt erről.

A Mediaworks Hírcentruma utolérte Horváth Csabát, Zugló MSZP-s polgármesterét, akit a Városháza eladásáról kérdeztünk. A kerületvezető elmondta, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt látta azt a tanulmányt, amelyet a Fővárosi Önkormányzat tegnap hozott nyilvánosságra és amely a Városháza ingatlanegyüttesének rendezéséről szól. Ismert: kedden több szerkesztőség is kapott egy hangfelvételt, amelyen Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője, Gansperger Gyula korábbi Wallis-vezér és Berki Zsolt, egy gyanús hátterű ingatlanos, valamint mások a Városháza eladásáról beszélgetnek. Barts az ezzel kapcsolatos teendőkről, menetrendről beszél társainak. A felvételre válaszul a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat nyilvánosságra hozott egy döntés-előkészítő anyagot, amelyben hat forgatókönyv szerepelt azzal kapcsolatban, hogyan lehetne rendezni a leromlott állapotú, de műemléki védettségű Városháza épületének helyzetét. 

A hat eshetőség közül kettőben arról volt szó, hogy el kellene adni az épületet.

A tanulmányban a felújítással és a garázzsal összefüggésben voltak tervek Horváth Csaba emlékei szerint, aki elmondta: jelenleg 300 autó parkol az udvaron. Ő azt az álláspontot képviselte, hogy létesüljön egy mélygarázs a Városháza udvarán, és efölött legyen egy park. Emellett a kerületvezető szerint az is szóba került, hogy ha egyszer lesz erre forrás, akkor meg kellene építeni a Városháza új épületét, ami azonban nem azt jelenti, hogy a régit el akarták volna adni – tette hozzá.

Horváth Csaba úgy emlékezett, hogy inkább hasznosították volna a korábbi épületet: kulturális, múzeumi feladatokra használták volna, így például a budai Várban levő Budapest Galériát hozták volna ide.

 Horváth úgy emlékezett, hogy Erick van Egeraat tervei szerint építették volna át a Városházát, vagyis egy új épületszárny épülne és a Városháza Park tér egy átriumos belső parkká vált volna. – Mivel nincs most a fővárosnak erre pénze, ezért komoly vitákat folytattunk, hogy mi a teendő, és arról döntöttünk, hogy egy bizonyos mértékű felújítást el kell végezni, hiszen az épületek állagmegóvása és használhatósága érdekében muszáj ezt megtenni – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy más nem volt tervben.

Horváth Csaba hangsúlyozta, hogy ő a főpolgármesteri kabineten látta ezeket a terveket, itt találkozott a most nyilvánosságra hozott dokumentumokkal. 

– Ez a főváros vezetésének egy döntés-előkészítő anyaga, amely a Városháza felújításáról és választási ígéretként a Városháza Park kialakításáról szólt – összegzett a kerületvezető, hozzátéve, hogy volt ebben konfliktus, hiszen egyesek úgy vélték, hogy egyáltalán nem szükséges garázs, „jöjjön mindenki gyalog és biciklivel”. – Nyilván többek között a protokollszempontokat is figyelembe véve, például ha külföldi vendégek érkeznek, egy olyan kompromisszumot kell találni, ami lehetővé teszi a parkolást bizonyos mennyiségben – összegzett.

A polgármester elmondta: 

ha benne is volt ebben a dokumentumban a Városháza eladásának alternatívája, ő nem emlékezett erre, tehát komolyabban ez nem került szóba

– idézte fel a történteket.

A Városháza eladása kapcsán tehát továbbra is fennáll egy érdekes ellentmondás: miközben a Fővárosi Közgyűlés vezető tisztségviselői állításuk szerint nem tudtak arról, hogy komoly lehetőségként vagy egyáltalán felmerült volna a Városháza eladása,

aközben a fővárosi vagyonkezelő vezetője pénzemberekkel tárgyalt az ingatlan eladásának részleteiről a kiszivárgott hangfelvételek szerint. 

Borítókép: Horváth Csaba és Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)