Remény a jövő generációinak

Számos interaktív programra és plenáris ülésekre számíthatnak a résztvevők a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón. A rendezvény a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó programja. A rendezvény fel kívánja hívni a figyelmet – különösen a fiatalokét – a jelenlegi környezeti, gazdasági és társadalmi problémákra, és rá szeretne világítani arra, hogy még nem késő megakadályozni ezeket.

Csorba Tímea
2021. 11. 30. 17:27
null
Fotó: RICHARD_KOVACS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy nyilvánosság előtt is megnyílt kedden a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó, amely a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvénye. 

A programon több mint 180 kiállító mutatkozik be a legkisebb startupoktól a legnagyobb vállalatokig a mintegy húszezer négyzetméteres területen. 

Megismerhetjük, milyen előrelepések történtek Közép-Európában például az agrárium, a hulladékgazdálkodás vagy az okosvárosok, az energia és a közlekedés területén.

A kiállításra országszerte több közoktatási intézményből érkeztek a gyerekek. A számukra létrehozott Heroes of the Future ifjúsági élményprogram rendkívül népszerű volt, a csaknem hetvenöt perces, vezetett, csoportos eseményen az előzetes pályázaton kiválasztott iskolai osztályok vehettek részt. Az interaktív játék során a gyerekek végigkísérhetik, hogy mit tartogat számukra a jövő, ha nem kezdik el megóvni a Földet, a küldtetés sikeres teljesítése végén a fiatalok ajándékcsomagot is kapnak.

Az eseménysorozat alatt 4680 diák, vagyis 156, harmincfős tanulócsapat kap lehetőséget végigmenni az interaktív kalandpályán. 

A helyszínen a diákcsoportok tagjai úgy nyilatkoztak: maradandó élmény volt számukra a részvétel a kiállításon, és a játékos, interaktív programokon jobban megértették, hogy miért fontos odafigyelniük a környezetükre és fenntarthatóságra. 

A héten a MÁV is segít abban, hogy minél több fiatal el tudjon jutni az eseményre: az élményprogramra előzetesen regisztrált diákcsoportok díjmentes menetjegyet válthatnak a kijelölt vasúti pénztárban, miután egyeztetnek erről a területileg illetékes szolgáltatásértékesítővel. 

A Your Planet interaktív ismeretterjesztő élményközpontban a látogatók átélhetnek egy lehetséges jövőt, megtapasztalhatják, hogy milyen lesz egy fenntartható világ városa, lakása, közössége vagy energiaellátása. Megismerhetik a felelős fogyasztás alapjait és azt is, hogy mennyire fontos a fenntartható élelmiszer-ellátás.

A látványos és informatív kiállítás során 11 állomáson összesen 64 installáció mutatja be a Föld jövőjét formáló kedvezőtlen folyamatokat és a lehetséges megoldásokat.

Olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy elegendő vízzel rendelkezünk-e, miként élhetnének a gyermekeink egy jobb világban, hogyan segíthet a robotika a fenntarthatóságban, és létezik-e megfizethető és tiszta energia.

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Világtalálkozón egyébként a világ vezető politikai döntéshozói, a tudományos élet képviselői és nemzetközi szervezetek magas rangú tisztségviselői, finanszírozási intézmények vezetői és a fenntarthatósági célok megvalósításában élenjáró, konkrét megoldásokat felvonultató vállalatok képviselői szólalnak fel. A témaköröket tíz tematikus ülésen tárgyalják meg.

Az esemény hivatalos megnyitóján Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke mellett részt vett Andrzej Duda lengyel államfő is. Az államfő kiemelte: a résztvevők feladata elérni azt, hogy a fiatalok olyan vagy jobb világban éljenek, mint amiben mi élhettünk.

 

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz és védettségi igazolványhoz kötött a látogatása. 

Borítókép: A Your Planet interaktív ismeretterjesztő élményközpont  (Fotó: Kovács Richard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.