időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo
A kormány arra törekedett, hogy lebontsa a párok előtt az akadályokat

Tavaly ötmilliárd forinttal támogatta a kormány lombikprogramot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.09. 11:42 2021.11.09. 11:58
Tavaly ötmilliárd forinttal támogatta a kormány lombikprogramot

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában, hogy 2019 után a kormány jelentősen átalakította a lombikprogramot, ennek értelmében csak állami intézményben lehet ilyen kezelést kapni, amit döbbenten fogadott a szakma és az érintettek is.

Továbbá a szocialista politikus szóvá tette, hogy 2014 óta nem készül jelentés a humánreprodukciós eljárásokkal kapcsolatos adatokról. Szerinte ha ez sikeres lenne, akkor a kormány „itt lobogtatná” a jelentést. A baloldali képviselő kitért arra is, hogy bár ingyenesek a lombikkezelések, hosszú folyamaton és költséges vizsgálatokon kell átmennie egy párnak, amíg részt vehet a programban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára orvosilag és emberileg is nagyon nehéz folyamatnak nevezte a lombikprogramot. Hozzátette: 

– A kormány arra törekedett, hogy lebontsa a párok előtt az akadályokat. Korábban ez a szándék nem volt egyértelmű, hiszen Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter csökkenteni akarta az ingyenes beavatkozások számát 

– tette hozzá a kormánypárti politikus.

Emellett Rétvári elmondta, a kormány megszüntette a finanszírozás korlátját, ingyenessé tette a szükséges gyógyszereket, kezeléseket és növelte az ingyenes beavatkozások számát.

– Csak tavaly ötmilliárd forintot biztosított a kormány, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen. Az idei évtől 12 központban vehetnek részt kezeléseken a leendő szülők

– jelezte az államtitkár.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.