Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A Fenyő-gyilkosság miatti per is ítélettel zárulhat 2022-ben

Több, közérdeklődésre számot tartó büntetőeljárás is lezárulhat az új évben első fokon. Így, ha nem jön közbe semmi rendkívüli, ősszel ítélet születhet a Fenyő-gyilkosság ügyében csakúgy, mint a volt fővárosi főügyész perében.

2022. 01. 01. 6:00
A médiavállalkozót 1998. február 11-én végezte ki Jozef Rohác Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sor közérdeklődésre számot tartó büntetőeljárás fejeződhet be első fokon a bíróságokon 2022-ben. A Fenyő-ügy mellett pont kerülhet a volt főügyész, a VV Fanni-gyilkosság, a Hableány-katasztrófa, az ismét emberöléssel vádolt rendőrgyilkos és a radikalizálódott magyar iszlamista ügy miatti elsőfokú eljárásokra.

Ki ölette meg Fenyőt?

Huszonnégy évvel Fenyő János meggyilkolása után legkorábban idén őszre várható, hogy a Fővárosi Törvényszéken ítéletet hirdetnek a Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen felbujtásért zajló büntetőperben. A bizonyítási eljárás januárban a tanúk meghallgatásával ütemezetten tovább folytatódik. Kétszáz tanú, szakértő meghallgatását tűzte ki a bíróság, utána még a védelem tanúit, szakértőit is meg kell hallgatni, majd jöhetnek a perbeszédek és az ítélet.

Ismert,

Gyárfás Tamást, volt úszóelnököt, tévéproducert azzal vádolja az ügyészség, hogy felbujtotta az alvilág közismert figuráját, Portik Tamást, ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő János médiavállalkozót. 

Fenyőt 1998-ban Jozef Rohác lőtte le a nyílt utcán, az autójában; a szlovák gyilkos életfogytiglani fegyházat kapott ezért és az Aranykéz utcai robbantásért. 

Gyárfás Tamást Fenyő János megöletésével vádolja az ügyészség Fotó: Balogh Zoltán

Portikot Prisztás József 1996-os meggyilkoltatása és Boros Tamás Aranykéz utcai 1998-as megöletése miatt összesen 28 év fegyházra ítélték jogerősen. Jelenleg a Fenyő-ügy mellett még egy összevont ügyben ítélkeznek felette. Azzal vádolják, hogy 1999-ben ő ölette meg fiatalkori bűntársát, Gyüre Józsefet, valamint az ehhez az ügyhöz összevont másik ügyben a vád szerint ő lövetett rá Lakatos Csaba ügetőhajtóra, Lakatos túlélte a merényletet. A lövész Tanyi Györgyöt 11 év fegyházra ítélték tettéért, és a perben elmondta: Portik bízta meg a merénylettel. 

Portik Tamást fokozott biztonsági intézkedések övezik a bíróságon is. Fotó: Szigetváry Zsolt

Gyárfás tagadja, hogy ő ölette meg Fenyőt. Portik eddig minden ügyében tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, ezúttal is így van.

Volt főügyész vádlott

A Fenyő-ügy mellékszála a volt fővárosi főügyész, volt fővárosi fellebbviteli főügyész Ihász Sándor büntetőügye. Az eljárás márciusban folytatódik, amikor a tervek szerint tanúként hallgatják meg majd Gyárfás Tamás feleségét, valamint Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredest, aki a Fenyő-gyilkosság ügyében a kezdetektől Gyárfás Tamás érintettségére utalt.

Az iratismertetésre, a perbeszédekre csak ezután kerülhet sor, így az elsőfokú ítélet kihirdetése legkorábban az országgyűlési választás időszakára várható. 

Ám még ez is csúszhat, ha újabb bizonyítási indítvány lesz akár a vádlott vagy a védelem, akár a vád képviselője, illetve a bíróság részéről.

Gyárfás Tamás (háttal) kezet fog barátjával, Ihász Sándorral a Fővárosi Törvényszéken, amikor a volt sportmenedzser tanúskodni érkezett a volt főügyész perében. Fotó: PestiSrácok/Horváth Péter Gyula

A vád lényege szerint Ihász Sándor – a Fenyő-gyilkosság egyik felbujtójaként megvádolt – Gyárfás ­Tamás családi barátjaként 2017-ben átvette Gyárfástól a Fenyő-üggyel kapcsolatos hangfelvétel leiratát, azt azonban nem továbbította a hatóságoknak, pedig tudnia kellett, hogy az bizonyíték lehet az éppen újraindult nyomozásban. Az ügy háttere, hogy egy szlovákiai férfi évekkel azelőtt rögzített hanganyagok leiratainak a segítségével megpróbálta megzsarolni Gyárfást. Az iratok Portik Tamás egykori olajbűnöző és Gyárfás beszélgetéseinek a kivonatos verzióját tartalmazták. 

A sportvezető nem tett azonnal feljelentést, hanem elment barátjához, Ihász Sándorhoz, illetve Horváth Andráshoz, a 90-es évek leszámolásos ügyeinek felderítését irányító miniszteri biztoshoz. Ihász átvette tőle az anyagokat, de nem továbbította a szóban forgó dokumentumokat: Horváth ezeket meg sem kapta.

Terrorra készülhetett a magyar iszlamista

A december 15-i előkészítő ülésen a 22 éves egyetemista, V. Kende nem ismerte be, hogy terrorcselekményeket tervezgetett. Azt azonban nem vitatta, hogy a világhálón kapcsolatot tartott radikálisokkal. 

Februárban zárt ajtók mögött kezdődik a bizonyítási eljárás; ha az eddigi ütemben tart az eljárás, még idén elsőfokú ítélet várható.

V. Kende a vád szerint terrorcselekményeket tervezett, miután felesküdött az Iszlám Államnak Fotó: Fuszek Gábor

A vádirat szerint a vádlott felvette az iszlám vallást, és titokban az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Az interneten radikális iszlamista és terrorcselekményekkel kapcsolatos tartalmakra keresett rá, valamint különböző online felületeken bombakészítésről, terrorcselekmények elkövetéséről beszélgetett ismeretlen személyekkel. Ezenfelül megkezdte egy házi készítésű szöges csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését is. A vádlott az egyik chatpartnerével több helyszínen, egy időben elkövetett terrormerényleteket tervezett Budapesten és vidéken. 

Ismeretes, a nyomozati anyagok szerint V. Kende a siófoki sétányon tervezett tömegbe hajtani egy gépjárművel, míg Budapesten, a labdarúgó Eb időpontjában robbantásokat tervezett.

Ítélet, holttest nélkül

Az úgynevezett VV Fanni-ügyben a helyszíni bejárások lezárultak, és decemberben tanúmeghallgatással folytatódott a bizonyítási eljárás, majd idén, év elején perbeszédek és határozathozatal várhatók.

A valóságshow-ból ismert lány megölésével a dunaújvárosi B. Lászlót vádolja az ügyészség.

A VV Fanni megölésével vádolt B. László a helyszíni tárgyaláson. Fotó: Máté Krisztián/Ripost

A vádirat lényege szerint B. Lászlónak a vádbeli időszakban állandó munkahelye, rendszeres jövedelme nem volt, miközben jelentős tartozásokat halmozott fel. A vádlott egy ismerősén keresztül tudomást szerzett a prostituáltként dolgozó VV Fanni jó anyagi helyzetéről, jelentős bevételeiről, illetve a lakásán felhalmozott nagyobb mennyiségű készpénzről. Elhatározta, hogy a lánytól megkísérel pénzt szerezni, azonban VV Fanni elzárkózott a személyes találkozótól. Mivel a vádlottnak továbbra is sürgősen pénzre volt szüksége, úgy döntött, hogy akár erőszakos úton is pénzt szerez a nőtől. A vádirat szerint 2017. november 20-án este – miután VV Fanni beengedte a lakásába – B. László az ott lévő értékek megszerzése érdekében ismeretlen módon – de akár VV Fanni halálába belenyugodva – bántalmazta a nőt. A fellelt értékeket és a magatehetetlen sértettet gépkocsijával elszállította a helyszínről. A vád szerint a bántalmazás következtében elhunyt nő holttestét a vádlott összekötözte és egy nehezéket erősített rá, majd azzal együtt a Dunába dobta.

A holttest azóta sem került elő, B. pedig tagadja, hogy megölte VV Fannit, csak annyit ismer be, amennyit rá tudnak bizonyítani. 

Ítélet előtt a Hableány-katasztrófa ügye

Decemberben a 2019-es hajókatasztrófa dél-koreai túlélőit hallgatta meg a bíróság távközlési rendszeren keresztül. Az ügyben március 31-én tartják a következő tárgyalást; ezt a tárgyalási ütemet tartva év végére várható elsőfokú ítélethirdetés.

Ismert, a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a magyar Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát. Jurij Csaplinszkijt az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. 

Csaplinszkij ma már házi őrizetben védekezik  Fotó: Magyar Nemzet-archív 

A tragédiával kapcsolatban egy másik eljárás is indult: a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó, a Viking Idun ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Ismét ölhetett a rendőrgyilkos

Távmeghallgatással folytatták decemberben a rendőrgyilkosként hírhedtté vált Németh István ellen újabb kegyetlen emberölés miatt indult pert. Németh tagadja, hogy ő gyújtotta fel a hajléktalant, aki halálra égett, és azt sem ismeri el, hogy gyerekeit megerőszakolta volna.

Németh István élettársával és két gyermekükkel Fotó: RAS-archívum

A vádbeli időszakban, 2008-ban Németh maga is egy XII. kerületi hajléktalantanyán élt az élettársával. Tanúvallomások szólnak arról, hogy a későbbi áldozat talált egy tárcát tele pénzzel, amit visszaszolgáltatott a jogos tulajdonosának, és ezért tízezer forint jutalmat kapott. Németh tudott erről, és zokon vette, hogy hajléktalantársa nem adott neki a pénzből. Ezért egy üvegből lelocsolta éghető folyadékkal, amit lángra lobbantott. A férfi két nap múlva belehalt súlyos égési sérüléseibe. Németh lebukásához állítólag saját maga szószátyársága is hozzájárult, az egri börtönben elkotyogta zárkatársának, hogy mit tett Budapesten.

A vádiratban életfogytiglani fegyház kiszabását indítványozta az ügyészség, ám valószínűleg – ha bizonyítottnak találják a gyilkosságot – tényleges életfogytiglani lehet a büntetés. Németh ugyanis feltételesen volt szabadlábon a vádbeli időszakban. 

Még 2000-ben szakították félbe feltételesen az 1980-ban rendőrgyilkosságért és további egy ember megöléséért kapott életfogytiglani szabadságvesztésének letöltését, ami akkor 25 évet jelentett. A fegyházban úgy tűnt, megtért, állítólag kitanult kántornak, semmilyen gond nem volt vele, így húsz év letöltése után feltételesen szabadulhatott. 

Húsz év letöltése után feltételesen szabadulhatott. Aztán egy évre visszakerült még gyógyszerekkel való visszaélés miatt, így az elévülési idő is kitolódott 2010-ről 2011-re, és mivel addig – látszólag – nem követett el újabb bűncselekményt, jogilag is szabad lett. Csakhogy még a büntetés hatálya alatt, 2008-ban elkövette – a vád szerint – a hajléktalangyilkosságot. 

Németh egy másik ügyben is vádlott. Az Egri Törvényszéken, a sértettek személyiségi jogait védendő zárt ülésen tárgyalják a megdöbbentő esetet. Ebben az ügyben azzal vádolják, hogy saját és nevelt gyermekét használta szexuális tárgyként.

Borítókép: Elszállítják Fenyő János holttestét a budai Margit utcából, ahol az autójában ülő médiavállalkozót lelőtte 1998-ban Jozef Rohác (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.