Király Júlia nem vállal több nyilvános szereplést Róna Péter államfői jelölése miatt

A Rónára vonatkozó kérdésre nem tudna mást válaszolni, mint hogy a baloldali államfőjelölt egy „huncut pici gazember”.

Magyar Nemzet
2022. 02. 19. 20:47
Király Júlia
Mandiner: Mátrai Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének egyik tanácsadója, a volt jegybankalelnök Király Júlia annyira kiakadt Róna Péter államfői jelölésén, hogy nem vállal nyilvános szerepléseket – írta meg a Mandiner.hu.

A lap emlékeztetett: az Oxfordban élő közgazdászt egy hete tette köztársaságielnök-jelöltté a hat pártelnök és Márki-Zay Péter, a döntést Jakab Péter jelentette be hétfőn. Róna a korábban esélyesebbnek gondolt Iványi Gábor lelkész helyett lesz a baloldal közös jelöltje a március 10-i államfőválasztáson, és úgy tűnik, ez mély sebeket hagyott a baloldali pártok egymás közti viszonyában.

Az ATV.hu szombati cikke szerint Király Júlia sem örül Róna Péter jelöltségének. A portál azt írja hogy az MNB volt alelnöke a miniszterelnök-jelöltnek és az baloldali pártok gazdaságpolitikai szakpolitikusainak írott levelében jelentette be február 14-én hétfőn, hogy a továbbiakban nem vállal nyilvános szereplést a baloldal kampányában. Ezt azonban nem akarta nyilvánosan közölni, mert attól tartott, hogy ezzel ártott volna a baloldali kampánynak.

Egyszerűen nem fogok ráérni

– fogalmazott levelében Király Júlia.

A levél címzettje Márki-Zay Péter és a hatpárti ellenzék gazdaságpolitikai döntéshozói voltak. 

A tanácsadó bejelentette: a továbbiakban a nyilvánosság előtt nem képviseli az egyesült baloldalt, mert egy esetleges, Rónára vonatkozó kérdésre nem tudna mást válaszolni, mint hogy a baloldali államfőjelölt egy „huncut pici gazember”.

Király Júlia a döntését indokló levelében rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban, majd emlékeztette a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, hogy Róna őt (mármint Király Júliát) személyében számtalan alkalommal nyíltan megtámadta,

a devizahitelezés elterjesztéséért felelős „hét főbűnös” egyikének nevezve őt.

Király a levelében egyébként kijelentette, hogy nem akar károkat okozni az egyesült baloldalnak – leszögezte: minden nyilvános szerepléséről lemond, és a háttérbe húzódva „próbál szurkolni” azért, „hogy megbukjon ez a rendszer”.

Döntését véglegesnek, de nem nyilvánosnak nevezte. „Egyszerűen mostantól nem fogok ráérni” – tette hozzá. Annyi kiutat hagyott a helyzetből, hogy kijelentette: amennyiben Róna Péter valamilyen okból mégsem vállalja a jelöltséget, „visszalépése máris felejthető”.

Amúgy abból milyen kormányzás sülhet ki, ha a miniszterelnök-jelölt gazdasági főembere szerint a miniszterelnök-jelölt által fölkért köztársaságielnök-jelölt egy „huncut pici gazember”?

– reagált Hont András az ügyre. Mint a magát liberálisnak valló publicista Facebook-bejegyzésében írta, Márki-Zay Pétert nem kívülről támadják, hanem belülről robbantgatják. Hozzátette: a Jobbik elnöke annak a helyzetnek ismeretében tartotta fönn a vétóját Iványi Gáborral szemben, hogy pontosan tudta, milyen feszültséget okozhat MZP legszűkebb stábjában Róna Péter jelölése.

Mint azt lapunk is megírta, az egyesült hat baloldali párt hivatalosan is bejelentette, kit szán Áder János utódjának az államfői poszton: azt a Róna Péter jogász-közgazdászt, aki 1990-ben Amerikából tért haza, hogy beszálljon a honi közéletbe, és aki az elmúlt hét évben többször bírálta a kormány migrációs politikáját.

Borítókép: Király Júlia (Forrás: Mandiner/Mátrai Dávid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.