Márki-Zay „megszabadítaná az országot a gonosztól”

„Évtized értékelőt” ígért a baloldal miniszterelnök-jelöltje, szónoklata kétharmadában Orbán Viktorról beszélt.

2022. 02. 17. 17:45
Fotó: Képernyőkép Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összeborult hat baloldali párt vezetői és az ellenzék 106 egyéni jelöltje előtt tartott negyvenperces beszédet csütörtök délután Márki-Zay Péter. A baloldal miniszterelnök-jelöltje „évtized értékelőt” ígért, de inkább a 2018-ban megalakult negyedik Orbán-kormányt kritizálta szónoklatában. Az első harminc percben Márki-Zay lényegében csak Orbán Viktorról beszélt, néha megemlítve, hogy Románia „elhúzott mellettünk” , gyakorlatilag mindenben 2010 óta. 

A baloldal jelöltje beszédje utolsó tíz percében felsorolta választási ígéreteit is, a családi pótlék megduplázása és a minimálbér adójának csökkentése mellett Márki-Zay azt is megígérte, hogy egyes esetekben 

a magánegészségügyet is ingyenesen elérhetővé teszik, 

ha őt alakíthatnak kormányt április 3-a után. Szerinte a magyaroknak 

hosszabb lesz a születéskor várható élettartamuk egy baloldali fordulat esetén.

Az oktatás területén megígérte, hogy visszaadják az iskolákat az önkormányzatoknak, emellett bejelentette azt is, hogy nem építenek több stadiont. Mint mondta, az EU és a NATO hűséges szövetségesei lenne Magyarország, ha ők kerülnének hatalomra, és visszaszereznénk szövetségeseink bizalmát. 

– A sors és a Jóisten fogta meg a kezem, és százezrek látták meg bennem a reményt. Meg akarom szabadítani az országot a gonosztól – értékelte saját szerepét a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Új alkotmányt is ígért, amiről állítása szerint népszavazáson dönthetnének a magyarok, emellett újra beszólt a kispártoknak, szerinte csak a baloldalra leadott szavazat a kormányváltó szavazat. 

Márki-Zay Péter alternatív békemenetet hirdetett március 15-re, arra kérte a baloldal szimpatizánsait „jöjjenek fel Budapestre”, ezzel mutatva meg, mennyien vannak. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje mellett a hat összefogott párt vezetői is felszólaltak, feltűnő volt, hogy Jakab Péter és Dobrev Klára nem viselte a Márki-Zay-féle kék szalagot. Előbbi egyébként oda is szúrt a jelöltnek, illetve a lebonyolítást is kritikával illette, mint mondta, nem fog évet értékelni három percben, ennyit kaptak ugyanis a pártvezetők arra, hogy megtartsák beszédeiket. A hat párt közül csak a DK nem delegálta a saját elnökét a felszólalók közé, Gyurcsány Ferenc az élő adás pillanatképein sem volt látható. 

Borítókép forrása: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.